Ilyen egy kvízműsorban szerepelni: kipróbáltuk a TV2 új durranását, ami Amerikában bombasiker

Az Ütős ötös című műsor április 3-án indul a TV2-n. Egy újságírói játék keretében megtapasztalhattam, milyen szerepelni benne.

cove
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kvízműsorok térhódítása évtizedek óta tart: én magam is őrzök jó néhány kellemes emléket velük kapcsolatban a gyerekkoromból. A mai napig élénken fel tudom idézni, ahogy a családdal bekuckóztunk a kanapéra a tévé elé, hogy a kedvenc game show-nk alatt - minden pillanatot végigkommentálva - izguljunk, és "közösen” játsszunk az adott versenyzőkkel.

Miközben én felcseperedtem, a formátum népszerűsége töretlen maradt, azonban mára sokkal szélesebb palettáról választhat közülük a néző: az ügyességi és műveltségi vetélkedők mellett helyet kaptak új, izgalmas műfaji keveredések, amelyek nem feltétlenül a lexikális tudásra vagy a fizikai kondícióra helyezik a hangsúlyt.

Játszottunk az Ütős ötösben

Az elmúlt években mindez megspékelődött egy új trenddel. A zenében már sok-sok esztendeje taroló retróhullám a képernyőt is elérte, sorra viszontláthatjuk az olyan régi kedvenceket, mint a Szerencsekerék vagy a Zsákbamacska - új, fiatalos köntösbe öltöztetve, hogy passzoljanak az Insta és TikTok felgyorsított, színes világához.

Till Attila lesz a műsorvezetője a TV2 új durranásának, az Ütős ötösnek.
Till Attila lesz a műsorvezetője a TV2 új durranásának, az Ütős ötösnek.
Fotó: TV2/Ütős ötös

A TV2-n április 3-ától látható Ütős ötös is egy igazi klasszikus, annyi csavarral, hogy nem hazánkban, hanem a tengerentúlon, egészen pontosan Amerikában bombasiker. Family Feud címmel 1976-ban kezdte sugározni az ABC, a produkció az évtizedek során többször cserélt csatornát és műsorvezetőt, egyvalami azonban változatlan maradt, a közönség a mai napig imádja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Volt szerencsém megtapasztalni, milyen játékosként részt venni a magyar változatban, így értem, mi a siker titka: mivel a játék nem tudásalapú, bejön a megérzésfaktor, tippelgetni, mások fejével gondolkozni pedig mindig izgalmas. Mindez otthonról nézve talán egyszerűnek tűnhet, a valóságban viszont jó pár olyan tényező jön be a képbe, amit annak idején talán mi sem vettünk számításba a családdal a kanapén ülve.

Pontosan úgy próbálhattuk ki a játékot, mint az adásban szereplő hírességek.
Pontosan úgy próbálhattuk ki a játékot, mint az adásban szereplő hírességek.
Fotó: TV2

Az Ütős ötös egy szórakoztató, habkönnyű családi vetélkedő Till Attila műsorvezetésével. Az adásokban hírességek küzdenek meg egymással - ahogy a cím is utal rá - ötfős csapatokban. Újságíró-kollégáimmal vehettük át a helyüket pár óra erejéig, hogy kipróbáljuk, hogyan szuperálnak a megérzéseink a kamerák kereszttüzében.

A stúdióba belépve azonnal egyértelművé vált, ez nem az a fajta kvízműsor lesz, ahol pattanásig feszülnek az idegek, ahol a stressztől verejtékcseppek gurulnak le az ember homlokán - itt a jó hangulaté a főszerep. A játék lényege tényleg megérzésalapú, azt kell kisilabizálnunk magunkban, hogy gondolkoznak az átlag magyar emberek. 

A mi csapatunk volt a "Dream Team".
A mi csapatunk volt a "Dream Team".
Fotó: TV2

A készítők közvéleménykutató cég segítségével, 100 főre levetített "mini Magyarországot”, egy reprezentatív mintát hoztak létre. Ugyanazokat a kérdéseket tették fel mindenkinek, nekünk, játékosoknak pedig azt kellett eltalálnunk, mik voltak a válaszaik. Az adott kérdéseknél az sem volt mindegy, melyik volt a legnépszerűbb, a második vagy harmadik (és így tovább) legnépszerűbb válasz - értelemszerűen az érte a legtöbb pontot, amelyet a legtöbben mondtak.

Megkérdeztünk száz embert, melyik az az állat, amit nem szívesen csókolna meg.

- ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kellett megtippelnünk, mikre voksolhatott az utca embere nagy átlagban.

Minden kör úgy kezdődött, hogy egyesével kimentünk a válaszadó pulthoz, ahol az elhangzott kérdés után minél gyorsabban rá kellett csapnunk a nyomógombra - így szerezve meg a válaszadás lehetőségét. Először a gyorsabb játékos mondhatta el a tippjét, ha ő kapásból a legnépszerűbb választ mondta, akkor kérdés nélkül a hozzá tartozó csapaté volt a kör, ők gyűjthettek pontokat, ha viszont a tippjénél még voltak népszerűbb válaszok is, ellenfele megpróbálkozhatott eltalálni azok egyikét.

Nem is olyan egyszerű a másodperc töredéke alatt kiötölni, mi lehet a jó válasz.
Nem is olyan egyszerű a másodperc töredéke alatt kiötölni, mi lehet a jó válasz.
Fotó: TV2

Tippelni kell? Hát az könnyű - vághatnánk rá kapásból. Én is így hittem, viszont stúdiókörülmények között nem is olyan egyszerű a gyors átszellemülés, simán leblokkolhat az ember, pláne, hogy az idő is tényező, rá kell vágni azt, ami elsőre az eszünkbe jut.

Nálam mindez egy furcsa elegyet alkotott, az egyik körben magam is meglepődtem, hirtelen milyen gyorsan kapcsolt az agyam, hogy utána a következőben rögtön jót nevessek azon a bődületes marhaságon, ami gondolkodás nélkül kicsúszott a számon.

5
Fotó: TV2

Az Ütős ötös épp ezért élvezetes, mert a játék során - vagy azt nézve tévénézőként - teljesen át lehet szellemülni. Elfelejtjük az adott nap problémáit, magunk mögött hagyjuk a rosszkedvet, bekapcsol a gyermeki játékosság és a versenyszellem. Mire feleszmélünk, semmi más nem jár az eszünkben, csak hogy vajon a pókot vagy a csótányt csókolná meg kevésbé szívesen az utca embere? 

Nézd meg az Ütős ötös házigazdája, Till Attila feleségét!

Tilla 25 éve él boldog házasságban feleségével, a csinos Krisztinával. Házassági évfordulójuk alkalmából romantikus közös képet osztott meg.

Cover-fotó: TV2/Ütős ötös

Ezt is szeretjük