75 éves lett Szalóczy Pál – A legendás bemondó negyedik házasságában él boldogan
Szalóczy Pál a Magyar Rádió és Televízió egykori bemondója ma sem pihen, jó ideje egy filmes projekten dolgozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szalóczy Pál 2020. november 15-én ünnepelte a 75. születésnapját. Jellegzetes, mély orgánumát évtizedeken át hallhattuk a Magyar Rádióban és Televízióban, de a MÁV és a BKV is kiszemelte magának, ő szólt a pályaudvarokon és a metróban. 

A rádióban 42 év után, bő nyolc évvel ezelőtt épp a születésnapján váltak meg tőle, de ez nem szegte kedvét, 70 fölött is aktív. 

Szalóczy Pál bemondó egykor és ma

Az édesanyja 48 kiló volt, amikor 1945-ben világra hozta az ötkilós Szalóczy Pált, akinek a szülészorvos az elefántbébi becenevet adta. A reklámarca lett annak a zabmaláta-tápszernek, amivel őt is etették. Kiskamaszként kifejezetten kövér volt, a súlyfelesleget alig tudta ledolgozni, de végül nyúlánk lett, ma annyit eszik, amennyit akar, nem tud elhízni. 

Az édesapjának és neki is kellemes, basszus bariton hangja volt. Öt évig zongorázott, de nem szerette, utána gitározott, az apja pedig operaénekest szeretett volna belőle faragni. Három évig Szabó Miklóshoz, a híres tanárhoz járt, de aztán megelégelte, de ezt az apjának három évig nem merte elmondani. 

Pintér Sándor és Szalóczy Pál (jobbra) rádióbemondók 1974-ben a Magyar Rádió stúdiójában.
Pintér Sándor és Szalóczy Pál (jobbra) rádióbemondók 1974-ben a Magyar Rádió stúdiójában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

1965 és 1970 között az ELTE földrajz-biológia szakán tanult, az egyetemen bekerült az énekkarba, három társával később megalapította a Spirituálé Quartett énekegyüttest. Az 1968-as a Ki mit tud?! –on ők kapták a különdíjat - nem tudták őket hova besorolni a spirituáléval, az opera kategóriát abban az évben Kincses Veronika nyerte meg. 

Az együttes így is megkapta ORI (Országos Rendező Iroda) működési engedélyét, amivel felléphettek, és szerepeltek a Magyar Televízió Könnyűzenét Kedvelők Klubja című műsorában. Ekkor ajánlották fel Szalóczy Pálnak, hogy legyen rádióbemondó, amit el is fogadott. Innen egyenes út vezetett a Magyar Televízióba is, ahol 1980-tól 1990-ig bemondó, a Híradóban hírolvasó is volt. 

- Amikor 2012-ben negyvenkét esztendő után épp a születésnapomon elém tették a felmondólevelet, kaptam egy gyomrost az élettől. Nem így képzeltem a búcsút. Persze nem lepett meg, hogy elköszöntek tőlem, mert akkoriban ez volt a szokás, ment a folyamatos leépítés. Nekem a Bródy Sándor utcai rádiószékház olyan volt, mintha hazamennék. Mintha ott lenne a nappalim – mesélte a Blikknek

75 fölött is aktív, énekel a Bolyki énekegyüttesben, a járvány előtt önálló irodalmi esteket tartott a Fészek Művészklubban - hol egyedül, hol ismert színészek társaságában.

Szalóczy Pál Georges Clemenceau szerepében a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából készülő Carte Rouge című film forgatásán a pécsi Vasváry-villában 2020. május 23-án.
Szalóczy Pál Georges Clemenceau szerepében a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából készülő Carte Rouge című film forgatásán a pécsi Vasváry-villában 2020. május 23-án.
Fotó: MTI/Sóki Tamás

- Jelenleg a legfontosabb projekt az életemben egy Trianonnak emléket állító film, amely dokumentumfilmként kezdődött, ám most már egyre több színész is szerepet vállal benne. Sajnos elfogyott a pénzünk, de bízom benne, hogy folytatni tudjuk a munkálatokat – mondta a hetilapnak.

Az is elárulta, hogy túl van egy súlyos szívműtéten, ami után gyógyszereket kell szednie, de továbbra is alkot, élvezi az életet, boldogan él negyedik házasságában. Négy gyermeke született, akik összesen négy lányunokával ajándékozták meg, de reméli, hogy még bővül a csapat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy időben Szalóczy Pál hangja nemcsak a Magyar Televízióban és Rádióban szólt, hanem a Magyar Államvasutak pályaudvarain és a BKV metrójáratain is. Az utóbbiban egy időben nem ő adott az utasoknak tájékoztatást, de visszakövetelték. 

- A metróban ma is én szólok, és úgy gondolom, még jó ideig szólni fogok. A pályaudvarokkal kezdtem, amikor a MÁV kitalált az utastájékoztató rendszert, és kiterjesztette az egész országra. 

Szalóczy Pál, a Magyar Rádió nyugalmazott bemondója 2015 áprilisában miután átvette a Kazinczy-díjat a Szép magyar beszéd verseny jubileumi, ötvenedik versenyén a győri városházán.
Szalóczy Pál, a Magyar Rádió nyugalmazott bemondója 2015 áprilisában miután átvette a Kazinczy-díjat a Szép magyar beszéd verseny jubileumi, ötvenedik versenyén a győri városházán.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

- 10-15 évig ment, aztán kezdett elkopni a hanganyag, kezdtek új információkat is beletenni, és a végén kitalálták, hogy egy nő hang jobb egy pályacsarnokban, mint az én mély hangom, ezért átálltak a női hangra. Tudomásom szerint már csak néhány nyugat-magyarországi állomáson és vonalon, meg a GYSEV vonalán vagyok még én. Két éve még én voltam a Déliben, a Keletiben öt éve, Kelenföldön voltam legutoljára, ott sem vagyok már – mesélte a Klubrádióban 2020 februárjában. 

Mi lett a Magyar Televízió bemondónőivel?

Lőrincz Gabriella 1982-ben debütált a képernyőn, először bemondó, majd műsorvezető lett, illetve szerkesztő. A képernyőt 25 év után, 2008 elején hagyta ott. Döntése tudatos volt, és közös megegyezésen alapult. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy mennyit változott ő és a Magyar Televízió népszerű bemondónői.

Ezt is szeretjük