Bordán Irén a 70-es évek szexszimbólum színésznője volt: 20 évig Amerikában is filmezett
Bordán Irén szerint élete legnagyobb filmes karakterét alakíthatta 2021 tavaszán a New York-i forgatáson.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bordán Irén 1976-ban kapta meg a diplomáját a Színművészetin, és azonnal szerződtette a Nemzeti Színház, de már főiskolásként is felfigyeltek rá a rendezők, akik filmezni hívták. 

Szerepelt Sára Sándor 1974-ben bemutatott Holnap lesz fácán című filmjében, 1976-ban pedig három filmet is bemutattak, amikben játszott: Kísértet Lublón, Talpuk alatt fütyül a szél, A szerelem bolondjai. Szabó István Oscar-díjas Mephisto című drámájában egy színésznőt alakított. 

Bordán Irén újra Amerikában forgatott

A ’70-es évek szexszimbólumának is tartott színésznő 1981-ben férjhez ment, és párjával az Egyesült Államokba költözött, ahol 21 évig élt. A tengerentúlon született meg 1982-ben lánya, Bordán Lili, aki szintén színésznő lett, 1986-ban pedig a fia, Philip. 

Bordán Irén színésznő 1982-ben.
Bordán Irén színésznő 1982-ben.
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

Érdekes, hogy Bordán Irén és Bordán Lili is feltűntek egy-egy szerepben a Különleges ügyosztály (Law & Order) című sorozatban. Férjétől 12 év házasság után vált el, Magyarországra a kétezres évek elején költözött vissza. 

Magyarországra visszatérve szerepelt többek között a Tűzvonalban és a Hacktion című sorozatokban vagy a Félvilág című kosztümös filmben. 2012 és 2020 között a budapesti Újszínház társulatának tagja volt. 

Bordán Irén az Újszínház 2018 áprilisában bemutatott, Zserbótangó című tragikomédiájában Kocsis Etelka szerepében.
Bordán Irén az Újszínház 2018 áprilisában bemutatott, Zserbótangó című tragikomédiájában Kocsis Etelka szerepében.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Húsz éve itthon élt már, amikor a New Yorki-i Nemzetközi Ügynökség ajánlására felkérték egy film főszerepére, így 2021 tavaszán két hónapot a keleti parti városban tölthetett munkával, illetve az unokáival - mesélte a Best magazinnak

- A filmmel kapcsolatban titoktartási szerződés köt, de annyit elárulhatok, a műfaja dramedy, azaz dráma és komédia egyben. A második világháború elől Amerikába emigráló magyar család viszontagságairól szól, kiemelve az anyai ágon végigfutó minták öröklődését generációról generációra, amit a főszereplő lányunoka megpróbál megtörni, megváltoztatni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alkotást itthon is láthatják majd a nézők, a 67 éves sztár szerint élete legnagyobb filmes karakterét alakíthatta, amiért a színházi státuszát is feladta, felmondott. 

Az amerikai stáb, a film EMI-díjas rendezője igazi elismeréssel vált el tőlem, ez sokat jelentett számomra, felemelte az életemet. 

Bordán Irén annak is nagyon örült, hogy fiával és lányával, illetve azok gyermekeivel is együtt lehetett, a szabadideje nagy részét velük töltötte.

Lánya, Bordán Lili 2020 júniusában adott életet kislányának, Cleónak, a fia, Philip pedig már egy kétéves kisfiú, Christopher édesapja. 

- Sok magyar népdalt énekeltem, népmesét mondtam és tanítottam nekik, szeretném, ha mind a ketten megtanulnák ezt a gyönyörű magyar nyelvet, ami a logika nyelve, és szerintem minden nyelvnél mélyebben és árnyaltabban teszi lehetővé az emberi létezés érzelmi, lelki spektrumainak kifejezését - árulta el a hetilapnak. 

A kőszívű ember fiainak szereplői anno és most

Béres Ilona 1964-ben végzett a Színművészetin, és még ebben az évben eljátszhatta A kőszívű ember fiai című filmben a köpönyegforgató Plankenhorst Alfonsine szerepét, akibe Baradlay Jenő szerelmes volt. Képes összeállításunkban megnézheted A kőszívű ember fiainak szereplőit egykor és ma, immár Kossuth-díjas legendákként. 

Ezt is szeretjük