A bizalom 7 alapeleme, ami nélkül nem lehet igazi és őszinte a szerelem - Nem csak a határok tisztelete fontos

A szakértő szerint a bizalom hét fontos alapelemből áll, és csak akkor igazán mély és őszinte, ha mindegyik jelen van a felek között.

par beszelget
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bizalom minden egészséges, tartós kapcsolat alapeleme kell hogy legyen, de nagyon sokan alábecsülik. Ez ugyanis nemcsak abból áll, hogy valaki elhiszi, vagy tudja, hogy párja nem fogja megcsalni. Sokkal több komponense van, és sokkal mélyebb jelentést foglal magában.

A neves kutató, Brené Brown, aki Oprah előadásain is gyakran beszél, összegyűjtötte azokat a jellemzőket, amelyek az erős és mély bizalom alapelemei. Csak akkor lehet igazán tartós a szerelem, ha ezek megvannak a felek között.

Határok és szavahihetőség

A szakértő szerint minden a világos és őszinte határokkal kezdődik. Azzal, hogy a felek bíznak benne, hogy a másik tisztában van mind a saját, mind a partnere határaival, és mindkettőt tiszteletben tartja. Ezekről rendkívül fontos beszélni, hiszen csak akkor tudhatják a szerelmesek, hogy kinek mi fér bele a kapcsolatba, és mi az, ami már rosszul esik neki.

par beszelget
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

A szavahihetőség szintén nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a pár tagjai mindig azt tegyék, amit mondanak, és tudják is a másikról, hogy ez így történik. Enélkül nem alakulhat ki köztük az igazi, mély bizalom, de az is lényeges, hogy ismerjék saját korlátaikat, és ne vállaljanak olyat, amit aztán nem tudnak megtenni, megtartani.

Felelősségvállalás és titoktartás

A felelősségvállalás, illetve az elszámoltathatóság sem maradhat ki a sorból. A kapcsolat érdekében muszáj, hogy a felek képesek legyenek elismerni, vállalni a hibáikat, bocsánatot kérni miattuk. De az is lényeges, hogy a másik hajlandó legyen a megbocsájtásra, és engedje, hogy társa jóvátegye, amit elrontott, vagy kárpótolja őt érte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A titoktartás nélkül sem működhet egy kapcsolat. A szerelmeseknek tudniuk kell, hogy bármit elmondhatnak a másiknak anélkül, hogy az továbbadná, kibeszélné a hallottakat egy harmadik személlyel, és hinniük kell, hogy mindketten elismerik a titoktartás fontosságát.

Integritás és ítélkezésmentesség

Az integritás egy bonyolult, homályos kifejezésnek tűnhet a kapcsolatok terén, ezért a szakértő egy három részből álló magyarázatot talált ki rá. Szerinte azt jelenti, hogy a bátorságot választják a kényelem helyett, a jót a szórakoztató, a gyors vagy a könnyű dolgok helyett, és nemcsak vallják a saját értékeiket, hanem ki is állnak mellettük, tesznek is értük. Tehát a felek odafigyelnek egymásra, a kapcsolatukra, és úgy hozzák meg a döntéseket, ahogyan az mindkettejüknek a legjobb.

par komoly beszelgetes
Fotó: bernardbodo / Getty Images Hungary

A kapcsolat egészséges működéséhez az is szükséges, hogy a pár tagjai ne ítélkezzenek egymás felett, úgy kérhessenek segítséget, úgy élhessenek át problémákat, nehézségeket, hogy a másik elítélné őket. Bár ez sokszor kihívást jelent, ugyanis segíteni sokszor könnyebb, mint segítséget kérni, de egy igazán bizalmas viszony esetén utóbbi sem jelenthet nagy nehézséget.

Nagylelkűség

Mindenki követ el hibákat, ha azonban a felek megbíznak egymásban, ilyenkor jó, ha a nagylelkűség jut szerephez. Ez azt jelenti, hogy a másik gesztust tesz, kedvesen és nyitottan közelíti meg a problémát. Persze ez kölcsönös kell hogy legyen, és a legjobb, ha megelőzik a gondokat, vitákat.

Mivel a bizalom sokszor nehezen alakul ki, és igen törékeny, fontos, hogy minden alapeleme meglegyen a kapcsolatban, és mindkét fél odafigyeljen ezek megtartására, betartására és erősítésére.

Módszer a szexuális kötődés és a bizalom fokozására

Bár sokan sokféleképpen látják a dolgot, a legtöbb párkapcsolati szakértő egyetért abban, hogy a jó szex is ugyanolyan fontos része egy jól működő kapcsolatnak, mint például az őszinteség vagy a hűség. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy nemcsak a megfelelő partnert fontos megtalálni, hanem vele egy szexuális kötődést is érdemes kialakítani. Erre a holisztikus szexuális oktató, Taylor Sparks kifejlesztett egy módszert, ami szerinte sok párnak segíthet a hálószobában elérni a kívánt hatást.

Erősíti a szexuális kötődést, fokozza a bizalmat: a szexoktató egyszerű, mégis hatásos módszere

A kiegyensúlyozott szexuális élet egy boldog kapcsolat alapja is lehet.

Elolvasom
Ezt is szeretjük