A kölcsönös, mély barátság 4 feltétele - Nem sokban tér el a szerelemtől
Bizonyos dolgok nélkülözhetetlenek a valódi, mély és örökké tartó barátsághoz. Ezeket vesszük sorra.

idos baratnok cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri az érzést, amikor a világ legjópofább, legszórakoztatóbb figuráival tölti az idejét, de mégis egyedül érzi magát. Ha nincs meg az a bizonyos plusz adalék, amitől barátságnak lehet nevezni egy kapcsolatot, akkor egy idő után a társaság közepén is magányosnak érezheted magad.

Egy valódi, mély barátság során a felek teljesen megnyílhatnak egymás előtt, nem félnek őszintén beszélni a másikkal, és bármilyen nehézség, fájdalom vagy öröm esetén felkereshetik őt, hogy megoszthassák vele a történteket. Egy ilyen kapcsolat kialakítása azonban nem egyszerű, hiszen folyamatos munkát és erőfeszítéseket igényel mindkét ember részéről, és vannak olyan dolgok, amik szükségesek hozzá. A következők nélkülözhetetlenek az életre szóló barátsághoz.

A lelki segélyszolgálat oda-vissza működik

Könnyedén egyoldalúvá válhat egy barátság, ha folyamatosan csak az egyik fél osztja meg a problémáit anélkül, hogy a másikat meghallgatná. Egy idő után olyan érzése támadhat ettől az embernek, mintha egy terapeuta lenne, akire csak lelki szemetesként van szüksége a másiknak. Egy tartós, őszinte viszonyban azonban mindkét felet egyformán érdeklik a másikkal történtek, és ugyanúgy törődik az ő érzéseivel, problémáival, mint a sajátjával.  

barátság, örök
Fotó: Primorac91 / Getty Images Hungary

Teret adtok egymásnak

El kell fogadni, hogy nem tudtok minden percben ott lenni a másikkal. Mind a ketten önálló individuumok vagytok saját gondolatokkal, vágyakkal, programokkal és kötelességekkel. Az teljesen normális, ha nem találkoztok minden héten, mert nem fér bele - ez nem szabad, hogy problémát, konfliktust okozzon. Később a felgyülemlett történeteket át tudjátok közösen beszélni, esetleg jókat nevetni rajtuk. Nem jó út a tartós barátság felé, ha az egyik fél ki akarja sajátítani a másikat. Örülni kell annak is, ha a másik úgy is boldog, hogy nem vagy mellette, mert ez az őszinte, érdek nélküli barátság. Azonban ha úgy érzed, folyton csak te kezdeményezed, erőlteted a találkozókat, ő pedig állandóan lemondja vagy elhalasztja őket, érdemes megbeszélni, mi lehet a probléma, illetve átgondolni, hogy nem egyoldalú-e a kapcsolat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Őszinteség

Klisének tűnhet, de tényleg az örök barátság egyik nagy alapköve az őszinteség. Minél több sunnyogás, ferdítés vagy akár tényleges hazugság tarkítja a kapcsolatot, annál jobban távolodtok egymástól. Legalábbis az a fél, aki valamilyen oknál fogva nem tud vagy nem akar megosztani bizonyos információkat a másikkal, az elkezd építeni láthatatlan falat maga köré. Mert minden nyomot hagy, és bármilyen rossz dologról is legyen szó, sokkal jobb kibeszélni a másikkal a problémákat, mint akár éveken át rágódni rajtuk.

Rendszeres kapcsolattartás

A rendszeres kapcsolattartás kifejeződhet találkozásokban, de üzenetek vagy telefonhívás formájában is fenn lehet tartani egy barátságot az elfoglaltabb időszakokban. Az a fontos, hogy mindkét fél keresse a másikat, így lehet mutatni, hogy fontosak vagytok egymásnak. Ha csak a másik keres téged, de te egyszer sem hívod fel, vagy nem írsz magadtól neki üzenetet, az a barátság rovására megy. Természetesen ebben is meg kell találni a harmóniát, ugyanis az is zavaró lehet hosszú távon, ha valakit minden órában felhívsz, vagy egész álló nap üzengetsz neki. Egy átfogó kutatás kimutatta, hogy a tartós barátságok során az emberek 15 naponta legalább kapcsolatba kerülnek egymással, és legtöbbször felváltva kezdeményezik a beszélgetést.

csaj-telefonal
Fotó: Talitha Snow / Getty Images Hungary

Mindenkinek megvan a saját szeretetnyelve, így az is fontos, hogy olyan embereket válassz magad köré, akik mellett jól érzed magad, és a legtöbbször boldog vagy a társaságukban. Akik reményt adnak a szomorú pillanatokban, és rád is számíthatnak a nehéz időszakok alatt is. Akik pedig csak visszahúznak, érdemes őket kiiktatnod inkább az életedből.

Gyermekkorukban barátok voltak, 46 év múlva nem várt módon folytatódott az életük

A most 59 éves férfi és nő a gimnázium első évében találkoztak először, méghozzá úgy, hogy egymás mellé ültették őket a tanárok, mivel úgy vélték, mindketten egy kicsit problémásabbak. Akkor egyáltalán nem örültek az ötletnek, és nem is kedvelték egymást, de szép lassan összebarátkoztak, hiszen nem volt igazán más választásuk. Az iskola után azonban elváltak útjaik, és azt hitték, soha többé nem látják majd egymást. Azonban nem így lett.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük