Polgár Judit sakknagymester 33 év után hozta meg élete egyik legnehezebb döntését
Polgár Judit nem bánta meg, hogy 2014-ben a sakkolimpián bejelentette, visszavonul a versenyzéstől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Polgár Judit minden idők legsikeresebb női sakkozója, 15 évesen lett a valaha volt legfiatalabb, férfi sakknagymester. Öt olimpiai aranyéremmel és hét Sakk-Oscar-díjjal büszkélkedhet.

A világhírű sakkozó Liebhaber Juditnak az Erősebb Igen beszélgetéssorozat különkiadásában azt mesélte, 2014-ben élete egyik legnehezebb döntését hozta meg, amikor a sakkolimpián bejelentette, hogy visszavonul a versenyzéstől. 

Polgár Judit 33 év versenyzés után vonult vissza

Ötéves koromban kezdtem el sakkozni, nekem a sakk majdnem olyan volt, mint az anyanyelvem.

- 33 évig versenyeztem, ezért nagyon furcsa volt belegondolni, hogy milyen lesz az életem utána, már nem versenyzőként. De addigra már sok mindent csináltam: könyveket írtam, egy képességfejlesztő programot dolgoztunk ki az alapítványommal gyerekeknek, óvodásoknak és iskolásoknak. Ebben kiéltem a kreativitásomat, és nagy odaadással tudtam még aktívabban részt venni, miután visszavonultam - mesélte a 44 éves sztár. 

Nem csak kidolgozott egy gyermekek tehetséggondozását célzó programot, ami tantárgyként választható az iskolák alsó tagozatos osztályaiban, az ENSZ arra a megtisztelő feladatra kérte fel, hogy képviselje a női egyenjogúságot a társadalmi színtéren. Nemzetközileg is nagykövete az oktatásnak: a sakk az oktatásban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt mondta, ezeket nem tudná olyan odaadással, lelkesedéssel, időráfordítással végezni, ha nem dönt úgy hét évvel ezelőtt, hogy visszavonul a versenyzéstől. 

polgar-judit
Fotó: YouTube/Erősebb Igen

- Most már nagyon sok olyan dolgot csinálok, ami jobban foglalkoztat, és úgy érzem, hogy a sakktáblán túl sokkal többet tudom befolyásolni ezeket a projekteket, azt, hogy miért jó például a sakk a gyerekek számára, vagy hogy milyen jó összekötő kapocs lehet mindenki számára. 

Veres Laura legyőzte Hosszú Katinkát

A budapesti Duna Arénában március végén megrendezett úszók országos bajnokságán egy 15 éves úszó, Veres Laura okozott nem kis meglepetést. A Gyulai Várfürdő versenyzője 200 méter gyorson a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát is legyőzve lett bajnok.

Ezt is szeretjük