A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)
Nagyon sok tévhit és helytelen információ is kering a köztudatban az egészséges táplálkozásról és életmódról.

cukrofogyasztás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban az egészséges életmód divattá vált. Bármerre járunk, az egészséges táplálkozást és életmódot megcélzó termékekbe botlunk. Ami a magyar emberek egészségi állapotát tekintve örömteli tendencia. Ugyanakkor nagyon sok tévhit és helytelen információ is kering a köztudatban, ami nagyon megnehezíti a téma iránt érdeklődők helyzetét. Itt az ideje, hogy rendet rakjunk a fejekben!

Minden hiedelemmel és tévhittel ellentétben megfelelő mennyiségben a szénhidrátoknak nagyon is fontos szerepük van szervezetünk működésében. A szénhidrátok energiaforrásként funkcionáló két csoportját a cukrok és a keményítő alkotják. A harmadik csoport pedig a rostok, melyeknek ugyan az energiaellátásban nincs szerepük, de számos más fontos élettani feladatuk van. 

Cukrok: közellenség vagy fontos tápanyagforrás?

A cukor a szénhidrátok - azon belül is az egyszerű szénhidrátok - csoportjába tartozik. A szénhidrátok szervezetünk fő energiaforrásai, az izmok, valamint az agy legfontosabb tápanyagai. Ezenkívül részt vesznek a szövetek és a szervek felépítésében, valamint működésében is.

izocukor 840x560.png
Fotó: Senior PR

A cukrok családjába a répa- és szőlőcukor, a gyümölcs- és tejcukor, valamint a malátacukor tartozik. Egyre többet olvasunk az úgynevezett izocukorról is, amely tulajdonképpen nem más, mint kalóriaértékkel rendelkező cukorszirup, egy 100%-ban természetes édesítőszer. Glükóz, fruktóz és más cukrok vizes oldata. Európában elsősorban kukorica- és búzakeményítőből állítják elő. Fő felhasználási területe, ahol főként répacukor kiváltására használják: szénsavas üdítők, szörpök, gyümölcslevek, dzsemek, tejtermékek, likőrök, édességek.

Az élelmiszeripar is gyakran használja fel a cukrot különböző szerepekben: felhasználásától függően lehet ízesítő-, tartósító- vagy sűrítőanyag, illetve az élelmiszerek, mint kenyér, sütemények szép barna színének, kellemes ízének és jó állagának kialakításában is fontos szerepe van.

Bár manapság sokan a cukrot nevezik meg a jelenkor népbetegségének, az elhízásnak az okozójaként, a tudósok nagy része abban egyetért, hogy nem maga az élelmiszer vagy az élelmiszer-összetevő, hanem a túlzott energiabevitel - függetlenül annak forrásától -, ami a túlsúly kialakulásához vezethet abban az esetben, ha azt nem ellensúlyozza megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás.

gumicukor 840x560.png
Fotó: Senior PR

A MÉRTÉK a lényeg!

A cukor szinte minden élelmiszerünkben megtalálható természetes formában, mint a tejcukor, gyümölcscukor. A probléma nem a természetes formában előforduló cukor fogyasztásával van, hanem az úgynevezett hozzáadott cukorral. Kutatók szerint a napi hozzáadott cukor mennyisége nők esetében maximum 25, férfiaknál maximum 38 gramm lenne az ideális. Ennek sajnos a többszörösét vesszük magunkhoz. 

Mit tehetünk a hozzáadott cukorbevitelünk csökkentése érdekében?  Vásárláskor nézzük meg alaposan az adott élelmiszer tápanyagtáblázatát, ahol minden esetben feltüntetik a szénhidráttartalom alatt a cukortartalmat is. 

lekvar 840x560.png
Fotó: Senior PR

A táplálkozástudomány egyik alaptételének számít, hogy a teljes étrend szolgálhatja csak az egészséget, így egyetlen élelmiszert sem szabad „egészségtelennek” nyilvánítani és teljesen kizárni az étrendből. Sokkal fontosabb a tiltásnál az, ha megtanuljuk mértékkel fogyasztani a szénhidrátokat.

(Képek forrása: Senior PR)

Mennyi szénhidrát van a legkedveltebb gyümölcsökben? Nem mindegy, melyiket fogyasztod

A gyümölcsök édes ízét a bennük található gyümölcscukor adja, ami ugyan természetes cukorforrás, de megdobja a vércukorszintet, ráadásul gyorsan felszívódó szénhidrátnak minősül, még akkor is, ha ott van mellettük a rost, ami némiképp lassítja a folyamatot.

Ezt is szeretjük