Így válaszd ki a tökéletes húsvéti csokinyulat

Nem biztos, hogy a drága finomabb!

Alaposan olvasd át az összetevők listáját.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még híre-hamva sem volt a húsvéti szezonnak, de a boltok polcairól már tucatjával kacsingattak a vevőkre a húsvéti nyulak csokiból készült rokonai.

A csomagolás és összetevők alapján dönteni nem egyszerű, de segítünk választani, hogy megtalálhasd a tökéletes tapsifülest!

Kakaómassza vagy csokoládé?

A Magyar Élelmiszerkönyv ide vonatkozó szabályzata szerint minden olyan terméket csokoládénak nevezünk, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaóvaj előállítása azonban nem túl olcsó, ezért általában a szezonális termékek - mint amilyen a csokoládényúl is - egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben tartalmazzák ezt az összetevőt.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi van a csokiban? Olyan növényi zsírok, amelyek sokkal olcsóbban előállíthatók. Az ezekből készült termékeket – amelyeken a csokoládét nem tüntették fel alapanyagként, kizárólag a kakaópor szerepel rajtuk, mint legközelebbi csokihoz hasonló összetevő - nevezik egyszerűen csak bevonómasszának.

10 dolog, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az EU is szabályozza

Ugyan az Európai Unió előírása szerint maximum 5%-ban helyettesíthető a kakaóvaj, mégis bele lehet futni olyan termékekbe, amelyekről már első ránézésre lerí, hogy közük sincsen a csokoládéhoz. Ezért - ha az ártényezőt egy pillanatra figyelmen kívül hagyod - olyan nyulat érdemes venni, melynek összetevői között a kakaóvajat feltüntették, ugyanis kizárólag ez az igazi, minőségi csoki, ami finom. A bevonómasszában nincsenek meg azok az illat- és ízanyagok, amik egy rendes csokiban igen.

Az ár-érték arány ugyan adhatna némi támpontot, hogy mire is számíthatsz a csomagolás alatt, azonban még ez sem minden, érhetnek kellemetlen meglepetések. Ezért a legjobb, ha rászánod az időt, és végigolvasod az összetevők listáját, így nem foghatsz mellé. Bár tény, hogy a kakaóvaj arányos növekedésével általában az ár is megugrik.

Kinek mit?

A húsvéti nyulak piaca egészen széles, a sima tejcsokistól kezdve a cukorkával töltött változaton keresztül az étcsokoládésig mindenféle csokifigurával lehet találkozni, ami szintén nagyban megnehezíti a döntést. Ilyenkor lép fel az az állapot, hogy a polc előtt sasszézva, a termékeket meg-megérintve, de nem levéve hezitál az ember, melyik is lenne igazán megfelelő a kicsi Tominak vagy a szomszéd Pista bácsinak.

Nyilvánvaló, hogy a kor fontos tényező. A gyerekek nem szeretik a keserű csokoládét, legyen akármilyen drága és minőségi, őket ez a legkevésbé sem érdekli. Jobban örülnek, ha az a csoki töltött vagy kekszdarabos, netán gyümölcsös, ha a csomagolása szép színes, vagy van valamilyen különlegessége, például hajlítható füle.

Ezzel szemben az idősebbek már többre értékelnek egy minőségi kakaóvajas darabot, ami ugyan lehet, hogy nem édes, és nem dúsították tejporral, de a maga nemében különleges, azaz például chilis, borsos, netán aszalt gyümölcsdarabokkal vegyített.

Ezt is szeretjük