Ezt gondolja a legtöbb anyós a menyéről

Egy közvélemény-kutatás eredménye

Több anyós szereti a menyét, mint ahányan ellenségnek tekintik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régi tapasztalat, hogy ha két nő szeret egyszerre egy férfit, ott elkerülhetetlen a konfliktus. Úgy tűnik, akkor is igaz ez, ha az egyikük az anyja, a másik pedig a felesége az érintettnek.

Bár kevesen vannak, akiknek sosem akadt még nézeteltérésük az anyósukkal, a konfliktusok többségét nem a rossz szándék, sokkal inkább félreértések okozzák. Ez derül ki legalábbis egy nemrégiben készült amerikai felmérésből.

A GalTime.com magazin közvélemény-kutatásában körülbelül 200 meny válaszolt az anyósával való kapcsolatát firtató kérdésekre. A felmérésből az derül ki, hogy a menyeknek csak 24%-a tekinti riválisnak, 13%-a pedig ellenségnek az anyósát. A megkérdezettek több mint fele szerint viszont komoly problémát okoz a kapcsolatukban, hogy az anyósuk egyáltalán nem tiszteli őket. 45%-ukat az idegesíti leginkább, hogy a férje előtt kritizálja az anyósa, és 37% számára az a legérzékenyebb pont, hogy a gyereknevelésbe szól bele. Túlnyomó többségük, 70% panaszkodik amiatt, hogy az anyósa a férjét gyerekként kezeli.

De mit szólnak mindehhez az anyósok? A Thirdage.com oldalán közzétett kérdőívre majdnem 900 anyós válaszolt. Több mint 60%-uk saját lányaként tekint a menyére, és mindössze 10%-uk gondolja ellenséges elemnek fia választottját. Több mint 50%-uk különösen szereti a menyét, és 45% azt gondolja, hogy ha adódnak is vitáik, azért nincsenek alapvető problémák a hölggyel.

A menyek az anyósok rendszeres, kéretlen tanácsait viselik a legnehezebben, és az anyósok sem tagadják az arra érzett késztetésüket, hogy felhatalmazás nélkül is beleszóljanak bizonyos ügyekbe. Gyakran nem is feltétlenül a tanácsadással van a baj, inkább a gyakorisággal, illetve a túlságosan kritikus hajlammal.

Ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy van néhány valóban égető konfliktus. Akadt olyan anyós, aki bevallotta, hogy szeretné aláásni a fia kapcsolatát, vagy féltékenységből, vagy azért, mert jobb jelöltet talált. A felmérés szerint egyes anyósok feltűnő önkritikus hajlamot mutatnak, az egyikük például némi ironikus túlzással azt vallotta, ő a világ legrosszabb édesanyja, nagymamája, és mindent elkövetett azért, hogy tönkretegye a fia házasságát - nem is érti, hogyhogy az még mindig, 28 év után is együtt van a feleségével.

Bár akad néhány meny, akinek van oka haragudni az anyósára, és a generációs ellentét is szerepet játszik a konfliktusokban, úgy tűnik, a démonikus anyósok mégis elenyésző kisebbséget alkotnak. Sok meny vallja, hogy úgy tekint az anyósára, mint egy csodálatos nagymamára és idősebb barátnőre, és olyan is van, akinek az anyósa rendszeresen pártját fogja a párjával való vitában.

Te mit mondanál az anyósodról?

Ezt is szeretjük