6 hónappal szülése után a tokiói olimpián: Márton Anita Rióban bronzérmet nyert
Márton Anita a tokiói olimpia pénteki selejtezőjében kiesett, de nem elégedetlen, sikerült olyanokat megelőznie, akik idén jobb eredményeket értek el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Márton Anita nevét akkor jegyezte meg az egész ország, amikor a súlylökő országos csúccsal olimpiai bronzérmet szerzett 2016-ban a Rio de Janeiró-i Olimpiai Stadionban. 

Azzal is sporttörténelmet írt, hogy 2018 márciusában 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n, és ezzel a megszerezte a magyar atlétika első világbajnoki címét. Egy héttel később megnyerte a súlylökő Európa-kupát is.

Márton Anita fél évvel a szülés után a tokiói olimpián

A 2019-es, fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. A 2019-es világbajnokságon súlylökésben 5. lett. 2020 augusztusában bejelentette, hogy gyermeket vár. Kislánya, Luca 2021. január 31-én 3910 grammal és 51 centivel jött a világra. Még a szülés előtti nap is lejárt edzésre, és hat héttel a baba születése után elkezdte a felkészülést.

Márton Anita bronzérmével a riói nyári olimpia női súlylökés versenyszámának eredményhirdetésén 2016. augusztus 13-án.
Márton Anita bronzérmével a riói nyári olimpia női súlylökés versenyszámának eredményhirdetésén 2016. augusztus 13-án.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Áprilisi térdműtéte után tért vissza, és idén egyetlen versenyen, a júniusi országos bajnokságon indult először versenyen - súlylökésben aranyat, diszkoszvetésben ezüstöt szerzett. Ez évi legjobbja 15,95 méter, miközben egyéni csúcsa 19,87 méter. 

Hat hónappal a kislánya születése után, két nappal a július 30-i selejtező előtt utazott ki a tokiói olimpiára. A békéscsabai edzőtáborban készült fel, ahol meglátogatta a Tények Plusz stábja: heti 12 edzése volt hétfőtől szombatig. Férjével jó páros alkotnak, így össze tudta egyeztetni az olimpiai felkészülést az anyasággal, emellett a nagyszülők is sokat segítenek. 

- Sokan nem gondolták, hogy egyáltalán megpróbálom a felkészülést a szülés után, de hál’ istennek, jól érzem magam, szépen, lassan kezdek visszatérni. Az biztos, hogy nem az idei lesz a csúcsformám, de nagyon remélem, hogy a következő években sokkal jobb eredményekre leszek képes - mondta a 32 éves sportolónő a TV2 kamerái előtt. 

Edzője szerint 18 méter körül kellene löknie, hogy Tokióban a döntőbe jusson. A felkészülési idő szűkös volt, nem a fizikai erő növelésére, inkább a robbanékonyságra, a sebességre helyezték a hangsúlyt. Márton Anita úgy véli, ahogy az előző években, úgy 2021-ben is szükséges 19,50 fölött lökni az éremért. Ez nagyon sok mindenen múlik, majd aznap kiderül, ki milyen formában van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Márton Anita végül 2021. július 30-án, pénteken a súlylökés selejtezőjében a tokiói olimpia atlétikai versenyeinek első napján búcsúzott az ötkarikás játékoktól. A kvalifikációban 17,42 méterrel kezdett, majd másodikra 17,59-re javított, harmadik kísérlete érvénytelen volt. Ezzel a 21. helyen végzett, a döntőhöz legalább 18,57 méteres eredmény kellett volna.

Márton Anita a női súlylökés selejtezőjében az Olimpiai Stadionban 2021. július 30-án.
Márton Anita a női súlylökés selejtezőjében az Olimpiai Stadionban 2021. július 30-án.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

- Jó volt újra ilyen közegben versenyezni. Szerettem volna 18 métert lökni, végül is nem sok hiányzott, de igazából egyik dobásba sem találtam bele. Nagyon erős volt a mezőny, előzőleg úgy saccoltam, hogy 18 méterrel döntőbe lehet jutni, hát tévedtem 60 centit, a riói olimpiához viszonyítva pedig 80 centivel több kellett a fináléhoz - nyilatkozta a selejtező után az MTI-nek.

Hozzátette, úgy érzi, maximálisan megtette, amit tudott, nagy nevek estek ki, és sikerült olyanokat megelőznie, akik idén jobb eredményeket értek el, mint ő.

A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián búcsúzott a súlylökés selejtezőjében.
A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián búcsúzott a súlylökés selejtezőjében.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

- Nem vagyok elégedetlen, ez jó alap a folytatáshoz. Egyfajta új kihívás, hogy szülés után visszatérve ebből mit lehet kihozni. Idén még van két versenyem, aztán novemberben elkezdjük az alapozást a jövő évre, mert lesz bőven nagy nemzetközi verseny.

Szilágyi Áron gyönyörű felesége

Szilágyi Áron a tokiói olimpiai győzelme után rögtön a feleségét hívta fel. Szántó Bettivel kilenc éve alkotnak egy párt, az esküvőjüket szinte napra pontosan öt évvel azután tartották, hogy megismerkedtek, 2017 augusztusában, Zalacsányon keltek egybe szűk családi körben. Képes összeállításunkban megnézheted a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron gyönyörű feleségét. 

Ezt is szeretjük