Miért jó egy barátságban a nagy korkülönbség? Rendkívül pozitív hatással vannak egymásra a felek
Rengeteg előnye van annak, ha egy idősebb és egy fiatalabb ember alakít ki egymással szoros barátságot.

baratsag korkulonbseg cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben olyan emberekkel alakítanak ki szorosabb kapcsolatokat, akikkel egy hullámhosszon vannak, hasonló érdeklődési körökkel rendelkeznek, és korban sincs túl nagy eltérés köztük. Pedig rengeteg előnye van annak, ha a két fél más generációk szülötte.

Ha egy barátságban az egyik tag jóval idősebb a másiknál, abból mindketten profitálhatnak, ugyanis ebben az esetben rendkívül pozitív hatást gyakorolnak egymásra. Eláruljuk, hogyan.

Eltérő tapasztalatok, vélemények

Ha két ember más közegben nő fel, és az élettapasztalataik is jócskán különböznek, rengeteg mindenben segíthetnek egymásnak. Mivel eltérőek a nézőpontjaik, illetve gyakran a gondolkodásmódjuk és a véleményük is, olyan részletekre, megoldásokra világíthatnak rá, amelyekre a másik nem is gondolt. Az idősebb fél például tanácsot adhat a karrier vagy a párkapcsolatok terén, vagy akár az ügyintézésben, míg a fiatalabb segíthet eligazodni a másiknak a technológiában, a modern ismerkedésben, illetve a szórakozásban is. 

Egy hasonló kapcsolatnak köszönhetően mindkettőjük perspektívája folyamatosan tágul, fejlődik az empátiakészségük, és hasznos, fontos ismereteket szereznek.

Inspiráló magabiztosság

Az idősebb fél általában már kevésbé foglalkozik mások véleményével, tisztában van saját értékeivel, és nem hagyja, hogy bárki elbizonytalanítsa. Ezeket a jó tulajdonságait pedig képes átadni a fiatalabb barátnak, aki sokszor még kétkedik önmagában, és túl sok figyelmet szentel annak, hogy az ismerősei mit mondanak, gondolnak róla. Így fejlődhet az önértékelése, az önbizalma, ezt pedig a magánéletében és a karrierjében egyaránt hasznosíthatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem fogynak ki a beszédtémákból

A különböző háttér, élethelyzet és tapasztalatok azt is eredményezik, hogy mindig akad miről beszélniük a feleknek. Ráadásul az, hogy megvan a nagy korkülönbség, mégsem szülő-gyerek vagy idősebb-fiatalabb rokoni kapcsolatról van szó, számos olyan témát megenged, ami egyébként a generációk között tabunak számít. Mindezeknek köszönhetően egy ilyen barátság rengeteg fontos, izgalmas dolog megtárgyalását teszi lehetővé, melyekben segíthetnek is egymásnak a társak, és sosem kell majd a kínos csend miatt aggódniuk.

Erősödik a generációk közti tisztelet

A különböző generációk sajnos hajlamosak ítélkezni egymás felett vagy általánosítani, ám ha összebarátkoznak, akkor ezek a negatív előítéletek feloldódnak, majd megszűnnek. Fejlődik, erősödik a kölcsönös tisztelet és megértés, és a két korosztály sokkal nyitottabbá válik egymás felé.

Aktivitás, érdeklődés, hobbik

Az ilyen barátságok azt is eredményezik, hogy az emberek esetleg olyan aktivitásokat, hobbikat próbálnak ki, melyek másképp eszükbe sem jutottak volna. A két fél saját szenvedélyeik által új élményeket visz egymás életébe, és sosem unatkoznak együtt. 

Amikor jobb elengedni egy barátságot

Egy barátságot mindig nehéz megszakítani, de akkor még fájdalmasabb a helyzet, amikor egy hosszú éveken át tartó, jól működő kapcsolatnak kell véget vetni. Pedig előfordul, hogy a lezárás a legjobb döntés, nem pedig a folytatás. A következő, szakértő által javasolt kérdések segítenek: tedd fel őket magadnak, és megtudhatod, elérkezett-e az idő az elengedéshez.

Ezt is szeretjük