Mit jelez a túl világos vagy a túl sötét vizelet a gyerekeknél? Egyes betegségek tünete is lehet

Milyen a normális vizelet a gyerek esetében, és mikor jelez bajt a színe?

GettyImages-187229779
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizelet vizsgálata az egyik legalapvetőbb diagnosztikai módszer, amellyel képet kaphatunk jelenlegi állapotunkról, a szervezet működéséről. Színéből és szagából különböző betegségekre is következtetni lehet, bizonyos esetekben diagnózis is felállítható belőle.

Szülőként érdemes ezért odafigyelni arra, hogy hányszor, mennyit és milyet pisil a gyermek: megfigyelni annak színét, átlátszóságát, esetleg azt, hogy a vizeletnek milyen szaga van, ezáltal az eltéréseket érdemes alaposabban kivizsgáltatni.

Milyen a normális vizelet?

Az első vizelet színéből nem érdemes még következtetéseket levonni, hiszen ez mindig sokkal koncentráltabb, mint a nap más szakaszában ürített pisilése, helyette érdemes napközben néha-néha ránézni a kisebb gyermekek vizeletére.

GettyImages-184600556

Ha sötét, és ha túl világos a vizelet

A normális vizelet az akácméz színére hajaz, ideális esetben lehet szalmasárga vagy halványsárga színű. Amennyiben a gyerkőc vizelete sötétebb, úgynevezett borostyánszínű, az arról árulkodhat, hogy kevés folyadékot ivott a nap folyamán. Ezzel ellentétben, ha huzamosabb ideig túl világos, szinte már áttetsző vagy vízszerű, ehhez pedig gyakori vizelés és soha nem múló szomjúság társul, az a cukorbetegség tünete is lehet, amit érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni.

Ha egyszer-kétszer fordul elő a világos vizelet, annak a jele lehet, hogy sokat ivott, ugyanakkor a túlzott folyadékfogyasztás a vese számára lehet megterhelő, és felborulhat tőle a test ásványianyag-egyensúlya is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha középbarna színű

A borostyántól barnább színű vizelet nagyon erős dehidratáltságra vagy akár májbetegségre is utalhat még megfelelő vízfogyasztás esetén is. Amennyiben gyakori ivás mellett sem változik meg barnás színe, érdemes orvossal konzultálni.

Fehéres, homályos vizelet

A vizeletkiváltó rendszer gyulladása okozhat fehéres, homályos vizeletet, amit a szervezetbe kerülő genny is okozhat, ami egyértelműen valamilyen gyulladásra utal. Ha azt látod, hogy átlátszó darabkák úsznak a pisiben, érdemes egy laborvizsgálatot kérni a betegség kiderítésére.

GettyImages-626542607

Piros, rózsaszín vizelet

Az enyhén rózsaszínes vizelet még nem feltétlenül annak a jele, hogy vér került bele, hiszen a rózsaszínes árnyalatot a piros színű gyümölcsök és zöldségek, például a cékla is okozhatja. Amennyiben erős piros cseppeket észlel a szülő a gyermek vizeletében, az nem csak komoly húgyúti betegségre hívhatja fel a figyelmet, de vesekövet, legrosszabb esetben pedig daganatot jelezhet a piros vizelet.

Zöld vagy kék

Az enyhén zöldes, kékes vizeletet húgyúti bakteriális fertőzés okozhatja, de bizonyos gyógyszerek vagy multivitamin-készítmények, valamint a kék ételfestéket tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása is.

A szag is fontos

A vizelet színe mellett érdemes a szagára is odafigyelni. Az erősen bűzös vizelet gyulladásra, az édeskés szagú vizelet pedig cukorbetegségre utalhat. Bizonyos ételek után is erőteljesebb lehet a szaga, például a spárga elfogyasztása után, amely számos kéntartalmú vegyületet tartalmaz. 

Hibák a szobatisztaságra nevelésben

Arról, hogy mire és miért kell szülőként figyelni, mi a kerülendő és a javasolt ebben a folyamatban a szülő részéről, a pszichológust, Acosta Sára Diánát kérdeztük.

 (Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük