Ma 40 éves Sebestyén Júlia: így néz ki most a világhírű műkorcsolyázónő

Sebestyén Júlia első magyar műkorcsolyázónőként nyert Európa-bajnokságot 2004-ben.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sebestyén Júlia még nem volt négyéves, amikor korcsolyával először a jégre lépett, tehetsége pedig hamar megmutatkozott. 13 évesen, amikor a válogatottkeret tagja lett, első magyar műkorcsolyázónőként tripla Lutz-ot ugrott hazai versenyen, és ennyi idősen az Európa-bajnokságon már a felnőttek között siklott a jégen.

A legemlékezetesebb versenye a 2004-ben a Budapest Sportarénában megrendezett műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság volt, ahol február 7-én aranyérmet szerzett. Ezzel ő az első magyar nő, aki megnyerte ezt a címet.

Sebestyén Júlia műkorcsolyázónő egykor és ma

- Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy budapesti Európa-bajnokságon állhattam fel a dobogó legfelső fokára, amikor a Papp László Aréna teljesen megtelt, és tízezer ember szurkolt nekem élőben - emlékezett vissza 2021 januárjában a Metropolnak.

Sebestyén Júlia 2004. február 7-én aranyérmet szerzett a Budapest Sportarénában zajló műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon.
Sebestyén Júlia 2004. február 7-én aranyérmet szerzett a Budapest Sportarénában zajló műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sebestyén Júlia kilencszeres felnőtt magyar bajnok, 25 éves sportolói pályafutása alatt 14 Európa-bajnokságon, 12 világbajnokságon és négy téli olimpián vett részt - az első az 1998-as naganói volt, amelyen 16 évesen a 15. helyet érte el. 2002-ben Salt Lake Cityben 8. lett, ekkor szerepelt legjobban az olimpián. 

Sebestyén Júlia kűrjével a vancouveri téli olimpia műkorcsolya- és jégtáncbajnokságának női versenyében a vancouveri Pacific Coliseumban 2010. február 25-én.
Sebestyén Júlia kűrjével a vancouveri téli olimpia műkorcsolya- és jégtáncbajnokságának női versenyében a vancouveri Pacific Coliseumban 2010. február 25-én.
Fotó: MTI/Kovács Anikó

A torinói játékokon a 18., 2010-ben Vancouverben a 17. helyet érte el, ez volt az utolsó olimpiája. Rajta kívül csak a legendás norvég Sonja Henie dicsekedhetett azzal, hogy női műkorcsolyázóként négy ötkarikás játékokon is versenyzett.

A cikk az ajánló után folytatódik

2010 márciusában a torinói műkorcsolya-világbajnokságon a közönség hatalmas tapssal búcsúztatta a 28 évesen visszavonult Sebestyén Júliát. A jégnek ugyanakkor nem fordított hátat, gyerekeket kezdett el edzeni a nevét viselő Sebestyén Korcsolya Sportegyesületben.

- Nem lehet bennem hiányérzet, olyan eredményeket értem el, amilyeneket más magyar versenyző nem. A mai napig a jégen töltöm minden napomat, és azért dolgozom a kollégáimmal együtt, hogy az utánpótlás minél messzebbre jusson - mondta a Metropolnak Sebestyén Júlia, akinek tanítványa többek között Csernoch András, aki 2019-ben és 2020-ban is megszerezte a magyar bajnoki címet.

Nem csak edzőként tevékenykedik, 2021 januárjában a Vasas Jégcentrumban megrendezte az első Sebestyény Kupát. Miután törölték a felnőtt Európa-bajnokságot és a junior világbajnokságot is, a műkorcsolyázók lehetőséget kaptak, hogy a járvány miatt elmaradt versenyek helyett összemérhessék tudásukat. 

Póth Diána, a '90-es évek gyönyörű műkorcsolyázónője 

Amíg versenyszerűen sportolt, korszaka legszebb magyar korcsolyázónője volt. Legnagyobb sikereit az 1990-es évek végén érte el. 2008 júliusában hozzáment Gyepes Gábor labdarúgóhoz. Kislányuk, Kyra 2009 októberében, kisfiuk, Andrej 2012 júniusában jött világra. 

Ezt is szeretjük