A Magyar Televízió legszebb bemondójának tartották: belebetegedett abba, hogy kirúgták

Takács Marika hazánkban az első tévésztárok egyike volt. Fényes karrierje hirtelen és nem önként szakadt meg.

Takács Marika a Magyar Televízióban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyar Televízió bemondói mára a magyar tévétörténelem legendás alakjainak számítanak. Akadnak köztük olyanok, akik ma is láthatók a képernyőn, másoknak nem adatott meg soha, hogy elbúcsúzzanak a nézőiktől.

Takács Marika egyike volt hazánk első tévésztárjainak, ő volt a legelső magyar női bemondó. Fiatalon indult a pályafutása, mindössze 18 éves, gyönyörű lányként elkeseredésében jelentkezett a Magyar Televízióhoz. 

Takács Marika a Magyar Televíziónál

Eredetileg színésznői karrierre vágyott, ám módosítania kellett a továbbtanulási tervein, miután nem vették fel a Színművészetire.

Takács Marika 1965-ben.
Takács Marika 1965-ben.
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

- Aztán kértem a felvételemet a bölcsészkarra. Ez sem sikerült! Nagyon letörtem, és szentül meg voltam győződve, hogy az életben nekem már semmi nem fog sikerülni... Egy ideig otthon búslakodtam, aztán elmentem az Óra és Ékszer Vállalathoz bolti kiszolgálónak - idézte 1958-as nyilatkozatát a Magyar Ifjúságból a Blikk.

1957-ben hirdette meg a Magyar Televízió, hogy bemondónőket keresnek. Jelentkezett a hirdetésre, majd fel is vették. Amikor először képernyőre került, még annyira izgult a kamera előtt, hogy a konferálásában bocsánatot kért az esetleges hibákért. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Hamar leküzdötte a lámpalázát: később szórakoztató műsorokat és szilveszteri adásokat is vezetett, amelyekben dalra fakadt, valamint táncolt. Igazi bálvány lett hazánkban, minden nő az ő frizuráját leste el, gyönyörű mosolyával pedig levette a lábukról a férfi rajongókat. Fényesen csillogó karrierjének azonban hamar, előzmény nélkül szakadt vége.

takács marika 1
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Váratlanul rúgták ki a televíziótól, sosem heverte ki, hogy ilyen módon váltak meg tőle. Nyugdíjasként nem találta a helyét, valósággal belebetegedett abba, hogy elküldték. Elfogadta, hogy át kell adnia a helyét a fiataloknak, de nem értette, miért nem maradhatott a háttérben az intézményen belül. 

A fél életem a televízió, ha elveszik, lebénulok

- mesélte el az utolsó beszélgetésükben elhangzottakat Gál Jolán 1997-ben az Ez a Hét című újságban.

Takács Marika nagyon fiatalon, 58 évesen hunyt el mellrákban. Senkinek sem beszélt a betegségéről, orvoshoz is titokban járt.  

Nézd meg Kovács P. Józsefet egykor és ma!

Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt. 1961-ben kezdett el dolgozni a televízióban. Kétezer jelentkező közül került be azon húsz közé, akik a beszédtechnika mellett azt is megtanulták, hogyan üljenek, viselkedjenek, milyen legyen az arcmimikájuk, hogyan maradjanak fegyelmezettek. 

Ma 81 éves Kovács P. József: a Magyar Televízió legendás bemondója így él napjainkban

Kovács P. József számára fájdalmas volt, hogy a kétezres évek elején véget ért a szakmai pályafutása, de mivel több lábon állt, nem tört össze.

Elolvasom

Cover-fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Ezt is szeretjük