Ma 47 éves Szeles Mónika: a 90-es évek teniszcsillaga sokat változott az évek során

Így fest ma a legfiatalabb Grand Slam-bajnok, Szeles Mónika.

szeles-mónika-cove

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1973. december 2-án a vajdasági Újvidéken látta meg a napvilágot a legsikeresebb magyar teniszezőnő, Szeles Mónika. A kilencszeres Grand Slam-győztes nem csak hazánkban, világviszonylatban is a sportág egyik legeredményesebb játékosának számított a ’90-es években.

Karrierje 1990-ben kezdődött, amikor mindössze 16 esztendősen először megnyerte a francia Roland Garros tornát. Ezzel beírta magát a sporttörténelembe, mint a valaha élt legfiatalabb teniszbajnok.

Szeles Mónika 47 éves lett

A következő három évben az összes versenyen az élvonalban végzett. 1993-ban azonban egy tragikus merénylet derékba törte pályafutását, miután egy Steffi Graf-rajongó néző a teniszpályán hátba szúrta. Ugyan két esztendővel később megpróbálkozott a visszatéréssel, már nem volt ugyanaz a teljesítménye, végül 2008-ban döntött úgy, hogy visszavonul.

A ma 47. születésnapját ünneplő sportoló Floridában telepedett le, de sokszor hazalátogat. Életébe 2020 őszétől az Instagramon enged némi betekintést, idén határozta el, hogy ő is csatlakozik a közösségimédia-felülethez. Rajongói itt láthatják, mennyit változott az elmúlt esztendőkben.

Friss képeiről sugárzik az önbizalom, ám ez nem volt mindig így. Fiatalkorában sokáig kereste a lelki békét. Tinédzserként nem volt sok barátja, sokszor érezte magányosnak és depressziósnak magát. Végül ezek az érzések a megfelelési kényszerrel kiegészülve étkezési zavart okoztak nála. 

- 17 évesen egy barátom sem volt. A tenisz világa eléggé zárt, nem igazán beszélünk egymással, nem is nagyon tudtuk volna tartani a kapcsolatot a pályán kívül. Nem volt internet mindössze az adott hotelszoba telefonja. Akkor sokat szenvedtem azzal, hogy nem tudok szocializálódni - nyilatkozta a Daily Mailnek 2020 májusában.

Szeles Mónika 1990-ben a German Open tenisztornán Berlinben.
Szeles Mónika 1990-ben a German Open tenisztornán Berlinben.
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

- Édesapám és anyukám minden tőlük telhetőt megtettek, de nagyon nehéz volt, hogy nem volt egy korombeli sem, akivel beszélhetnék. Mindig arra gondoltam, ha ezt épp ésszel túlélem, segíteni fogom azokat, akik ugyanezzel küzdenek.

Így is tett, nem csak a sport fiatal tehetségeit mentorálja, mindig nyíltan beszél betegségéről, hogy ezzel segítse azokat, akik hasonló démonokkal küzdenek. A magyar teniszezők teljesítményére is nagyon büszke, 2017 februárjában ő adta át Babos Tímeának a WTA-torna kupáját Budapesten.

Temesvári Andrea 53 évesen

Temesvári Andrea nevét a ’80-as és ’90-es években ismerték meg a teniszrajongók világszerte. 14 évesen kezdte profi pályafutását, 1997-ben vonult vissza. Mára férjhez ment, és három gyermeke született: Tímea 2001-ben, Márk 2002-ben, Milán 2005-ben. Visszavonulása után edzőként kezdett dolgozni, 2006-tól Tenisz Akadémiát, a Sportmax Teniszcentrumot irányítja és vezeti. 

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük