Így fújd ki a tojást anélkül, hogy szétrepedne! Tartós díszeket készíthetsz belőlük
A húsvéti tojás kifújása során könnyen szétrepedhet. Most olyan technikát mutatunk, amivel ennek esélyét minimálisra csökkentheted.

tojásfújás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tojásfújás régi húsvéti hagyomány, segítségével olyan festett tojásokat lehet készíteni, amiknek nincsen szavatossági idejük.

Az egyik legnehezebb lépése nem is maga a fújás, hanem az apró lyukak létrehozása a tojáson anélkül, hogy végigfutna héján a repedés.

A tojásfújás lépései

Fontos, hogy egyáltalán nem szabad erősen belenyomni a szúróeszközt, bármennyire is tűnik gyors megoldásnak. A tojás héjának lyukasztásához akár egy gombostűt vagy hústűt is lehet használni, lényeg az, hogy ne legyen túl vékony, mivel akkor utólag kell szélesíteni a lyukakat, ami megnöveli a repedés esélyét.

Bármilyen szúróeszközről is legyen szó, a tojás mindkét oldalát ki kell lyukasztani úgy, hogy az egyik nagyobb legyen a másiknál. Finoman rányomva, csavaró mozdulatokkal lehet aprólékosan lyukat vájni a tojás felszínére, mintha csak egy csavart szeretnél kihúzni. Így egy kis idő után repedés nélkül keletkezik a lyuk. 

A folyamat következő lépéseként egy tűt vagy vékonyabb csavart a nagyobbik lyukba kell dugni, és ki-be mozgatni, hogy a tojássárgájának a hártyáját felrepeszd. Ezután könnyebben ki tudod fújni a tartalmát egy tálkába, amit később sütésnél még fel tudsz használni.

Következő lépésként a kisebb lyukon keresztül bele kell fújni a tojásba, hogy a másik oldalán kicsorogjon a belseje. Ha már úgy érzed, nincs benne, vagy már csak nagyon kevés maradhatott, tartsd folyó víz alá a tojás lyukast részét, majd kicsit rázd meg, és ismét fújj bele. Ez addig kell ismételni, amíg teljesen kiürül.

A folyamat végén mosószeres vízben mosd át a tojásokat úgy, hogy a belsejükbe is menjen víz, így biztos nem maradnak benne romlandó darabok. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezután töröld szárazra, és már lehet is festeni, választhatsz hagyományos vagy különlegesebb mintákat is a díszítéséhez.

Egyszerű tojásfestő technikák, amihez semmilyen kézügyesség nem kell

Olyan módszereket ajánlunk, amelyek egyszerűek, hamar elkészülnek, és remekül kiegészítik az ünnep hangulatát. Nézd meg a galériánkat, és válaszd ki a kedvencedet!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük