Kőbán Ritának ezért nem született gyereke: az 56 éves kajakos olimpikon elárulta az okát
Kőbán Rita visszavonulása után kamaszokat edz, de saját gyereket nem vállalt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok, a ’80-as és ’90-es években hétszer választották meg Az év magyar kajakozónőjének, kétszer Az év magyar sportolónőjének. Az 1988-as szöuli olimpián négyesben ezüstérmet nyert 500 méteren. 1992-ben, Barcelonában, négyesben olimpiai aranyérmet szerzett, nyert egy ezüstöt egyesben és egy bronzot párosban. 1996-ban, az atlantai olimpián egyesben győzött 500 méteren. 

2000-ben, Sydney-ben a magyar csapat zászlóvivője volt, négyesben ezüstérmet szerzett. Ugyanebben az évben vette át szakedzői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, majd szép csendben visszavonult, és lótartással, illetve -versenyeztetéssel kezdett el foglalkozni. 2013 májusában az MTK edzője lett és az egyesület 13-15 éves fiatalok képzéséért felelős Sportágváltó Programjának szakmai vezetője.

Kőbán Rita ezért nem vállalt gyereket

Kőbán Rita fantasztikus sporteredményeket ért el, a szép kajakos körül hemzsegtek az udvarlók, mégsem alapított családot. Ennek okáról 2019 márciusában a Nők Lapjában mesélt. 

- Volt két nagy szerelmem, de egyikkel sem jött össze. Nem voltunk egymáshoz valók. Az életem nagy részét amúgy is több hónapos hazai-külföldi edzőtáborokban töltöttem, erősen rászoktam, hogy egyedül kell a problémáimat megoldanom.  

- Egyre biztosabban éreztem, nem az a sorsom, hogy egy-két-három gyereket nevelgessek, hanem az, hogy sok száz gyerekkel dolgozzam, próbáljam őket elindítani, hogy lehetőleg jobban, egészségesebben, felkészültebben, önmagukat mélyebben megismerve élhessenek a világban. Számomra ez is ugyanolyan vagy hasonlóan nagy tanulság, és mindenekfelett felelősség - mondta a hetilapnak.

koban-rita
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az interjú készítője, Szegő András azt is kiemelte a beszélgetés során, hogy Kőbán Rita egyszer azt nyilatkozta, számára az olimpiai aranyai a gyermekei. 

- Most is így érzem. Én ezeket az aranyakat kihordtam, vajúdtam velük, megszültem őket, ezeket pátyolgatom, úgy értve, hogy tudásomat, élményeimet, emlékeimet igyekszem folyamatosan megosztani a gyerekekkel, továbbadni nekik, remélve, hogy majd könnyebb életük lesz, hogy elkerülnek sok csapdát, buktatót, válságot, amelyekért én sokszor nagy árat fizettem - osztotta meg az olvasókkal az 56 éves sztár. 

Cseh Laci és felesége, Dia

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszónk, Cseh Laci 2015 augusztusa óta él boldog házasságban feleségével, ám kapcsolatuk már 2007 óta tart. Egy romantikus filmbe is beleillene, ahogy Diát megismerte egy úszóbajnokságon: a szép, sötét hajú nő az éremátadó hölgyek egyike volt.

Ezt is szeretjük