Ma 81 éves Kovács P. József: a Magyar Televízió legendás bemondója így él napjainkban

Kovács P. József számára fájdalmas volt, hogy a kétezres évek elején véget ért a szakmai pályafutása, de mivel több lábon állt, nem tört össze.

kovacs-p-jozsef-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt. 1961-ben kezdett el dolgozni a televízióban. 

Kétezer jelentkező közül került be azon húsz közé, akik a beszédtechnika mellett azt is megtanulták, hogyan üljenek, viselkedjenek, milyen legyen az arcmimikájuk, hogyan maradjanak fegyelmezettek. 

Kovács P. József 2022-ben

Azt mondták, húszévesen még nem hiteles, de 24-25 esztendős kora után már szerepelhetett fiatal hírolvasóként, és 30 évig olvasott híreket a Híradóban. Jól blattolt, vagyis előzetes olvasás nélkül tudta hiba nélkül, értelmezve elolvasni a szöveget, amit kapott. 2001-ben a Magyar Televízió életműdíjával tüntették ki, ugyanebben az évben önként távozott a köztévétől.

Kovács P. József a Magyar Televízió a stúdióban 1980 májusában.
Kovács P. József a Magyar Televízió a stúdióban 1980 májusában.
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

- 60 évesen fájdalmas volt, hogy véget ért egy szakmai pályafutás, de tudomásul is kellett vennem, hogy ez a szakma (a bemondó – a szerk.) megszűnt, megváltozott a televízió. Több lábon álltam, nem törtem össze, nem lettem céltalan, mentem tovább, csak más úton – mesélte márciusban Radnai Péter Az első influenszerek című sorozatának második évadában. (A beszélgetések rövidített verziói és legjobb pillanatai a Spektrum YouTube-csatornáján is elérhetőek.)

A cikk az ajánló után folytatódik

40 év után távozott a Magyar Televíziótól, ezt követően feleségével a vendéglátóiparban ért el sikereket. Mariettával 50 éven át élt boldogan, 2020 karácsonyán tudatta az asszony Facebook-oldalán, hogy elhunyt a társa, élete fele. Vigaszt két gyermeke és négy unokája nyújt Kovács P. Józsefnek. 

Lánya Erasmus ösztöndíjjal Padovában tanult olasz-angol szakon, operákat és novellákat fordít, az éttermük oszlopos tagja volt. Fia hat évig élt az USA-ban, Los Angelesben diplomázott. Kovács Kristóf neve ismert televíziós körökben, különböző show-műsorok, így az Esti Showder, az Activity Show, a Szulák Andrea Show vagy a Showder Klub producere volt. 2008-ban a közkedvelt budai étterem, a Déryné bisztró tulajdonosa lett.

- Szeretettel és tisztelettel nézem, mit produkál – mondta fiáról a legendás tévés, aki ma már csak természetfilmeket néz. 

kovacs-p-jozsef-2022
Fotó: AMC/Első influenszerek

Életének négy alappilléreként a családdal töltött szabadidőt, a televíziózást, a versmondás és a vendéglátást nevezte meg. A versek szeretetét az unokáinak is átadta, a nyolcadik osztályos lányunokája tanárnője meghatódott, amikor tanítványa Ady Endre Karácsony című versét szavalta. 

- A televízió népszerűséget adott. Ma már celebeknek hívják a kamerák előtt állókat, akkor mi csak népszerű emberek voltunk, de hogy ki ezt hogyan használja föl, rettenetesen fontos. Én a televízióban szerzett népszerűségemet a versmondói pályámon tudtam felhasználni. 

A Magyar Televízió bemondónői akkor és most

Kertész Zsuzsa sok más pályatársához hasonlóan rádiózással kezdte a karrierjét: 1965. február 15-én lett a Magyar Rádió munkatársa, amihez negyven évig hű maradt, majd a televíziósok figyelmét is felkeltette. 2000-ben búcsúzott a Magyar Televíziótól. Képes összeállításunkból megtudhatod, mi lett kedvenc bemondónőinkkel - akkor és most fotókon többek között Kertész Zsuzsa, Lőrincz Gabriella és Endrei Judit.

Ezt is szeretjük