Mit tehetsz, ha folyton a jövőn aggódsz? A terapeuták leghatásosabb trükkjei csökkentik a szorongást
A terapeuták szerint ezek a legegyszerűbb, leghatásosabb módszerek az aggodalmaskodás megszüntetésére és a szorongás csökkentésére.

szomoru no
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jövő ismeretlensége, kiszámíthatatlansága és kérdései sokakban keltenek aggodalmat. Teljesen normális, ha az ember igyekszik átgondolni, megtervezni a következő hónapok, évek történéseit, ám ha valaki folyamatosan az előtte álló események miatt szorong, az hosszú távon igen káros a lelki és mentális egészségre.

Az állandó aggódást általában borzasztóan nehéz kezelni, visszaszorítani, de a terapeutáknak van néhány hatásos módszere a problémára. Ha hasonló cipőben jársz, a következő technikákat érdemes kipróbálnod, ugyanis valóban sokat segítenek.

Két lábbal a földön

Erika Updegrove klinikai pszichológus maga is alkalmazza a következő egyszerű, szorongáscsökkentő trükköt. A lényege csupán annyi, hogy amikor eluralkodik rajtad a kétségbeesés, állj két lábbal a talajra, és érezd a földet, ami tart. Képzeld el, hogy mélyen belegyökerezel, mint egy fa, és olyan stabil vagy, hogy szinte el sem tudnának mozdítani onnan. Ez a mindful módszer eltereli a figyelmedet a gondokról, elűzi a felesleges, negatív gondolatokat, és megszabadít a szorongástól.

Ha úgy érzed, még többre van szükséged, közben figyeld a környezetedet is: gondolj öt dologra, amit abban a pillanatban látsz, négyre, amit meg tudnál érinteni, háromra, amit hallasz, illetve két illatra, és egy ízre, amit utoljára éreztél. Ez a gyakorlat még inkább segít majd abban, hogy visszatérj a jelenbe, és elfeledkezz a jövő bizonytalanságairól.

A legrosszabb helyett a legjobb forgatókönyv

Túlzott szorongás esetén jellemző, hogy az ember a lehető legrosszabb forgatókönyvet képzeli el magában, ez pedig egyre csak fokozza a stresszt. Jennifer Chaiken párkapcsolati és családterapeuta szerint ekkor tudatosan kell arra koncentrálni, hogy ne veszítsd el a kontrollt gondolataid felett. Ismerd fel a rossz, felesleges aggodalmakat, engedd el őket, és fókuszálj helyettük az erősségeidre. Mindenre, amit sikernek könyvelhetsz el, és igyekezz a legjobb forgatókönyvet lejátszani a fejedben. Az is jó ötlet, ha nem a problémákon agyalsz, hanem a megoldási lehetőségeken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hatékony légzési technika

A terapeuták szerint bizonyos légzési technikák is segíthetnek hasonló helyzetben. A mély levegővételek csökkentik a szorongást, és megnyugtatnak, ráadásul tényleg gyorsan hatnak. Az egyik legjobb a 4-4-4 módszer: vegyél mély lélegzetet az orrodon négy másodpercen keresztül, majd fújd ki a szádon négy másodperc alatt. Ismételd meg az egészet négyszer.

Vizsgáld meg az aggodalmakat!

Amikor észreveszed, hogy megint kételyek, bizonytalanságok kínoznak, vizsgáld meg őket. Mennyire fontos az, amin aggodalmaskodsz? Mekkora az esély arra, hogy tényleg megtörténik? Valóban reális a szorongás oka? Miután mindezeket átgondoltad, látni fogod, hogy a negatív gondolatok nagy részének kevés eséllyel valósulnának meg, könnyebben elengedheted őket.

Vedd sorra, amit addig elértél!

Kathryn Grace Zambetti pszichoterapeuta azt tanácsolja, hogy a nehéz pillanatokban koncentrálj inkább mindarra, amit addig elértél, megvalósítottál. Vedd sorra, és ismerd el a sikereidet, és fókuszálj ezekre: így nemcsak az önbizalmadat növelheted, hanem hozzájárulhatsz ahhoz, hogy az agyad elengedje a kételyeket, és a pozitív történéseket helyezze előtérbe. Különösen hatásos ez a módszer, ha rendszeresen alkalmazod.

Mindezeken kívül segíthet a sport és az is, ha hozzád valóban közel állókkal beszéled meg a bizonytalanságaidat. Ha azonban semmi nem eredményez változást, érdemes pszichológushoz fordulni.

Szorongáscsökkentő jógapózok

Egyes jógapózok célzott segítséget nyújthatnak a lelki feszültségek, a pánik, a rettegés ellen. Noha sokan azt hihetik, a jóga nehéz, és csak a gyakorlottaknak megy, valójában számos póz egyszerűen felvehető, és a kezdőknek sem okoz nehézséget. Egy polifoam vagy puha szőnyeg kell csupán, és máris kezdődhet a megnyugvást segítő jóga.

Ezt is szeretjük