Az anyósod kezében van a kapcsolatod?
Nagyobb lehet a befolyása, mint gondolnád
A férfiaknak gyakran nehezebb a leválás, mint a nőknek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zavar, hogy a párod mindig az édesanyjának ad igazat? Talán hozzá rohan segítségért és lelki támaszért? Vagy attól tartasz, hogy az anyósod túlságosan is beleszól a kapcsolatotokba?

Egyáltalán nem vagy egyedül a problémával, hiszen elterjedtebb jelenségről van szó, mint gondolnád. Az anyák és fiaik közötti kapcsolat igencsak szövevényes lehet.

A párokkal végzett kutatások meglepő eredménye, hogy több férfi inkább az anyjának ad igazat vitás kérdésekben, mint a párjának.

Úgy érzi, meg kell őt védenie a barátnőjétől - vagy a feleségétől -, mert utóbbi az erősebb, aki jobb helyzetben van, tehát neki kell engedményeket tennie. A barátnő ilyenkor persze megbántva és visszautasítva érezheti magát, és felteheti a kérdést a párjának, hogy kinek az oldalán áll.

Ha hasonló problémával küzdesz, nem árt figyelembe venned, hogy férfiaknak az édesanyjukhoz való kötődése más, mint a nőké. Bár a párkapcsolati kötődés mintái mindkét nem esetében a szülőkkel való viszonyra épülnek, a nők általában hamarabb elkezdik felépíteni a saját határaikat az édesanyjukkal szemben.

Ők rutinosabban kezelik, ha kritizálják a mamájukat, sőt, gyakran maguk is így tesznek, mert könnyebben tudatosítják és elfogadják a hibáit. A férfiak viszont hajlamosak túldimenzionálni az anyjukat érő támadásokat.

A pszichológusok szerint ennek oka is a kamaszkorban keresendő. A lányoknak több lehetőségük volt, hogy kipanaszkodják magukat a barátnőiknek az anyjuk viselkedésével kapcsolatban, és általában abban is több gyakorlatot szereztek, hogy hogyan építsék fel a határaikat vele szemben. A fiúknak viszont, mivel nekik nem az anyjuk adja át a szerepmintákat, általában kevesebb dolguk akad kamaszkorban a tőle való elszakadással. Ezek a problémák náluk sokkal inkább a párkapcsolat során kerülhetnek elő, és ilyenkor sem a saját küzdelmüket élik meg, hanem a párjukét és az édesanyjukét.

Mindezt tovább nehezíti az anyós ambivalens viszonya a menyéhez. Sok esetben egyszerre van benne szeretet iránta, valamint kétségek, hogy vajon megfelelő társa lesz-e a fiának, és hogyan fog hatni az új nő jelenléte az ő és a gyereke kapcsolatára. Így aztán könnyen két tűz közé kerülhet az, aki egyszerre akar jó gyerek és jó társ lenni.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Ide kattintva nézd meg a sorozat első részét, melyben Szily Nóra Pásztor Annával beszélget a szerelem múlandóságáról és a monogámia örök kérdésérő

Promóció

Ha hasonló problémával küzdesz, akkor jó, ha tudod, hogy minél nagyobb erőket vetsz be az anyósoddal szemben, annál nagyobbra nőhet a konfliktus, de a párodat is eltávolíthatja tőled. Jobb, ha elfogadod az anyós és a kötődés jelenlétét, és nem kívánsz lehetetlent a párodtól. Előfordulhat viszont, hogy meg kell védened a saját határaidat, de ezt semmiképp se támadóan tedd - egyes szám első személyben hívd fel a párod vagy az anyósod figyelmét arra, ami zavar.

Ezt is szeretjük