Ő volt Tutajos a Tüskevárban: 67 évesen így fest az egykori gyereksztár, Seregi Zoltán
Seregi Zoltán gyereksztárból lett rendező és színházigazgató.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1957-ben kiadott Tüskevár regényből 1966-ban forgatott nyolc részből álló filmsorozatot Fejér Tamás rendező.

Az egyik főszerepet az akkor nyolcadik osztályos Seregi Zoltánra osztotta, aki Tutajos megformálása után ünnepelt gyereksztár lett.

Seregi Zoltán játszotta Tutajost a Tüskevárban

Az egykori gyerekszínész művészcsalád sarja. Édesapját, Seregi Lászlót legendás színházi rendezőként tartjuk számon, ám nem az ő közbenjárásával kaparintotta meg a hírnevet meghozó szerepet.

seregi
Fotó: MTI/Rosta Tibor

- Fogalma sem volt róla, hogy film készül Fekete István csodás regényéből. Apám éppen a színházban rendezett, én meg kisgyerekként ott lábatlankodtam. Az asszisztense, Molnár Edit a készülő Tüskevárnál is segédkezett, ő mondta apámnak, hogy pont egy ilyen karakterű gyereket keresnek, mint én. „Laci, hadd vigyem el a válogatóra!” - mondta Edit, apám pedig nem ellenkezett. Így találkoztam a rendező Fejér Tamással egy hétfői napon, kedden pedig közölték velem, hogy enyém a szerep. A ráckevei Duna-ágnál forgattuk a legtöbb jelenetet, de volt, hogy elutaztunk a Zala folyó hídjához, ahol szintén felvétel volt - mesélte a mandiner.hu interjújában 2020 júliusában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt is felidézte, mekkora népszerűségre tett szert, miután levetítették az első epizódot a televízióban. Leveleket írtak neki szerte az országban, valamint osztálytársai is másképp tekintettek rá.

- A premier utáni hónapokban három nagy zsáknyi érkezett. Özönlöttek a levelek, persze szinte csak lányok írtak, akik fotót és autogramot kértek tőlem. A leveleket eltettem, bár nem mindegyikre válaszoltam. Akkoriban én nyolcadikos általános iskolás voltam, s úgy emlékszem, hogy az iskolában, az osztályban is nagy dologként élték meg, hogy oda járt Tutajos, én viszont nem éltem vissza ezzel a kivételezett helyzettel.  

67 évesen maradt a színház világnál, ám nem színészként dolgozik. 1980-ban végzett a Színház-és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán, majd édesapjához hasonlóan színházi darabok rendezőjeként tevékenykedett. 2015 óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Az Abigél szereplői akkor és most

1978. április 14-én debütált a Magyar Televízió képernyőjén az Abigél. A négyrészes, Szabó Magda regénye alapján készült sorozat pillanatok alatt beszippantotta nézőit. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy festenek ma a filmsorozat szereplői.

Ezt is szeretjük