12 ezer nőt mentett meg a szexkereskedelemtől a nepáli Teréz anya - Anuradha Koirala története

A nepáli Anuradha Koirala saját megtakarított pénzéből hozta létre első menedékházát, szervezete mára óriásivá nőtte ki magát. Gyermekek és nők ezreit mentette meg az emberkereskedelemtől.

Anuradha Koirala cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Anuradha Koirala bántalmazó házasságból szabadulva döntött úgy, hogy rászoruló nők és gyermekek megsegítésének szenteli az életét. 

A társadalmi aktivista több mint 12 ezer áldozatot mentett meg szervezetével a szexkereskedelemtől, tettei miatt nepáli Teréz anyaként emlegetik.

Bántalmazó kapcsolatból szabadult Anuradha Koirala

1949-ben született Nepálban, és már egészen kicsi korában megtanulta családjától, mennyire fontos mások megsegítése. Nagyapja gyakran mondta neki, hogy inkább egyen egy kicsivel kevesebbet, de ne hagyja, hogy a rászorulók éhezzenek. Az indai St. Joseph Convent School iskolába járt, majd Kalkuttában tanult, ez idő alatt pedig óriási hatással volt rá Teréz anya munkássága, de anyja és nővérei is elmélyítették a szociális munka iránti szenvedélyét.

Apja ügyvédnek szánta, ő maga pedig sokáig légi-utaskísérő akart lenni, ám a mások megsegítése iránti vágy és elkötelezettség mindkét karriert a háttérbe szorította. Több mint húsz éven keresztül tanított a katmandui iskolákban, közben pedig férjhez ment, ám házassága egyáltalán nem volt boldog. Hosszú ideig bántalmazó kapcsolatban élt, amiből nem tudott kiszabadulni. Végül összeszedte minden erejét és bátorságát, elhagyta férjét, és elhatározta, hogy társadalmi aktivistaként a rászorulóknak, a veszélybe került nőknek, lányoknak akar segíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

12 ezer nőt mentett meg a szexkereskedelemtől

Egyedülálló anyaként és tanítónőként is helytállt, majd 1993-ban megalapította a Maiti Nepal nevű szervezetet, amely biztonságot nyújtott a rászoruló gyermekeknek és nőknek. Az óvóhelyet saját megtakarításából hozta létre, és kezdetben csak két szobából állt. Legfőképpen a szex- és emberkereskedelem áldozatai számára biztosított otthont, tőlük ugyanis általában családtagjaik és barátaik is elfordulnak, szüleik kitagadják őket. Anuradha Koirala nem csupán helyet adott neki, hanem rehabilitációjukat is segítette: addig viselte gondjukat, amíg a saját lábukra nem tudtak állni.

A menedék és a szervezet mára már nemzetközileg elismert hálózattá nőtte ki magát, a prevenciós és ideiglenes otthonok mellett hospice-házakat és egy iskolát is működtetnek Nepálban. Az egykor emberkereskedelem áldozatává vált nők a szervezet tagjaként határőrként szolgálnak a határokon, hogy könnyen azonosíthassák és kimenthessék az elrabolt lányokat. Eddig már több mint 12 ezer nőt, valamint 45 ezer gyermeket mentettek meg a szexkereskedelemtől az elérhető adatok szerint, és több száz elkövetőt juttattak börtönbe.

Anuradha Koirala összesen több mint 38 nemzeti és nemzetközi kitüntetésben részesült munkájáért, még a CNN is az Év hősének választotta 2010-ben. Ő volt az első nepáli, aki megkapta ezt a díjat. A nepáli kormány Bagmati tartomány kormányzójává nevezte ki 2018 és 2019 között, szervezetének pedig az Egyesült Államok is nagyobb pénzügyi segítséget nyújtott. A most 73 éves asszony egész életét mások megsegítésének szentelte, ezért is hívják sokan nepáli Teréz anyának. Tevékenységét addig folytatja, ameddig csak tudja. 

Nice Leng'ete nők ezreit mentette meg a nemiszerv-csonkítástól

A WHO adatai szerint több mint 200 millió olyan nő él a világon, aki átesett a nemiszerv-csonkításon. Gyakori, hogy már Európában élő, bevándorló szülők kényszerítik rá a lányaikat. Egy fiatal lánynak azonban sikerült elmenekülnie a tradíció elől, és hosszú ideje minden erejével azért küzd, hogy minél több kislányt mentsen meg tőle.

Ezt is szeretjük