Kovács Ági tiniként lett olimpiai bajnok: az úszónő 40 évesen boldog édesanya
Kovács Ági hihetetlen sportolói karriert tudhat a magáénak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kovács Ági mindössze két és fél éves volt, amikor először a Sportuszoda medencéjében találta magát. A sorsa ekkor pecsételődött meg, 13 éves korától kezdett komolyan edzeni, és már tinédzserként olimpiai bajnoknak mondhatta magát. 

A kemény munka gyümölcsét először az 1995-ös bécsi Európa-bajnokságon arathatta le, ahol 100 méteres mellúszásban ifjúsági Európa-bajnok lett. 1996-ban kijutott élete első olimpiájára, az Atlantában megrendezett játékok idején még csak 15 éves sportoló nyakába bronzérem kerülhetett, majd négy esztendővel később már a dobogó legfelső fokára állhatott, Sydney-ből sikerült elhoznia az aranyat.

Kovács Ági 40 évesen boldog édesanya

1997 és 2000 között ő lett az első magyar úszónő, aki minden egyes versenyről éremmel tért haza. Többször megválasztották Európa legjobb úszónőjének, valamint a világ élvonalbeli sportolójaként tartották számon.

kovács ági
Fotó: Földi Imre / MTI

2008-ban vonult vissza a versenyzéstől, ám aktív résztvevője maradt a hazai sportéletnek. 2009-ben a Testnevelési Egyetem nemzetközi igazgatóságának tagja és óraadója lett. Majd 2013-ban iratkozott be az intézmény doktori iskolájába, hogy doktori képesítést szerezzen három diplomája mellé. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„2013-ban iratkoztam be a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájába. Azóta hosszú utat jártam be egy olyan világban, ami a kezdetekben számomra többnyire ismeretlen volt. Mindeközben kutatásom során sok új dolgot megismertem, számos hazai és nemzetközi konferencián részt vettem, mint előadó, valamint nemzetközi tudományos publikációim is jelentek meg többek között az USA-ban (International Journal of Sport Communication) is” - adta hírül a Facebook-oldalán 2020 júniusában.

Mindemellett saját úszóakadémiát nyitott, valamint édesanya lett. 2011-ben adott életet kisfiának, Dominiknak, aki ugyan féléves kora óta ismerősen mozog az uszodák világában, nem tör édesanyja babérjaira.

- Az úszás szerintem alapsport, mindenképpen szerettem volna, ha megtanulja. Dominik eldönti, mit szeretne csinálni, úgyhogy én nem erőltetem a versenyszerű úszást. Ha más mozgás érdekli, az sem jelent gondot nálunk, a lényeg, hogy sportoljon - mesélte a sportoló 2020 márciusában az Inspiráló Nők Estjén.

Az 1981. július 13-án született Kovács Ági idén ünnepelte a 40. születésnapján. Három olimpián vett részt: Athénban a 200 méter női vegyesúszásban negyedik lett, Egerszegi Krisztina rekordját megdöntve, 200 méter mellen pedig ötödik. Atlantában 200 mellen bronzot nyert, Sydney-ben pedig aranyat. 

A Kossuth Rádió Kívánságkosár című műsorában azt mondta, a sydney-i olimpián katartikus érzelmeket élt át, a Himnusz közben el is sírta magát. Most úgy érzi, sokkal nehezebb helyzetben vannak a sportolók, mint ő annak idején.

- Extrém helyzetben van a világ, olyan dolgokkal kell megküzdeni, mint korábban még soha. Furcsa, hogy egy évvel eltolódott minden, így az olimpia is. Élsportolói magatartással, alázattal, küzdéssel és céltudatossággal azonban a tehetségeink kijuthattak Tokióba, életük nagy megmérettetésére. Most nemcsak azért kell drukkolni, hogy jól teljesítsenek, hanem azért is, hogy egészségesek maradjanak.

Képes kvíz: felismered a magyar úszó olimpikonokat fotójuk alapján?

Képes kvízünkben a magyar úszósport több olimpiai bajnokát is láthatod. Teszteld tudásod, hányat ismersz fel közülük! 

Ezt is szeretjük