A gyermekkori cukorbetegség 4 jellemző tünete: a gyakori pisiléstől az állandó fáradtságig
Sok szülő nem veszi észre az általános jeleket.

GettyImages-1221147216
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a 2-es típusú cukorbetegség inkább felnőttkorban, addig az 1-es típusú cukorbetegség jelei már gyerekkorban is megmutatkozhatnak, noha sok szülő nem biztos, hogy elsőre észreveszi a jeleket.


Pedig a gyermekkori diabétesz diagnosztizálása igencsak fontos, hiszen ha nem derül fény időben a betegségre, az súlyos szövődményeket és egészségügyi panaszokat okozhat.

A gyermekkori cukorbetegség 4 jellemző tünete

Az 1-es típusú - korábbi nevén fiatalkori vagy gyermekkori diabétesz néven ismert - autoimmun betegség lényege, hogy a betegek hasnyálmirigyében az inzulint elválasztó Langerhans-szigetek úgynevezett ß-sejtjei pusztulnak el. Másképp fogalmazva, a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, így nem tudja a szervezetbe érkező szénhidrátok - azon belül is a cukrok - lebontását elvégezni. Az inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében inzulinhiány lép fel, ami a vércukorszint megemelkedéséhez (hiperglikémia) vagy csökkenéséhez (hipoglikémia) vezet. Egyáltalán nem, illetve rosszul kezelt cukorbetegség esetén még súlyosabb a baj, amelynek szövődménye halál is lehet.

GettyImages-1141237952


A gyermekkori cukorbetegség jeleinek könnyebb felismerése érdekében indított a Diabetes UK 2002-ben egy kampányt, amely a szülők számára is könnyebben felismerhetővé teszi a betegséget.

Ez a 4 T-t jelenti, azaz:

Thirsty (szomjúság): inzulin hiányában a vesék többletmunkát végeznek, hiszen így próbálnak megszabadulni a felesleges cukormennyiségtől, ugyanakkor a vese nem képes ennyi mennyiségű glükóz kiszűrésére, így a felesleges glükóz kiürül a vizelettel. Dehidratáció lép fel, ami miatt a gyermek szomjasabb lehet, és a korábbinál több folyadékot fogyaszthat, jellemző jele, ha nem bírja csillapítani szomjúságát.

Toilet (mosdó): A gyermek a túlzott folyadékbevitel miatt gyakran jár mosdóba, vagy gyakran bepisil. Pici babák esetében a pelenka állandóan nehéz a vizelettől.

Tired (fáradtság): a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a bevitt energiát, ami gyakori fáradékonysággal, kimerültséggel párosulhat.

Thinner (súlyvesztés): az 1-es típusú cukorbetegség jele lehet a fokozott éhségérzet, amit egyidejűleg hirtelen fogyás kísérhet. Hirtelen több kilogrammnyi súlyvesztés is bekövetkezhet, aminek oka, hogy inzulin hiányában a szervezet nem tudja hasznosítani a cukrokat, amelyek a vizelettel távoznak, így a sejtek éheznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció


További cukorbetegségre utaló jelek:

  • szájszárazság, száraz, repedezett bőr a térden, könyökön, kézfejen,
  • nehéz sebgyógyulás,
  • látásproblémák,
  • acetonszagú lehelet,
  • gyakori fertőzések,
  • ingerlékenység.
GettyImages-1323452177


A gyerekkori diabétesz kezelése

Az 1-es típusú diabétesz terápiája nagyon összetett feladat, amely alapjaiban változtatja meg a gyermek, valamint a család életét. Célzott laborvizgálatokkal meg lehet állapítani a diabétesz meglétét. A gyermeknek cukros oldatos vizet kell innia, majd óránként, több alkalommal vesznek tőle vért, és figyelemmel kísérik a megemelkedett vércukorszintet.

1-es típusú cukorbetegség esetén elengedhetetlen az inzulinterápia, azaz az inzulint külső forrásból kell bevinni inzulininjekció, inzulinpumpa segítségével. A kis betegnek életmódbeli változtatásra is szüksége van, kerülnie kell a gyorsan felszívódó szénhidrátok, hozzáadott cukrok fogyasztását, valamint kimérni a napi inzulinadaghoz a napi szénhidrátmennyiséget. Ahogy más korosztályokban, úgy a gyerekeknél is fontos a rendszeres vércukorszintmérés. Az orvosi utasítások betartásával és a szülők kellő odafigyelésével a gyermek így is teljes életet tud majd élni.

A leggyakoribb fertőző gyerekbetegségek bőrtünetei

A diagnózis felállítása természetesen minden esetben az orvos feladata, de nem árt, ha a szülő is tisztában van bizonyos bőrbetegségekkel.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük