Isteni lekváros bukta, ahogy a nagymamád csinálta
A lekváros bukta, porcukorral alaposan megszórva, gyerekkorod kedvenc ízemlékeit idézi.

Ez is érdekelhet

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra! (x)

Szakértelem és újító szemlélet az Ilcsinél (x)

„Egy gyerek voltam” – vallott Szilágyi Áron (x)

Dobd fel a hétköznapi menüt, készíts citrusos-csípős tengeri sügért! (x)

beauty and style

5 lépés, amely segít, hogy az arcbőr nyáron is matt maradjon: megszűnik a fénylő hatás, és növelhető a smink tartóssága »

Mattítja a zsíros bőrt, lassítja a bőröregedést: a bambuszpor sokféleképpen használható »

Beatrice hercegnő stílusérzéke lassan Katalinéval vetekszik: nőies szettjei figyelemre méltóak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Sajnos a manapság kapható bukták még csak meg sem közelítik a nagyiféle házi süteményt. Hiányzik belőlük a lekvár, a tészta pedig sokszor száraz és szikkadt.

Ha valódi, omlós buktára vágysz, legjobb, ha magad készíted el. Próbáld ki receptünket, amit még a nagyi is megirigyelne!

Lekváros bukta

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg tetszés szerinti sütőlekvár
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

Elkészítés ideje:

20 perc dagasztás + 60 perc kelesztés + 30 perc sütés.

Elkészítés menete:

A tejet langyosítsd fel, keverj hozzá csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a többi cukrot, a csipetnyi sót, a mézet, a megolvasztott vajat és a tojást. Végül öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd össze a tésztát. Amikor összeállt, takard le, és meleg helyen, nagyjából egy óra alatt keleszd duplájára.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrd picit át, és nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Késsel vágj ki belőle egyforma kockákat, majd kanalazz lekvárt a közepükre. Ezután tekerd fel a tésztadarabokat, a végeket pedig alaposan nyomkodd össze, nehogy a lekvár kifolyjon.

Told be őket a hideg sütőbe, hogy addig is, míg az bemelegszik, keljenek még egy keveset. 180 fokon süsd a buktát nagyjából 30 percig. Akkor jó, ha már aranybarnák.

Vendégváró sütemények

Ha húsvétkor nálad is egymásnak adják a kilincset a régen látott rokonok és a locsolók, jobb, ha felkészülsz. Íme, a legfinomabb sütemények!

Fotó: izemlekek.blogspot.hu

Ezt is szeretjük