A 9 kedvenc húsvéti finomság receptje: a fonott kalácstól a tojáslikőrig

Az ünnepen előkerülnek a finomabbnál finomabb húsvéti édességek: kalácsok, kuglófok, vajas sütemények és egyéb ínyencségek, amikkel mindenki degeszre tömi magát.

húsvéti kalács nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A keresztény nagyböjtöt követő időszakban a régi hagyományok szerint a korábbi disznóvágásokból, téli kamrából megmaradt élelmiszereket fogyasztották el. A feltálalt ételek sora hosszú volt, és nem hiányozhatott belőle a húsvéti édesség sem.

Idővel olyan szimbolikus ételek lettek a hagyományos menüsor részei, mint a tojás, a sonka, a bárány és a kalács, amik a bőséget, a jólétet és természetesen átvitt értelemben Jézus Krisztust jelképezik. Természetesen az ünnepi asztalon ma is fontos helye van a desszertnek.

Hagyományos húsvéti desszertek

Az idők folyamán több elemmel kibővült a fogások listája, mások eltűntek, de sokan a hétköznapoktól eltérő, különleges étkekkel készülnek húsvétra. Ha a főételek évről évre ismétlődnek is az adott háztartásban, a desszertek készítésekor a gyökerekhez visszatérők és az újdonságra vágyók is kiélhetik kreativitásukat. Szerencsére sok olyan recept akad, mely egyszerűen követhető, de isteni finom is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük