Kürtőskalács házilag: így készítsd el az otthoni sütőben
Kürtőskalácsot akár otthon is készíthetsz, még fából készült nyárs sem kell hozzá.
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »
- Ráncok ellen igazi nagyágyú, segít megőrizni a bőr rugalmasságát: a marulaolaj eltörli az apróbb hibákat »
- Jennifer Lopez arcán valami nem stimmel: durván megszaladt a retus a cipőreklám fotóin »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
A kürtőskalács szó hallatán valószínűleg neked is valamilyen régi, de annál kellemesebb élmény jut eszedbe, például egy szép nyári balatoni nap, netán egy vidéki vásári forgatag.
Ám a kürtőskalácsot otthon is bármikor elkészítheted, akár húsvéti desszertként is.
Kürtőskalács házilag
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 egész tojás + 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- kristálycukor
- olaj
Elkészítés ideje:
20 perc előkészület + 60 perc dagasztás + 15 perc sütés.
Elkészítés menete:
A lisztbe szitáld bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsd össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojássárgákat is keverd hozzá. A tejet picit langyosítsd meg, és azt is add hozzá, végül gyúrd össze az egészet. Amikor már elválik az edény falától, öntsd hozzá a megolvasztott vajat, és nagyjából tíz percig dagaszd.
Ezután fedd le egy tiszta konyharuhával, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorj nagyjából két centiméter vastag csíkokat, és az alufóliával bevont, beolajozott nyársakra spirál alakban tekercseld fel őket.
Ha nincs otthon kürtőskalácsfád, egyszerűen fogj néhány üres sörösdobozt, szintén vond be alufóliával és olajozd meg őket picit, és tekerd fel rájuk a tésztát. A tészta két végét nyomd össze a mellette lévő sorral, nehogy leváljon a dobozról. A nyújtódeszkát újra lisztezd be, és óvatosan görgesd rajta ide-oda a nyársat, így egyenletes vastagságú lesz a tészta, és nem lesz benne rés.
Ízlésed szerint kristálycukorba, fahéjba, dióba vagy kakaóporba forgasd bele a nyársakat. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kürtőskalácsokat pedig állítsd egy tepsire, így told be a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészülnek, de nem árt, ha néhány percenként megforgatod őket, hogy mindenhol egyenletesen süljenek meg.
Megédesített pillanatok
Ha még több édességgel várnád a locsolókat, akkor nézd végig húsvéti süteményes kisokosunkat.
OLVASD EL EZT IS!

- ünnep
- sütemény
20 perces szórt túrós süti

- krumpli
- lángos
A tökéletes krumplilángos receptje: így készítik Borsodban

- piskóta
- húsvéti receptek
A klasszikus piskóta receptje: így nem fogod elrontani

- húsvéti receptek
- Húsvét