Ezt teszik a boldog párok a koronavírus alatt a kutatás szerint: 5 szokás, ami még szorosabbra fűzi a kapcsolatot

Ezek az egyszerű szokások váltak be a leginkább a megkérdezett pároknál. Boldogabbá, szorosabbá tették a kapcsolatukat.

boldog par
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus okozta helyzet mindenkit kihívások elé állít, és sokaknak okoz nehézségeket nemcsak a munka terén, hanem a mentális egészséget, valamint a párkapcsolatokat illetően is.

A megnövekedett stressz, a sok cég által bevezetett home office, a kijárási korlátozások, a programok hiánya és a sok együtt, bezártságban töltött idő feszültségeket szülhet a felek között.

Mit tesznek a boldog párok a koronavírus alatt?

Egy új kutatás során azt vizsgálták a Relish nevű párkapcsolati coachinggal foglalkozó cég szakértői, hogy milyen szokások, viselkedések gyakorolnak pozitív hatást a felek viszonyára ebben a problémás időszakban. De arra is kíváncsiak voltak, melyek azok, amelyek negatív hatással vannak a szerelemre. 1700, tartós kapcsolatban élő felnőttet kérdeztek meg, és azt állapították meg, hogy az alanyok 41%-a számolt be arról, hogy a viszonyuk mostanában jobb, mint korábban, míg 30%-uk vélte úgy, hogy megromlott a kapcsolatuk az elmúlt időszakban. Tehát két nagy csoportra osztották a megkérdezetteket: azokra, akik eltávolodnak, és azokra, akik egyre csak közelebb kerülnek egymáshoz.

boldog par
Fotó: Goran13 / Getty Images Hungary

Lesley Eccles, a cég vezetője elmondta, a 2020-at túlélt kapcsolatok tagjai közül sokan úgy érzik, boldogabbak együtt, mint valaha. Ezért azt is szerették volna kideríteni, hogy vajon milyen szokások eredményezték ezt a fejlődést és a viszony erősödését. A vizsgálatok során arra jutottak, hogy a boldog párok:

  • minőségi időt töltenek együtt,
  • terveznek a jövőt illetően,
  • fókuszálnak a céljaikra,
  • új hobbikba kezdenek,
  • edzenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezek a szokások tehát nagyban hozzájárulnak a kapcsolat kiegyensúlyozottságához, fejlődéséhez. A következők azonban eltávolodást, nehézségeket és konfliktusokat eredményeztek:

  • semmittevés,
  • túlzott összpontosítás a gyerekekre,
  • sok egyedül töltött idő,
  • régi barátokkal való kapcsolattartás olyan szinten, hogy az már zavaró a családi életre, az otthoni feladatokra.

A pandémia következményei

Az eredmények egyébként összhangban vannak egy másik kutatással, mely arra világított rá, hogy a jobb megküzdési, alkalmazkodási készségekkel rendelkező szerelmesek, aki például a háztartási teendők megosztásával vagy kellemes, szórakoztató tevékenységekkel segítik egymást, sokkal elégedettebbek a kapcsolatukkal a pandémia idején is.

A felmérések arra is rávilágítottak, hogy a pároknak rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük a koronavírus miatt, melyek erőteljes feszültségforrások lehetnek. Az adatok szerint a dolgozó anyák 41%-a kisebb felelősséget kért a munkahelyén, fontolóra vette a kilépést, vagy ott is kényszerült hagyni az állását. A pénzügyi stressz továbbra is aggodalomra ad okot, az emberek több mint 45%-a szembesült jelentős jövedelemvesztésről a járvány következtében, és az emberek 58%-a számolt be megemelkedett stresszről, szorongásról és/vagy depressziós tünetekről.

A kutatást vezető szakértő reméli, hogy az eredmények ráébresztik a párokat arra, hogy milyen fontos szerepük van társuk támogatásában, bátorításában, és arra ösztönzi majd a szerelmeseket, hogy figyeljenek oda kapcsolatukra ebben a problémás időszakban is.

A szenvedélyes kapcsolat összetevői

A szenvedély a kapcsolatok elején még általában erőteljes, ám az idő múlásával természetes módon alábbhagy. Ha viszont teljesen eltűnik, az nemcsak a pár szexuális életére, hanem az egész viszonyára kihat, és szexmentességhez, boldogtalansághoz vagy hosszú távon szakításhoz vezethet. De mitől függ a szenvedély? Milyen tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy megmaradjon? Cheryl Fraser szexterapeuta, a Gottmann Intézet szakértője szerint három dolog a kulcsa, melyekre érdemes különösen odafigyelni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük