Mérgezőnek hitt szokások a kapcsolatban, amik valójában normálisak - Néhány egyenesen jót tesz a szerelemnek
A legtöbben toxikusnak hiszik ezeket a szokásokat, pedig egyáltalán nem okoznak problémát. Néhány közülük egyenesen egészséges is.

par problema cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat hosszú távon is jól működjön, rengeteg munkára és energiára van szükség. Amikor a kezdeti rózsaszín köd felszáll, és megjelennek az egyébként természetes problémák, mindkét fél részéről fontos, hogy jól reagáljanak a nehézségekre. 

Vannak bizonyos szokások, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges viszonyhoz, ám néhányról sokan azt hiszik, hogy valójában mérgezőek. A következőket bár rengetegen toxikusnak gondolják, igazából nagyon is normálisak a kapcsolatokban - sőt, sokszor előre is mozdítják azokat, segítik a működésüket.

Ha néha nem kedveli az ember a párját

Az emberek erős pozitív és negatív érzéseket tudnak táplálni az iránt, akit igazán szeretnek, aki igazán fontos számukra. A szerelem, a harag, a düh vagy akár az utálat bizony ugyanúgy része lehet a viszonyoknak, és utóbbiak sem azt jelenik, hogy súlyos probléma állna fenn a felek között. Néha igenis rendben van, ha valaki nem kedveli a párját a viták, veszekedések során, illetve után. Ez teljesen természetes érzés, a gond csak akkor van, ha sokáig tart, nem múlik el, vagy tartósan erősebb lesz, mint a szeretet. Az emberi természet ilyen, és ezt el kell fogadni.

Enyhe vonzódás mások iránt

A legtöbb kapcsolatban hatalmas tabu a mások iránti vonzalom, pedig ha többéves, évtizedes viszonyról van szó, akkor nagy eséllyel megtörténik. Ha az egyik fél vonzónak talál valakit, aki nem a párja, de nem érez iránta semmi komolyat, nem flörtöl vele, és eszébe sem jut megcsalni szerelmét, akkor ez nem jelent veszélyt, és valószínűleg idővel elmúlik. A gondolatokat ugyanis nem lehet irányítani, a tetteket viszont igen. 

Saját programok, külön töltött idő

Óriási tévhit, hogy egy párnak sülve-főve együtt kell lennie. Egy tartós viszony csak akkor lehet egészséges, ha mindkét félnek megmaradnak a saját hobbijai, programjai, énideje. Fontos, hogy megmaradjon a szerelmesek baráti köre, ne adják fel azokat a szokásokat, amiket szeretnek, és amik feltöltik őket. Így ugyanis egyrészt több beszédtémájuk lesz, másrészt nehezebben unják meg a kapcsolatot, harmadrészt pedig boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak is lesznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kompromisszumkötés

Az valóban nem egészséges, ha az egyik fél szinte mindenről lemond, és mindenben enged a másiknak, de a kompromisszumok elmaradhatatlanok a kapcsolatban. Nem szabad, hogy valaki teljesen feladja igényeit és vágyait a partnerért, de arra sokszor szükség van, hogy csapatként együttműködve olyan megoldásokat találjanak ki a szerelmesek, amik részben mindkettőjük számára megfelelnek. Az anyagiak, az utazások, az együtt töltött idő vagy a jövőbeli tervek esetén gyakran van szükség kisebb kompromisszumokra, és ez teljesen normális. Azt viszont nem szabad hagyni, 

Veszekedés

Nem igaz, hogy egy boldog kapcsolatban nincsenek viták. Sőt, ezek nélkül valójában csak ritkán lehet boldog egy viszony. Segítik a kommunikációt, a problémák megoldását, a továbblépést és a fejlődést - persze csak akkor, ha nem hangzanak el közben súlyos sértések, és a felek célja nem az, hogy egymást bántsák közben. Fontos, hogy meghallgassák egymást, és ne támadásként tekintsenek a veszekedésekre, hanem építő dolgokként.

Haraggal lefeküdni

Rengetegszer hallani azt, hogy sosem szabad haraggal lefeküdni, mindig meg kell beszélni minden problémát azelőtt, hogy aludni mennének a felek. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy jó tanács. A veszekedések hevében sokszor olyan dolgokat vágnak egymás fejéhez a felek, amiket nem is gondolnak komolyan, és a düh jócskán megnehezíti azt, hogy dűlőre jussanak. Ezért is jobb néha aludni egyet a dologra: másnap higgadtabban, átgondoltabban lehet tárgyalni a problémáról.

A boldog kapcsolat 10 kulcsa

A szakértők régóta keresik, mi lehet az örökké tartó, boldog kapcsolat kulcsa. Számos olyan felmérés született a témában, amelyek segítséget nyújthatnak a pároknak abban, hogy mire érdemes odafigyelniük. Az Exeteri Egyetem egy évtizeden át tartó vizsgálata arra világított rá, hogy vannak olyan szokások, amik hozzájárulnak a hosszan tartó szerelemhez. 

Ezt is szeretjük