Kásás Tamás 10 éve vonult vissza: a sármos vízilabdázó 44 évesen így néz ki
Lassan tíz éve annak, hogy Kásás Tamás visszavonult a vízilabdázástól.

kasas-tamas-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kásás Tamás hatéves korában kezdett vízilabdázni, 1993-ban, 17 évesen ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, ugyanebben az évben már tagja volt a felnőtt válogatott keretnek.  

A válogatottal felnőtt- és utánpótlásszinten is minden nagy tornán szerzett aranyérmet. Háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, zsinórban nyerte a magyar csapattal az aranyérmeket, 2000-ben Sydney-ben, 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben.

Kásás Tamás így él ma

A legendás aranycsapat tagja volt, akiknek a nevére ma is szinte minden magyar emlékszik: Benedek Tibor, Kásás Tamás, Biros Péter, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán. 

Kásás Tamás a 2012-es londoni olimpia férfi vízilabdatornája negyeddöntőjében: a magyar válogatott 11-9-re kikapott a világbajnok olaszoktól, így nem jutott be az elődöntőbe.
Kásás Tamás a 2012-es londoni olimpia férfi vízilabdatornája negyeddöntőjében: a magyar válogatott 11-9-re kikapott a világbajnok olaszoktól, így nem jutott be az elődöntőbe.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kásás Tamás tíz évvel ezelőtt vonult vissza: 2011-ben búcsúzott a válogatottságtól, 2012-ben mégis tagja volt a londoni olimpián az ötödik helyezett vízilabda-válogatottnak, a spanyolok ellen 14-8-ra megnyert meccsel köszönt el a vízilabdától. Azt mondta, ez volt az utolsó mérkőzése, egy ideig szeretné elkerülni az uszodát. M. Kiss Csabával közösen írtak egy könyvet életének első 35 évéről, ami 2012 novemberében jelent meg. Az utóbbi években aztán csak ritkán halottunk róla, kerülte a rivaldafényt, interjút is csak nagyon ritkán adott.

- Én ebbe beleszülettem, nem volt választásom. (…) Ha tehettem volna, mai fejjel már húszévesen elkezdtem volna utazni, világot járni, kalandokban részt venni. Megismerni egy csomó országot, embereket, kultúrákat. 

2012. november 14-én mutatták be M. Kiss Csaba újságíró és a vízilabdázó közös művét, a Kását, amelyben életéről mesél.
2012. november 14-én mutatták be M. Kiss Csaba újságíró és a vízilabdázó közös művét, a Kását, amelyben életéről mesél.
Fotó: MTI/Marjai János

- Nekem húsz évig csak a póló volt, és azt hittem, csak az a világ. Aztán vége lett, és: „Hopp, jah! Nem érdekel a vízilabda” És akkor elkezdődött egy önismereti út, hogy ki vagyok, mit kell még csinálnom, és ez az utazás még ma is tart.  Hogy mi van még azon kívül, hogy nyertem három olimpiát - mondta a magyarock.hu oldalnak adott interjúban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt mondta, az elmúlt tíz évben sokat változott a tudatosságban, sokkal szélesebb spektrumon szemléli a világot maga körül, több minden érdekli, és mélyebben, mint régen, izgatja, mi áll a dolgok hátterében, emellett türelmesebb is lett. 

Inspirálódni és inspirálni embereket, ez az értelme az életnek, én ebben hiszek.

- Valami olyat hagyjál hátra, aminek volt értelme, ami pozitív üzenet kifelé a világba. Mindenkinek van valami, amit szeret csinálni, és ha azt át tudja alakítani hivatássá, akkor az a tökéletes felé konvergál.

- Erre kell hajtaniuk az embereknek, hogy megtalálják ezt a valamit, amiben ők jók, és amit szeretnek. Mert mindenki valamiben jó, olyan nincs, hogy valaki megszületik, és nincs benne semmi. Csak mindenkinél máskor jön el az a pont, amikor felismeri.

Három és fél éve vegán életmódot folytat, ha van választási lehetősége, nem az előrecsomagolt ételt veszi meg, figyel az egészséges tápanyagbevitelre. Nem vásárol palackos vizet, inkább beszereltetett egy víztisztítót. Igyekszik nem ártani a környezetnek, de autóval jár, és szeret utazni, gyakran ül repülőgépre, amiről tudja, nem környezetkímélő, de vállalja, hogy az életmódja nem a tökéletességről szól.

Szécsi Zoltán és felesége, Vanda

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és felesége, Vanda tíz éve házasok, egy kisfiuk született 2014-ben. Egerben, egy szórakozóhelyen ismerkedtek meg egy baráti társaságban: a sportolót már az első percben megfogta a barna szépség kisugárzása, és hamar kiderült, hogy nagyon egyformán látják a világot, egy hullámhosszon vannak. 

Cover-fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt is szeretjük