Lepontozták az X-Faktor győztesét - A nézők kiakadtak A Dal zsűrijére
A harmadik válogatóban többek közt színpadra lépett a 2018-as X-Faktor győztes csapata is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dal harmadik, egyúttal utolsó válogatóján is tíz dal sorsáról döntött a zsűri, Nagy Feró, Mező Misi, Vincze Lilla és Both Miklós, valamint az SMS-ek segítésével szavazó nézők. A hat továbbjutó a két elődöntő során bizonyíthatja majd, hogy ott a helye A Dal 2019 döntőjében - ennek a győztese jut ki az Eurovíziós Dalfesztiválra Magyarország színeiben. 

Az est felhozatala igencsak színesnek volt mondható, a népies stílustól kezdve a metál rockzenéig sokféle produkcióval készültek az előadók. A nézők azonban meglepő módon nem az előadásokat illették csípős kommentekkel, hanem sokan a zsűrit bírálták döntéseik miatt.

A műsort a Leander Kills nyitotta, Hazavágyom című dalával. Az alapvetően metálos rockzenét játszó zenekar újított, és nem a tőlük megszokott, zúzós stílust hozta, hanem egy poposabb muzsikát. Az érzékeny zenészek és a rohanó nagyvilág kapcsolatáról szóló dal magyaros, illetve keltás stílusjegyeket is hordoz magában, és a zsűri is nagyon lelkesen nyilatkozott az előadásról. Ennek ellenére a pontokkal fukarkodtak, így a közönség szavazataival együtt 38 pontot kapott az est nyitóprodukciója. 

Leander Kills.
Leander Kills.
Fotó: MTVA

A 2016-ból már ismerős Petruska dalának témája személyes ihletésű, egy szakítást dolgoz fel. Ennek ellenére nem egy melankolikus balladát, sokkal inkább egy játékos nótát hallhattunk tőle, ami a belső harmónia megtalálásáról szól. Az egy szál gitárral előadott produkció minden sallangot nélkülözve egy színes háttér előtt a zsűrire is jó benyomást tett, és a nézői pontokkal kiegészülve Petruska végül 40 ponttal ülhetett le az előadás után. 

A Monyo Project egy cold rock stílusú számmal érkezett a válogatóra, ami az énekesnő karakteres hangjának köszönhetően igazán egyedi és kuriózum volt a zsűri szerint is. Azt azonban nem tudta szó nélkül hagyni egyik zsűritag sem, hogy hangban még lenne hova fejlődnie Babának: szerintük az ifjú hölgy kicsit túlvállalta magát a hosszan kitartott hangokkal. A zsűritől bezsebelt 28 ponthoz a nézők 7-et szavaztak meg az Erdélyből indult zenekarnak. 

Monyo Project.
Monyo Project.
Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

Caramel közreműködésével készült dallal állt színpadra a verseny legfiatalabb résztvevője, Nagy Bogi. A romantikus szám tökéletes összhangban volt a 16 éves lánnyal, aki a zsűri szerint felnőtteket megszégyenítő módon adta elő produkcióját. Az aranytorkú énekesnő üdítő látványt nyújtott a színpadon, a kislányos báj és az angyali hangszín keveredése minden zsűritag szívét megérintette. A nézők nem találták tökéletesnek, egyesek hamisnak ítélték, míg mások gyermetegnek tartották. Bogi összesítve 41 pontot kapott.

A Salvus zenekar egy egyetemi formációból nőtte ki magát, 2001 óta játszanak együtt. Barát című számukkal a metál létjogosultságát akarták átadni a nézőknek: Nagy Feró szerint valóságos rockcunamit idéztek elő a színpadon. A dallamos, modern metál rockot játszó együttes 36 pontot ért el. 

Az est egyik legjobban várt és egyben legmegosztóbb csapata volt a Ruby Harlem: egyesek szerint szörnyűek, mások szerint viszont a döntőben a helye a másfél éve együtt játszó zenekarnak. A dögös hangzású nótát jó értelemben vett lazasággal előadó zenekar 40 ponttal az élmezőnybe tört. A zsűri kiemelte, hogy a tanult zenészek közérthető módon adták át mondanivalójukat a dalon keresztül, amiből csak úgy áradt a felszabadultság.

Ruby Harlem.
Ruby Harlem.
Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

Pápai Joci önéletrajzi ihletésű dala a tőle megszokott népies stílussal igazi közönségkedvenc. A zsűri szerint az előadás összességében kicsit hatásvadász és mesterkélt volt, de ugyanakkor hallatszott, hogy Joci a szívét-lelkét beleadta a produkcióba. A karizmatikus dalt mezítláb adta elő, úgy gondolta, ez passzol a témához. A hibátlan hangszerelés és a fülbemászó, pop-folkos dallam 41 pontot kapott. 

Kyra Petruskához hasonlóan szintén egy kapcsolat végét énekelte meg, azonban az ő verziójában a féltékenység kapcsolatromboló erejét emelte ki. Az énekesnő saját maga írta a dalt és a szöveget is - ez utóbbit a zsűri szerint nem ártott volna átnézetni egy másik szakmabelivel. A kapcsolat szabadságáról szóló, lendületes dal 28 pontot kapott, amivel a kommentelők nem igazán értettek egyet: "Nem kellett volna úgy lepontozni. Nem is értem, hogy mi alapján pontoz a zsűri?!"

Kyra.
Kyra.
Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

A sokak által ismert és kedvelt rapduó, a USNK is színpadra állt Posztolj című számukkal. A kolozsvári srácok nyerték a 2018-as X-Faktort, így a versenyhelyzet számukra nem volt ismeretlen, és a tőlük megszokott színvonalon adták elő dalukat. Az őszinte és hihetetlenül aktuális szöveget ByeAlex írta a fiúknak, amit a zsűri részben bírált: szerintük a fiúknak jobbat tenne, ha a maguk útját járnák. Az előadást ennek ellenére minden zsűritag élvezte, a pontokban azonban ez nem látszott meg: 35 ponttal nem került a biztos továbbjutók közé a népszerű csapat, amin a kommentelők kiborultak. "A USNK-nak 26 pontot adni!!! Gyerekek, ti aztán igazán idióták vagytok! Úgy látom, már megvan a végső győztes, csak még hagyják végig futni a műsort. Végeztem!"

USNK.
USNK.
Fotó: MTVA

A Mocsok 1 Kölykök formáció zárta a produkciók sorát. Az együttes tíz éve alakult, azonban mostani dalukhoz két új taggal bővültek. Az akusztikus pop-rock balladát játszó zenekar a vizuális effektekre is nagy hangsúlyt helyezett, és egyedi produkciójukkal felszabadult és megkapó hangulatot varázsoltak a stúdióba. A zsűri a béke himnuszaként aposztrofálta dalukat, és 39 ponttal jutalmazták őket. 

A verseny biztos továbbjutói a zsűri és a nézők pontozása alapján Nagy Bogi, Pápai Joci, Petruska, Ruby Harlem és a Mocsok 1 Kölykök voltak, a nézők viszont nem engedték el az X-faktoros srácok kezét sem, így hatodikként a USNK jutott tovább az elődöntőkbe. A zsűri nem tette zsebre, amit az USNK miatt kapott. 

"Most fejeztem be a műsor nézését. A zsűri összes tagja túlszárnyalja a legrosszabb várakozásaimat. Össze-vissza beszélnek, ostobaságokat zagyválnak össze, tudományosnak próbálnak látszani... pfff... a USNK-nak 26 pontot adni!!! Gyerekek, ti aztán igazán idióták vagytok! Úgy látom, már megvan a végső győztes, csak még hagyják végig futni a műsort. Végeztem!"

"Tudtommal azt keresik, akikkel a legtovább lehet jutni… de az szégyen, hogy ilyen stílustalan, langyos produkciókra több pontot adnak, mint az USNK-ra. Hogy van az, hogy a közönségtől 9 kaptak?! Nézhetetlen ilyen zsűrivel, kicsit haladjunk már a korral!"

"Még ezek után az X-Faktor zsűrijét szidjátok? Ennyi hülyeséget életemben nem hallottam! Miket beszélnek ezek a "zsűrinek " mondott emberek? Akkor most tisztázzuk, ugye ők a legrosszabb 5 embert küldik tovább? Mert, hogy a jókat ki akarják ejteni az biztos! Salvus, Leander és USNK számukra 5-6 pont?"

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Bayer Friderika most

Bayer Friderika történelmet írt, amikor elindult az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon, hiszen magyar előadó korábban sosem ért el negyedik helyezést a zenei megmérettetésen.

Ezt is szeretjük