A legmegrázóbb húsvéti hagyomány: ma is tucatnyi embert feszítenek keresztre
Jézus utolsó óráiról így emlékeznek meg a Fülöp-szigeteken.

keresztre-feszites-fulop-szigetek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fülöp-szigetek Ázsia legnagyobb katolikus országa. A spanyol gyarmati múlt miatt a több mint 103 milliós állam lakosságának 80%-a a Vatikán követője.

A fővárostól, Manilától északra eső földműves vidéken nagypéntek napján évről évre önkéntes keresztre feszítéseket végeznek. Teszik ezt annak ellenére, hogy a szokást maga a katolikus egyház is ellenzi.

Keresztre feszítés a Fülöp-szigeteken

A Jézus kínszenvedése előtt tisztelgő, több mint fél évszázados hagyomány Pampanga tartomány több településén is lezajlik ilyenkor. Az első, 1962-es keresztre feszítéshez egy San Fernandóból származó drámaíró 1950-es években írt, Krisztus szenvedéséről szóló alkotásának egyik változata vezetett.

keresztre-feszites-fulop-szigeteken

Ez az európai szemmel bizarr hagyomány ötvözi a római katolikus vallás iránti elkötelezettséget a filippínó népi hiedelmekkel, a komoly áldozatvállalásra való hajlandóságukkal és a csodákba vetett hitükkel. Sokan érzik úgy, hogy a Szentlélek szól hozzájuk, mások egyszerűen abbéli meggyőződésükben vesznek részt a ceremónián, hogy az extrém fájdalom átélésével bűneikért vezekelnek, és távol tartják a betegségeket.

Vannak, akik minden évben keresztre feszíttetik magukat. Az 58 éves, San Fernandói Ruben Enaje-nak 2019-ban már 32. alkalommal ütik át szögekkel a lábfejét és tenyerét. Minden évben elmondja, hogy csupán családja jó egészségéért imádkozik.

A résztvevők között akadnak olyanok is, akik nem cipelnek keresztet 14 stáción át, csak fejüket csuklyával fedve, kötelekre csomózott bambuszdarabokkal ostorozzák magukat - így vezekelve bűneikért. Illetve természetesen ilyenkor, nagypénteken szükség van római katonákra is, akik támogatják az önkéntes keresztre feszítéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Veszélyes hagyomány

A Fülöp-szigetek katolikus vezetői elítélik, de legalábbis nem támogatják a keresztre feszítést, csak úgy, mint a közegészségügyi tisztviselők. Az eseményre egyébként minden évben küldenek egészségügyi dolgozókat, akik elsősegélyben részesítik azokat, akik a tűző napfényben, az akár 30 °C feletti hőségben kiszáradnak, illetve ellátják a keresztre feszítés során szerzett sebeket. A vakbuzgó hívők azt mondják, a sebek gyógyulása akár két hetet is igénybe vehet, de úgy érzik, ez csekély ár annak fejében, hogy bűneiktől megtisztulhassanak.

Az évente megrendezésre kerülő, Fülöp-szigeteki esemény ma az egyik leglátványosabb vallási fesztivál a világban, mely utazók ezreit vonzza. Népszerűsége egészen odáig vezetett, hogy ma már turisták is keresztre feszíttetik magukat Pampanga tartományában. Épp ezért sok vallási vezető tartja úgy, hogy a látványos, véres hagyománnyal cirkusszá változtatják a nagyhetet.

Ezt is szeretjük