Felismered a 73 éves Mohai Gábort? A Magyar Televízió bemondója így tért vissza a képernyőre
Mohai Gábor a Magyar Rádió és Televízió egyik legnépszerűbb bemondója volt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Április 1-jén kitör a retróláz a Paramount Networkön! A filmes csatorna a ’80-as és ’90-es évek nagy tévésztárjai segítségével egy napra visszahozza a televíziózás hőskorának hangulatát. 

A Retró napon a két alkalmi bemondó, Bay Éva és Mohai Gábor klasszikus stílusban konferálja fel a produkciókat, a filmelőzeteseket pedig a kultikus narrátor, Bozai József jóvoltából hallhatjuk és láthatjuk.

Mohai Gábor bemondó egykor és ma

Az öblös, összetéveszthetetlen hangszínű Mohai Gábor a Magyar Televízió egyik legismertebb férfi bemondója volt. Pályafutását 1978-ban a Magyar Rádió bemondójaként kezdte, majd - ahogy az sok legendás tévés esetében előfordult - egy évvel később a Magyar Televízió munkatársa lett, de a rádiózást nem hagyta abba. 

Mohai Gábor 1979-ben.
Mohai Gábor 1979-ben.

Először a Jogi esetek című műsorban láthatták a nézők, később nem csak bemondóként dolgozott, hosszú évekig a Híradó hírolvasó-műsorvezetője és sok magazin műsorvezetője is volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

27 évet töltött a Magyar Televízióban, és a közel három évtizedből nemcsak szép, hanem váratlan élményeket is őriz.

- Vagy húsz évvel ezelőtt egy este adásban voltam, amikor megjelent két rendőr, akik egy elveszett kisfiút hoztak. Beültettem az ölembe, de hiába kérdezgettem tőle a nevét, vagy hogy merre lakik, semmit sem volt hajlandó elárulni. A műsorok között folyamatosan bemondtam, és ki is írtuk, hogy aki bármit tud az elveszett kisfiúval kapcsolatban, az jelentkezzen. 

A Paramount Network Retró napján tér vissza a képernyőre április elsején.
A Paramount Network Retró napján tér vissza a képernyőre április elsején.

- Szerencsére a történet jól végződött, mert egy szomszéd felismerte őt, és betelefonált, így az élő adásnak köszönhetően megtaláltuk a családját. Nagyszerű érzés volt segíteni, és nagyon sok pozitív visszajelzést is kaptam ezt követően - nosztalgiázott Mohai Gábor. 

A Paramount Network az április 1-jei Retró napján nosztalgiázhatunk: kiderül, hogyan konferálták volna fel a bemondók annak idején a produkciókat, és hogyan hangzottak volna klasszikus, retró stílusban narrálva a filmajánlók.

Mohai Gábor a Tolnay Klári Kulturális Díjjal 2018 augusztusában.
Mohai Gábor a Tolnay Klári Kulturális Díjjal 2018 augusztusában.
Fotó: MTI/Komka Péter

Mohai Gábor a tévézés és a rádiózás mellett számos irodalmi estet szerkesztett és mutatott be, költeményeket szavalt, több verses CD-je is megjelent. 2018. augusztus 23-án Tolnay Klári Kulturális Díjjal tüntették ki a mohorai Tolnay Klári Emlékházban.  

Mi lett a Magyar Televízió bemondónőivel?

Lőrincz Gabriella 1982-ben debütált a képernyőn, először bemondó, majd műsorvezető lett, illetve szerkesztő. A képernyőt 25 év után, 2008 elején hagyta ott. Döntése tudatos volt, és közös megegyezésen alapult. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy mennyit változott ő és a Magyar Televízió népszerű bemondónői.

Ezt is szeretjük