A sikeres házasság 6 titka
A szakértő elárulja
Bertalan Katalin pszichológus párterapeutát kérdeztük a témában. Válaszaiból kiderült, mi a sikeres házasság receptje.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megtalálni az igazit, akivel az ember oltár elé állna, az életben az egyik legnagyobb mérföldkő. Van, akinek nehezebben megy, van, akinek könnyebben. Ha azonban már megvan, és az igen is megvolt, meg is kell tudni tartani a boldogságot.

A házasság sikeressége azonban sok minden függvénye. Arról kérdeztük Bertalan Katalin pszichológus párterapeutát, milyen általános aranyszabályokat lehetne felállítani, ami mindenkinek segíthet elérni ezt.

Sok múlik a párválasztáson

Bertalan Katalin szerint még mielőtt bármilyen általános aranyszabályt megpróbálnánk lefektetni, a legfontosabb dolog, hogy olyan emberek házasodjanak össze, akik egymáshoz hasonlóak. Arra ugyanis nincs garancia, hogy két teljesen különböző ember házasságkötése valaha is sikeres lesz.

- A házasságkötésnél már figyelembe kellene venni a következőket, melyek hosszú távon elengedhetetlenek a sikeres működéshez: hasonló képzettség, hasonló intellektuális színvonal, hasonló egzisztenciális háttér, hasonló világnézet, hasonló érdeklődési kör - mondja Bertalan Katalin.

A bűvös négy láb

A pszichológus érdekes hasonlatot idézett fel a házasságot illetően. Eszerint a házasság olyan, mint egy asztal, négy lábbal. Az első láb az erős érzelmi kötődés lába, a második az anyagi és egzisztenciális dolgokban való egyetértésé, a harmadik a közös érdeklődési területeké, a negyedik pedig a jól működő szexualitásé. Ha ezek valamelyike nem stimmel, nincs meg, akkor az asztal billeg, vagyis a házasság ingataggá válik, összedőlhet.

A sikeres házasság aranyszabályai

Bár a pszichológus szerint nincsenek általános, mindenkire érvényes aranyszabályok, hiszen minden eset és minden pár más, akadnak olyan alapvető dolgok, amelyeket szem előtt tartva minden férj és feleség tehet a sikeres házasságért. Következzenek a sikeres házasság aranyszabályai Bertalan Katalintól.

A másik elfogadása és szeretete

Fontos, hogy a másik ember nem tulajdon, hanem egy független ember, egy társ, aki önálló gondolatokkal, véleménnyel, akarattal rendelkezik, és ezt tiszteletben kell tartani.

Bizalom

Bizalmatlanságnak, gyanakvásnak nincs helye a házasságban. Akit az ember társként választ, abban meg kell tudnia bízni.

Megbocsátás

Előfordulhatnak helyzetek, amikor az egyik fél megbántja a másikat, akarva vagy akaratlanul. Ezt meg kell beszélni, és el kell fogadni a hibázó fél bocsánatkérését, nem utolsósorban pedig megbocsátani.

Magánélet

Fontos, hogy a házaspár kijelölje a magánszféráját, ahová még a közeli rokonok sem léphetnek be, csak akkor, ha meg vannak hívva.

Folyamatos és nyílt kommunikáció

A problémákat akkor és ott kell megbeszélni, amikor és ahol felmerülnek. Semmit nem szabad a szőnyeg alá söpörni, és később felhánytorgatni, mert az csak újabb problémát szül.

Jó szex

A jó szex is a sikeres házasság feltétele. Az aranyszabály pedig, ami ide tartozik, hogy ha valami probléma van, vagy nem egyeznek az elképzelések, változtatásra van szükség, azt nyíltan meg kell beszélni, és közösen megkeresni a megoldást.

Ezt is szeretjük