Ha egyfolytában hideg a gyerek keze: keringési vagy vérnyomásproblémát is jelezhet

Nem csak attól lehet hideg a gyerek keze, ha fázik.

GettyImages-1245229322
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ősz beköszöntével az időjárás is hidegebbre fordul, a fűtési szezon kezdetéig pedig kénytelenek vagyunk picit hűvösebb lakásban átvészelni ezt az időszakot. Előfordul, hogy ilyenkor sokkal fázósabbak vagyunk, a végtagjaink is hidegebbek annak ellenére, hogy puha, meleg ruhába bújunk. 

A hideg végtagok alkalomadtán jót jelentenek, hiszen azt jelzik, hogy a test rendesen működik. Amikor kicsit hidegebb van, a test úgy próbálja meg melegen tartani a létfontosságú belső szerveket, hogy lelassítja a vérkeringést a végtagoknál, a kezeknél, a lábaknál vagy a perifériákon, például az orrnál. A mi, vagy akár gyerkőc keze azonban nem csak a csökkenő hőmérséklet miatt lehet hideg: a mindig hűvös kéz többféle problémát is jelezhet, melyeket komolyan kell venni. 

Problémák, amelyet a hideg kéz jelez

Az állandóan hideg kezek hátterében keringési vagy hormonzavar, alacsony vérnyomás, Raynaud-szindróma vagy akár pszichés zavarok is állhatnak.

GettyImages-1185674612

Idegrendszeri rendellenesség

A végtagok megfelelő vérellátásáról a vegetatív idegrendszer gondoskodik, amely szabályozza a szervezet véredényeinek összehúzódását. Ha nem megfelelő az irányítás, akkor a vérkeringés sem lesz megfelelő, és a rossz vérellátású végtagok hidegek lesznek.

Érszűkület

Ha a vérkeringéssel gond van, az az érszűkület magyarázata is lehet. A testet behálózó érrendszer biztosítja többek között azt, hogy az oxigénben és tápanyagban gazdag vér a legapróbb sejtekhez is akadálytalanul eljuthasson, a salakanyagok pedig elszállítódjanak. Érszűkület esetén a benne áramló vér mennyisége csökken, így nehezebben jutnak el a végtagokhoz. Ennek látható jelei a hidegérzeten kívül a kékes, vöröses elszíneződések a bőr felületén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alacsony vérnyomás

A hideg végtagok hátterében alacsony vérnyomás is meghúzódhat, főként, ha mellette fáradékonyságot, esetleg szédülést, ájulásérzetet tapasztal a gyermek.   

Raynaud-szindróma

A hideg kezek és lábak tünetei lehetnek a Raynaud-szindrómának, amelynél az artériák összeszűkülnek, és vérellátási zavar lép fel, de a tüneteket erős érzelmi behatás vagy stressz is okozhatja. Ennek egyértelmű jelei vannak. Az első fázisban a hideg, dermedt, fehér színű ujjak, a második fázisban kékes árnyalatú, a harmadik fázisban pedig vöröses színű ujjak a jellemzőek. A Raynaud-szindróma valamilyen autoimmun betegség kísérő tünete is lehet.

GettyImages-594318935

Pszichés zavarok

A testi okok mellett pszichés zavarok is állhatnak a hideg végtagok mögött. A vérerek stressz vagy félelem hatására is összeszűkülhetnek.

Milyen egyéb jelek utalnak betegségre?

Az ideiglenesen elszíneződött végtagok mellett intő jel, ha a gyermeknek viszketnek vagy zsibbadnak az ujjai, esetleg duzzadtak, és fájnak. Ha ezekből bármelyiket is tapasztalja a gyermek, illetve a szülő, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsék az okokat. 

Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? Képeken az apró, de fontos különbségek

A diagnózis felállítása természetesen minden esetben az orvos feladata, azonban kiindulásként nem árt, ha a szülő is tisztában van néhány alapvető dologgal.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük