A Pál utcai fiúk gyerekszereplője volt: most így néz ki a 68 éves Jancsó Nyika

Jancsó Miklós fia, Nyika is szerepelt A Pál utcai fiúk Fábri Zoltán-féle feldolgozásában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regényét, A Pál utcai fiúkat már többször megfilmesítették, a mai napig mégis Fábri Zoltán 1969-ben bemutatott feldolgozás számít az etalonnak.  

A film producere Bohém Endre, a forgatókönyvet Bohém Endre és Fábri Zoltán írta, a zenéjét Petrovics Emil szerezte. 

A Pál utcai fiúk gyerekszereplője: Jancsó Nyika

A forgatás 1968-ban zajlott angol fiatalok főszereplésével, akiket egy londoni színészképző iskolából válogattak ki. Nemecseket Anthony Kemp (édesanyja Törőcsik Mari, édesapja Paál László), Bokát William Burleigh (magyar hangja Seregi Zoltán, aki a Tüskevárban Tutajost alakította), Áts Ferit Julien Holdaway játszotta. 

a-pal-utcai-fiuk-vorosingesek
Fotó: A Pál utcai fiúk

Az utóbbinak a magyar hangját Jancsó Miklós fia, ifj. Jancsó Miklós adta, aki maga is szerepelt a filmben: a ma már operatőrként és Jancsó Nyika néven ismert egykori gyerekszereplő alakította az egyik vörösingest, a fiatalabbik Pásztort. 

- 1968. május-júniusban ez egy relatíve hosszú forgatás volt. Szerintem a 14-15 év körüli angol srácok marha jól érezték magukat, itt senki nem egzecíroztatta őket. Angliából jöttek, ami akkor a rock és a beat kezdete volt, ez látszott is rajtuk.

Az első magyar-amerikai koprodukciós film, a Pál utcai fiúk szereplői 1968-ban a Gogol utca és Visegrádi utca sarkán kialakított grundon.
Az első magyar-amerikai koprodukciós film, a Pál utcai fiúk szereplői 1968-ban a Gogol utca és Visegrádi utca sarkán kialakított grundon.
Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

- Az összezártságban nagyon jó barátságok alakultak ki köztünk. Érdekes, hogy végül senkiből nem lett színész, kivéve John Moulder-Brown, aki Gerébet játszotta, és később feltűnt más filmekben is - mesélte a júniusban már 69. születésnapját ünneplő Jancsó Nyika a Librettóban

jancso-nyika
Fotó: M5/Librettó

Később tanárként is megismerhette A Pál utcai fiúkat rendező Fábri Zoltánt, az ugyanis osztályfőnöke volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1975 és 1979 között film- és televízió rendező-operatőr szakon tanult.

A Balázs Béla-díjas operatőr annak kapcsán vendégeskedett az M5 műsorában, hogy a csatorna 2021. május 7-én pénteken 21 órától tűzi műsorára Fábri Zoltán filmjének digitálisan felújított változatát. Jancsó Nyika volt az, aki felújította 4K-ban a Filmarchívum hosszú távú, digitális filmrestaurálási programjának keretén belül.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Dudás Viktor filmszakértő a film készítésének kulisszatitkairól mesélt érdekességeket. Bohém Endre a producer és társforgatókönyvíró 1901-ben, Aradon született. A párizsi Sorbonne Egyetemen tanult, majd New Yorkban, a Columbia Egyetemen. Hollywoodban dolgozott az MGM-nél (Metro-Goldwyn-Mayer), illetve a Paramount Filmstúdiónál is. 

- A megfilmesítési jogokkal Bohém Endre amerikai co-producer rendelkezett, aki küldetésének tekintette, hogy valamilyen együttműködés formájában olyan hollywoodi filmet hozzon létre, ami a vasfüggönyön túl készült. A Pál utcai fiúk volt ez első ilyen munkája. Sok vita is volt Bohém Endre és Fábri Zoltán között a forgatáson, mert előbbi szerette volna sokkal hollywoodibbá tenni a történetet, főként a végét - magyarázta a szakértő. Fábri Zoltán ragaszkodott a történet eredeti végéhez, amelyben meghal Nemecsek Ernő. 

A Pál utcai fiúk volt az első magyar film, ami bekerült A legjobb idegen nyelvű film (2019-től legjobb nemzetközi játékfilm) kategóriában az Oscar-jelöltek közé 1969-ben. A díjat végül a Szovjetunió Háború és béke című filmje nyerte.

A Pál utcai fiúk a Filmio kínálatában is megtalálható, ahol magyar filmeket - régi klasszikusokat és új kedvenceket - nézhetsz online bárhol, bármikor, reklámok nélkül. 

Az Abigél szereplői akkor és most

1978. április 14-én debütált a Magyar Televízió képernyőjén az Abigél. A négyrészes, Szabó Magda regénye alapján készült sorozat pillanatok alatt beszippantotta nézőit. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy festenek ma a filmsorozat szereplői.

Az Abigélben a gyönyörű Zsuzsanna nővért játszotta - A 73 éves Piros Ildikó ma is elbűvölő

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük