Ha húsvét, akkor a sonka, a tojás és a kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A negyvennapos böjti időszak után mindenki alig várja, hogy a minden jóval telepakolt asztal elé üljön, és végigegye a finomabbnál finomabb fogásokat.
Nemcsak a klasszikus menüsort készítheted el, az ünnep jó alkalom a kísérletezésre. Válogatásunkban a hagyományostól az újragondolt verziókig többféle receptet mutatunk - a vendégváróktól kezdve a likőrön át egészen a desszertekig.
Húsvéti ételek
A receptek nagy része gyorsan elkészül, nem kell rájuk sok időt vagy energiát szánni, mégis olyan finomságokat készíthetünk, melyekkel telepakolhatjuk az ünnepi asztalt, ráadásul a gyerekek és a felnőttek is megtalálják majd a kedvencüket.

Az igazi klasszikus, a
fonott kalács a húsvét elmaradhatatlan tartozéka. Bár kicsivel több időt igényel, mint az, ha a boltban levennénk a polcról, az eredmény mindenképpen kárpótolni fog. Ha omlós, foszlós tésztát szeretnénk, három dologra kell odafigyelni: a lisztre, a dagasztásra és a kelesztésre.
Fotó: Getty Images Hungary

Az
avokádós tojás a retró töltött tojás újragondolt verziója. Gyorsabban elkészül, látványosabb, és még egészséges is. Lényegében egy avokádókrémet kell készíteni, majd a tojásokba tölteni. A végeredmény nemcsak az ízlelőbimbókat, a szemet is kényezteti.
Fotó: Getty Images Hungary

Kuglófot készíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk, elég negyed órát rászánni. Az alapját egy egyszerű, kevert tészta alkotja, amit a forma tesz különlegessé.
Ebben a receptben kakaós csíkok kerülnek a puha, omlós tésztába.
Fotó: Ács Bor/Só&Bors

Ha szeretnénk feldobni a megunt köretet, készítsük el ezt a
parmezános, sült répát. Az édeskés répa íze még intenzívebb lesz, ha a sütőben aranybarnára pirítjuk, ráadásul ropogós parmezán kerül a tetejére.
Fotó: Shutterstock

Ha húsvét, akkor nem hiányozhat az asztalról a
répatorta. A jó répatorta szaftos, a diótól különleges, a fűszerektől pedig illatos. A tökéletes süteménytésztát a vaníliás krémsajt koronázza meg.
Fotó: Shutterstock

A sonka nemcsak a’la natur kerülhet fel az ünnepi asztalra: csomagoljunk bele szűzérmét. A
rozmaringgal és fokhagymával fűszerezett szűzérmét füstölt sonkába kell bebugyolálni, ami megvédi a kiszáradástól, és plusz aromát is ad neki.
Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Húsvétkor a
túrós pogácsa az egyik kedvenc vendégváró. Ez a recept egyszerű és gyors, ugyanis nem kell keleszteni, ráadásul isteni finom, mivel bőségesen kerül bele tehén- és juhtúró is. Az omlós, puha tésztát zöldfűszerekkel és sajttal lehet felturbózni.
Fotó: Katucikonyha.hu

Húsvétkor nemcsak tojáslikőrrel koccinthatunk: a
Raffaello-likőr döbbenetesen finom, olyan, mintha folyékony Raffaellót innánk. A likőr alapja a vodka vagy rum, de, ha egy részéből kihagyjuk az alkoholt, garantáltan a gyerkőcök kedvence is lesz.
Fotó: Shutterstock

A finom hidegtál után jöhet egy jól lehűtött, selymes,
könnyű madártej. A sok tojássárgájától krémes és a vaníliától édes finomságot a gyönyörű habgaluska koronázza meg, mely ráadásul egy perc alatt elkészíthető.
Fotó: Shutterstock

A pogácsa mellett a másik kötelező elem a
sajtos rúd. Nagyon sajtos, tökéletesen omlós tésztájú rudak kerülnek majd ki a sütőből, ha követjük a receptet. A titka, hogy margarin helyett sok zsír és vaj alkotja a puha tésztát.
Fotó: Ács Bori/Só&Bors
Nyitókép: Getty Images Hungary.