Bálint gazda és Antónia 23 évig éltek boldogan: „A köztünk lévő 27 évnek nem volt jelentősége”
Bálint gazda közel nyolcvanéves volt, amikor feleségül vette Antóniát, akivel több mint két évtizedig élt boldogan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két éve, hogy Bálint gazda nincs köztünk: az ország kedvenc kertésze 2020 júniusában, egy hónappal a 101. születésnapja előtt hunyt el. 

Még százéves korában is ragaszkodott ahhoz, hogy imádott rózsáit maga metssze meg. Özvegye, Antónia nemcsak a sashalmi ház kertjét ápolja kitartóan, hanem néhai férje emlékét is. 

Bálint gazda felesége

Récsey Antónia Bálint gazda negyedik felesége volt, a kertészmérnök majdnem nyolcvanéves volt, amikor összeházasodtak. Neje azt hitte, jó, ha öt közös évük lesz, de végül 23 esztendeig voltak egymás társai. 

balint-gazda-felesege
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

- Nem egy legyengült öregemberhez mentem feleségül, hanem egy széles látókörű, nagy tudású és kivételes úriemberhez. A koránál lényegesen fittebb, energikusabb volt. A köztünk lévő 27 évnek nem volt jelentősége - mesélte a 76 éves asszony a Meglepetés magazinnak.

Antónia annak a könyvkiadónak a szerkesztőjeként dolgozott, amely Bálint gazda könyveit is megjelentette. A házasságuk előtt harminc évvel már ismerték egymást, munkakapcsolat volt közöttük. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ekkor Gyurka még nős volt, a harmadik házasságában élt. Miután a felesége meghalt, közel kerültünk egymáshoz. Én akkor már réges-régen elvált asszony voltam, a gyerekeim felnőttek, éppen kirepülni készültek otthonról. Szerencsésnek tartom magam, hogy a felesége lehettem. Amíg élek, ápolom a férjem emlékét. Muszáj, hogy a neve fennmaradjon az utókornak. 

Bálint György kertészmérnök (Bálint gazda) budapesti otthonában 2017. október 16-án.
Bálint György kertészmérnök (Bálint gazda) budapesti otthonában 2017. október 16-án.
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Ezt szolgálja a pénzjutalommal járó Bálint Gazda-díj is, amit az özvegye alapított, és minden évben az  Agrár- és Élettudományi Egyetem egy végzős hallgatójának ítél oda egy bizottság. A következő díjátadót 2023 februárjában tartják, már lehet rá nevezni. 

Bálint György eredeti íróasztalát, székét és az éremgyűjteményét a gyöngyösi városi könyvtárnak ajándékozta, ugyanis Bálint gazda ebben a városban született, de a többi személyes tárgyától még nem tudott megválni.

Ernyey Béla és felesége

Ernyey Béla és jogász felesége között 38 év a korkülönbség. A színész és Dóra 14 esztendővel ezelőtt találtak egymásra. Ugyan kapcsolatuk kezdetén sokan nem jósoltak nekik nagy jövőt, ők rácáfoltak a kétkedőkre. 

Ezt is szeretjük