Ma 80 éves Esztergályos Cecília: friss címlapfotóján lenyűgözően néz ki a színészlegenda

Esztergályos Cecília 1943. január 26-án jött a világra Budapesten. Bár nem művészcsaládba született, nyolc és fél évesen már színpadon állt.

Esztergályos Cecília született
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Esztergályos Cecília 1943. január 26-án 11 óra 55 perckor született - majdnem nyolcvanéves volt, amikor megtudta világra jötte pontos adatait, férje, Fonyódi Péter kicsivel a születésnapja előtt talált rá a színésznő édesanyjának régi naptárára.

Budapesten látta meg a napvilágot, anyjának fényképészszalonja volt, édesapja orvosként, a második világháborúban katonaorvosként dolgozott.

80 éves lett Esztergályos Cecília

Bár nem művészcsaládban nőtt fel, a tánc és azzal együtt a színpad hamar elvarázsolta. Nyolc és fél esztendősen vették fel az Állami Balettintézetbe, ahol 1960-ban végzett mint balettművész. Nagy vágya volt, hogy balett-táncos legyen, végül egy másik álomért lemondott róla.

1961-et írtunk, amikor az Oscar-díjas magyar rendező, Szabó István felfedezte. Innentől kezdve egy másik világ nyílt meg előtte, filmezni kezdett.

- Arra gondoltam, csak el kellene végezni azt a színművészetit, ne mondják, hogy papír nélkül játszom. Szakítottam a tánccal, és mindent újrakezdtem, visszaültem az iskolapadba. Büszke vagyok arra, hogy két diplomám lett - mesélte a Meglepetés magazinnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Több oldalon keresztül lehetne sorolni, hogy több mint hat évtizede tartó pályafutása során hány filmben, színházi darabban és sorozatban játszott. Ám ahhoz, hogy mindenkinek beugorjon az a szerepe, amellyel végleg belopta magát a közönség szívébe, elég csupán egy mondat: "Eddig, eddig, eddig vagyok" - hangzott Szép Károlyné Ágica ikonikus szavajárása a Família Kft.-ben.

Esztergályos Cecília mint a Hazatalálsz fodrásza, Ibolyka.
Esztergályos Cecília mint a Hazatalálsz fodrásza, Ibolyka.
Fotó: TV2/Hazatalálsz

A sorozat 1991-es indulásakor több pályatársa is megszólta az addigra neves művésznőt, amiért színházi színésznő létére elment a tévébe "bohóckodni”. A fanyalgókból végül irigyek lettek, a széria kilenc éven át volt bombasiker. Esztergályos Cecília számára nem csak a sztárságot hozta meg, életre szóló barátságokat is kötött általa.

- Dzsupin Ibolya például azóta is az egyik legjobb barátnőm, bármikor számíthatunk egymásra.

Nyolcvanévesen fantasztikusan néz ki, friss címlapfotója alapján nehéz lenne megtippelni, hány éves. Az elmúlt két évben négy műtéten esett át, így régi "szélvész”-énjének búcsút kellett intenie. A visszavonuláson azonban nem gondolkozik, színházban játszik, és a TV2 új napi sorozatában is látható: a hétköznap esténként jelentkező Hazatalálszban egy imádni való fodrásznőt alakít. 

- Amikor este játszom, általában nappal rosszul vagyok. Mondom is magamnak, "Cilike, bolond vagy, hogy még mindig nem hagyod abba?!” Aztán este előadás, a szűnni nem akaró taps után hazamegyek, új erőre kapok, és akkor rádöbbenek, engem ez éltet. Meghalnék, ha nem játszanék - ezt már a Bestnek árulta el.

A 75 éves Piros Ildikó és az Abigél sztárjai

Képes összeállításunkban csokorba szedtük az Abigél szereplőinek akkor és most fotóját. Eltelt 44 év, és a 75 esztendős Piros Ildikó mosolya ugyanúgy beragyog mindent, mint Zsuzsanna nővéré.

75 éves lett Piros Ildikó: az Abigél Zsuzsanna nővére és a többi szereplő egykor és ma

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cover-fotó: MTI/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük