Isteni lekváros bukta, ahogy a nagymamád csinálta
A lekváros bukta, porcukorral alaposan megszórva, gyerekkorod kedvenc ízemlékeit idézi.
Sajnos a manapság kapható bukták még csak meg sem közelítik a nagyiféle házi süteményt. Hiányzik belőlük a lekvár, a tészta pedig sokszor száraz és szikkadt.
Ha valódi, omlós buktára vágysz, legjobb, ha magad készíted el. Próbáld ki receptünket, amit még a nagyi is megirigyelne!
Lekváros bukta
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg tetszés szerinti sütőlekvár
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál méz
- 1 tojás
- csipetnyi só
Elkészítés ideje:
20 perc dagasztás + 60 perc kelesztés + 30 perc sütés.
Elkészítés menete:
A tejet langyosítsd fel, keverj hozzá csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a többi cukrot, a csipetnyi sót, a mézet, a megolvasztott vajat és a tojást. Végül öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd össze a tésztát. Amikor összeállt, takard le, és meleg helyen, nagyjából egy óra alatt keleszd duplájára.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrd picit át, és nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Késsel vágj ki belőle egyforma kockákat, majd kanalazz lekvárt a közepükre. Ezután tekerd fel a tésztadarabokat, a végeket pedig alaposan nyomkodd össze, nehogy a lekvár kifolyjon.
Told be őket a hideg sütőbe, hogy addig is, míg az bemelegszik, keljenek még egy keveset. 180 fokon süsd a buktát nagyjából 30 percig. Akkor jó, ha már aranybarnák.
Vendégváró sütemények
Ha húsvétkor nálad is egymásnak adják a kilincset a régen látott rokonok és a locsolók, jobb, ha felkészülsz. Íme, a legfinomabb sütemények!
Fotó: izemlekek.blogspot.hu
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- sütemény
20 perces szórt túrós süti
- piskóta
- húsvéti receptek
A klasszikus piskóta receptje: így nem fogod elrontani
- kalács
- húsvéti receptek
Kürtőskalács házilag: így készítsd el az otthoni sütőben
- húsvéti receptek
- Húsvét