A gyermekkori cukorbetegség 4 jellemző tünete: a gyakori pisiléstől az állandó fáradtságig
Sok szülő nem veszi észre az általános jeleket.

GettyImages-1221147216
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a 2-es típusú cukorbetegség inkább felnőttkorban, addig az 1-es típusú cukorbetegség jelei már gyerekkorban is megmutatkozhatnak, noha sok szülő nem biztos, hogy elsőre észreveszi a jeleket.


Pedig a gyermekkori diabétesz diagnosztizálása igencsak fontos, hiszen ha nem derül fény időben a betegségre, az súlyos szövődményeket és egészségügyi panaszokat okozhat.

A gyermekkori cukorbetegség 4 jellemző tünete

Az 1-es típusú - korábbi nevén fiatalkori vagy gyermekkori diabétesz néven ismert - autoimmun betegség lényege, hogy a betegek hasnyálmirigyében az inzulint elválasztó Langerhans-szigetek úgynevezett ß-sejtjei pusztulnak el. Másképp fogalmazva, a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, így nem tudja a szervezetbe érkező szénhidrátok - azon belül is a cukrok - lebontását elvégezni. Az inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében inzulinhiány lép fel, ami a vércukorszint megemelkedéséhez (hiperglikémia) vagy csökkenéséhez (hipoglikémia) vezet. Egyáltalán nem, illetve rosszul kezelt cukorbetegség esetén még súlyosabb a baj, amelynek szövődménye halál is lehet.

GettyImages-1141237952


A gyermekkori cukorbetegség jeleinek könnyebb felismerése érdekében indított a Diabetes UK 2002-ben egy kampányt, amely a szülők számára is könnyebben felismerhetővé teszi a betegséget.

Ez a 4 T-t jelenti, azaz:

Thirsty (szomjúság): inzulin hiányában a vesék többletmunkát végeznek, hiszen így próbálnak megszabadulni a felesleges cukormennyiségtől, ugyanakkor a vese nem képes ennyi mennyiségű glükóz kiszűrésére, így a felesleges glükóz kiürül a vizelettel. Dehidratáció lép fel, ami miatt a gyermek szomjasabb lehet, és a korábbinál több folyadékot fogyaszthat, jellemző jele, ha nem bírja csillapítani szomjúságát.

Toilet (mosdó): A gyermek a túlzott folyadékbevitel miatt gyakran jár mosdóba, vagy gyakran bepisil. Pici babák esetében a pelenka állandóan nehéz a vizelettől.

Tired (fáradtság): a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a bevitt energiát, ami gyakori fáradékonysággal, kimerültséggel párosulhat.

Thinner (súlyvesztés): az 1-es típusú cukorbetegség jele lehet a fokozott éhségérzet, amit egyidejűleg hirtelen fogyás kísérhet. Hirtelen több kilogrammnyi súlyvesztés is bekövetkezhet, aminek oka, hogy inzulin hiányában a szervezet nem tudja hasznosítani a cukrokat, amelyek a vizelettel távoznak, így a sejtek éheznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció


További cukorbetegségre utaló jelek:

  • szájszárazság, száraz, repedezett bőr a térden, könyökön, kézfejen,
  • nehéz sebgyógyulás,
  • látásproblémák,
  • acetonszagú lehelet,
  • gyakori fertőzések,
  • ingerlékenység.
GettyImages-1323452177


A gyerekkori diabétesz kezelése

Az 1-es típusú diabétesz terápiája nagyon összetett feladat, amely alapjaiban változtatja meg a gyermek, valamint a család életét. Célzott laborvizgálatokkal meg lehet állapítani a diabétesz meglétét. A gyermeknek cukros oldatos vizet kell innia, majd óránként, több alkalommal vesznek tőle vért, és figyelemmel kísérik a megemelkedett vércukorszintet.

1-es típusú cukorbetegség esetén elengedhetetlen az inzulinterápia, azaz az inzulint külső forrásból kell bevinni inzulininjekció, inzulinpumpa segítségével. A kis betegnek életmódbeli változtatásra is szüksége van, kerülnie kell a gyorsan felszívódó szénhidrátok, hozzáadott cukrok fogyasztását, valamint kimérni a napi inzulinadaghoz a napi szénhidrátmennyiséget. Ahogy más korosztályokban, úgy a gyerekeknél is fontos a rendszeres vércukorszintmérés. Az orvosi utasítások betartásával és a szülők kellő odafigyelésével a gyermek így is teljes életet tud majd élni.

A leggyakoribb fertőző gyerekbetegségek bőrtünetei

A diagnózis felállítása természetesen minden esetben az orvos feladata, de nem árt, ha a szülő is tisztában van bizonyos bőrbetegségekkel.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük