Hogyan néz ki egy húsvéti lakoma Svédországban? A helyi ünnepi rakott krumpli sem maradhat le az asztalról

Érdemes megismerkedni a svéd húsvéti szokásokkal.

Svéd húsvéti szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Glad Pask! – hangzik svédül a húsvéti jókívánság, amelyet a skandináv országban igencsak komolyan is vesznek. Mivel a húsvét az év első hosszú hétvégéje Svédországban, ráadásul már általában az időjárás is kedvező, ilyenkor a legtöbb városlakó útrakel és kiruccan a tengerpartra, vagy valamilyen erdei nyaralóházba.

Családi, baráti összejöveteleken ünneplik tojásfestéssel, dekorációk készítésével, és persze finom falatokkal a tavasz megérkezését, mert bár számontartják a vallási vonatkozásokat, a húsvét a svédeknél mégis inkább egy világi ünnep. 

Svéd húsvéti szokások

A svéd húsvét meglehetősen édes. Nyuszi helyett inkább színpompás húsvéti kakas hozza a tojásokat, amelyek gyakran klasszikus húsvéti jelenetekkel dekorált óriási papírtojások, tömve cukorkával, nyalókával, rágóval, bonbonnal, csokival. Az asztalra csokitorta, kardamomos muffin, vagy a tejszínes-marcipános töltött zsemleszerűség, a „Semla” kerül, szóval édességben ezen az ünnepen sincs hiány.

A kardamomos muffin.
A kardamomos muffin.

A gyerekek a Halloweenhez hasonlóan itt is körbejárnak és bekopogtatnak a házakhoz némi édességért, méghozzá boszorkánynak öltözve. Ez kapcsolódik ahhoz a szokáshoz is, amely szerint húsvét másnapján hatalmas tüzeket rakva riasztják el a boszorkányokat, akik elrepültek a Blakullára, egy legendás szigetre, hogy az ördöggel perdüljenek táncra. Máglyák helyett ma már időnként tűzijátékkal is rásegítenek a boszorkányok elűzésére - ismerd meg különleges szokásaikat a képre kattintva.

Janssons Frestelse

Íme, a svédek egyik kedvenc tradicionális húsvéti receptje, a Janssons Frestelse, ami voltaképpen egy hallal gazdagított rakott krumpli. 

Hozzávalók

  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 700 g burgonya
  • 250 g (2 doboz) szardella 
  • 3-4 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 50 g vaj

Elkészítés

Megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, majd kevés vajon serpenyőben aranyszínűre pirítjuk. Meghámozzuk a krumplit, és vékony csíkokra vágjuk, vagy reszeljük. A tejszínbe belekeverjük a szardellát, sózzuk-borsozzuk. 

Kivajazunk egy sütőtálat, ebbe rétegezzük a burgonyát, a pirított hagymát és a szardellás keveréket. A legalsó és a legfelső réteg mindenképpen a krumpli legyen, ennek a tetejére is jusson még a tejszínes öntetből. Végül megszórjuk zsemlemorzsával, a tetejére pedig apró vajdarabkákat teszünk. 200 fokon nagyjából 1 óra alatt készre sütjük.

Teszteld a tudásodat: 10 furfangos kérdés a húsvéti hagyományokról

Húsvét Magyarországon az év egyik legfontosabb vallási ünnepe, amihez rengeteg szokás és hagyomány kapcsolódik. Te mennyit ismersz ezek közül?

Hány napig tart a húsvét előtti nagyböjt? 10 furfangos kérdés a húsvéti hagyományokról

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Arteregó Kommunikációs Ügynökség.)

Ezt is szeretjük