Ma 89 éves Vitray Tamás: ezért állt utoljára kamera elé Friderikusz műsorában

Vitray Tamásnak a Friderikusz podcastjában való szereplése volt az utolsó, úgy döntött, többet nem áll a nyilvánosság elé.

vitray-tamas-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vitray Tamás 1932. november 5-én született Budapesten. Először 1958. augusztus 5-én szerepelt a televízióban, amikor angoltudása miatt felkérték, készítsen interjút amerikai atlétákkal. 

A televíziózásban eltöltött 61 éve alatt számos riportot, szórakoztató- és sportműsort készített, a legtöbb tévés élő műsor közvetítése is az ő nevéhez kapcsolódik. A Magyar Televízió archívumában körülbelül 4000 műsora van regisztrálva.

Vitray Tamás nem szerepel többet

Alig van olyan sportág, amit Vitray Tamás ne közvetített volna a tévében, több sportágat a közönség az ő közvetítésében ismert meg, így a műkorcsolyázást és a jégkorongot is. Összesen 21 téli és nyári olimpiáról tudósított, 15 könyvet írt, 27 magas rangú kitüntetéssel ismerték el munkásságát, 2005-ben Kossuth-díjat vehetett át. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként és professor emeritusaként is tevékenykedett. A Magyar Televízió örökös tagja, 2009-ben Medveczky Balázs, az MTV akkori alelnöke költségcsökkentésre hivatkozva elbocsátotta az MTV-től. 

Vitray Tamás riporter középen 1958-ban a budapesti Váci utcában található Anna presszóban.
Vitray Tamás riporter középen 1958-ban a budapesti Váci utcában található Anna presszóban.
Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

A 90. életévébe lépett legendás tévés Friderikusz Sándor podcastjának vendégeként elárulta, ma is korán kel, majd - ha teheti - biciklizik, tornázik. Általában háromnaponta bevásárol, de ha nem szükséges, nem mozdul ki. 87 éves korában elvált, és egyedül maradt, de nem unatkozik.

- Önmagamban soha életemben nem unatkoztam, mindig találtam valamit, amivel elfoglaltam magam. Vagy olvasok, vagy zenét hallgatok. Tíz emberből nyolc biztos ezt mondja, de én rákaptam. Volt olyan, hogy bekapcsoltam a tévét, ráültem a szék karfájára, hogy pár percig hallgatom, és három óra múlva keltem fel, mert tetszett. Jó volt egyedül végighallgatni.

Arról is beszélt, hogy nem maradt benne szakmai hiányérzet, borzasztó szerencsésnek érzi magát, hogy mindenben kipróbálhatta magát

- Én mindent megpróbálhattam, mindent az égvilágon! Rettenetes szerencsetömeg! Elkezdődött a beszámítható tévézés 1957 végén, és ’58 augusztusában már kamera előtt álltam. (…) És amit abbahagytam, mert úgy éreztem, hogy nem jött össze, azt általában én mondtam ki először. Borzasztó szerencsés voltam az egész televíziós úton. Hatvan évig folyamatos szerencsém volt - függetlenül attól, hogy volt, amikor ordítoztam, volt, amikor úgy éreztem, hogy velem mindenki kiszúrt. Mindent összevetve hihetetlen nagy ajándék volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Friderikusz podcastjában való szereplése volt az utolsó, többet nem áll a nyilvánosság elé. 

- Ez a saját döntésem. Holnap elkezdem a kilencvenedik életévemet. Elég volt, nem kell többet szerepelnem, nem versenyzek, ez nem távfutás vagy távúszás. Nem akarok a híres aggastyán lenni, aki még kilencvenedik életévében is mutatkozik. Nagyon jó, nagyon szép volt így, lehet, előbb is lehetett volna. Nem akarok már a kamera előtt szerepelni.

Nem érzem magam teljesen alkalmatlannak rá, de nem kell azt kivárni! 

vitray-tamas-2021
Fotó: YouTube/Friderikusz Podcast

- Egyszer már az orrom alá dörgölték, hogy azt mondtam, 45 éves korom után nem mutatkozom a képernyőn. Nem tartottam be. Mindenki úgy akarta értelmezni, hogy eltűnök a képernyőről - annak jobban örültek volna a kollégai körök… Lehet, hogy elgyengülök, és mondjuk, a 100. születésnapomon bevezet két csinos nő, és fogak nélkül el fogok valamit motyogni - zárta a beszélgetést Vitray Tamás. 

A Magyar Televízió bemondói egykor és ma

Kovács P. József 1941. július 4-én született Budapesten. 1962-ben kezdett el dolgozni a köztévénél, ahol nem csak bemondó volt, évtizedekig a TV Híradó hírolvasójaként is láthattuk, és a Magyar Rádióban is vezetett műsorokat. 42 év után, 2001-ben a Magyar Televízió életműdíjával tüntették ki, ugyanebben az évben önként távozott a köztévétől. 

Képes összeállításunkban nemcsak Kovács P. Józsefet, hanem a Magyar Televízió más ismert férfi bemondóit is láthatod: mennyit változtak az évtizedek során, mit csinálnak napjainkban. 

Cover-fotó: MTI/Czimbal Gyula 

Ezt is szeretjük