5 jel, hogy a gyerek ADHD-val küzd: hogy segíthetsz neki?
Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar: mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

GettyImages-525336282
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a gyerekek többé-kevésbé mind kis örökmozgók, így nehéz különbséget tenni, hogy koncentrációjukkal vannak-e problémák, vagy egyszerűen csak nagyobb mozgásigényük van az átlagnál. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a gyermek ADHD-val küzd, és szülőként hogyan segíthetsz neki?

Bár a figyelemzavar és a túlzott mozgásigény gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, csak abban az esetben lehet betegségről beszélni, ha ezek a tünetek meghaladnak egy bizonyos értéket, valamint ha nagymértékben megnehezítik a gyerek mindennapi boldogulását, ami a tanulásban, a beilleszkedésben és a társas kapcsolatok kialakításában jelenthet akadályt. 

Mi az az ADHD?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az Attention Deficit Hyperactivity Disorder, rövidítve ADHD egy veleszületett neurológia rendellenesség, amelynek több fő tünete van a gyerekeknél: gond van a figyelemmel, azaz nem képesek hosszan egy dologra koncentrálni, jellemző rájuk a hirtelen, impulzív, gyakran agresszív viselkedés, túlságosan nagy a mozgásigényük, és állandóan pörögnek, illetve a szabályok, utasítások betartását nagyon nehezen viselik, emiatt pedig a környezetük "rossz gyermekeknek" tartja őket. 

GettyImages-649657772

Általában ezek a gyerekek nem buták, így megbélyegezni sem szabad őket, mi több, értelmes lurkókról van szó, akiknél a végrehajtó funkciókért felelős agyi területek eltérően működnek, emiatt nem képesek huzamosabb ideig egy adott dologra hosszasan koncentrálni. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulásában a környezeti és családi okok, de akár egészségügyi problémák  is szerepet játszhatnak.

Jelek, amelyek ADHD-s gyermekre utalhatnak

Az ADHD egyik alapproblémája a figyelem zavara, de ha az alábbi jelek is észlelhetőek a gyerkőcön legalább fél évig, a diagnózis valószínűsíthető:

  • A gyermek nem figyel a részletekre, emiatt sorozatos hibákat követ el a tanulmányaiban: nem képes kitartóan figyelni sem játszás, sem tanulás közben, nem figyel arra, ha beszélnek hozzá, és nem szívesen végez olyan tevékenységet, amihez koncentráció kell.
  • Hiperaktivitás: a gyerek izeg-mozog, nem képes sokáig egyhelyben ülni, fészkelődik, ugrál, rohangál.
  • Meggondolatlanul viselkedik, amely révén sokszor veszélybe kerül: például képes úgy átszaladni az utca túlsó oldalára a barátjához, hogy nem néz előtte körbe.
  • A kiszámíthatatlan és agresszív viselkedés és erőszakos magatartás szintén intő jel lehet.
  • Állandó figyelmet követelő magatartás, ami lehet zaklatás, bohóckodás, tombolás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos a korai felismerés

A legtöbb érintettnél iskoláskorban derül ki, hogy ADHD-ban szenved. Ma legalább 70 ezer figyelemzavaros gyerek él az országban, amit sokszor a szülők és a tanárok is csak későn fedeznek fel.

A diagnózis pontos felállításához mindenképp egy gondos vizsgálat szükséges, amit gyermekpszichiáter szakember végez, de nevelési tanácsadó és a tanár a szülővel is sokat segíthet a probléma megoldásában. A betegség diagnosztizálása után megfelelő kezelésben részesítik a gyermeket.

GettyImages-1053433074

A tünetek enyhítésére ugyanakkor számos segítő módszer létezik: az elegendő alvás, a kevés cukor- és koffeinfogyasztás és az egészséges étkezés sokat tud javítani az ADHD kezelésében csakúgy, mint a küzdősportok, amelyek az agresszió levezetéséhez, valamint a koncentrációképesség és az önbizalom növeléséhez járulnak hozzá.

Gyerekbetegségek és látható tünetei

A diagnózis felállítása egyértelműen az orvos feladata, ahogy a kezelési mód kijelölése is - de melyik anya vagy apa az, aki ne szeretné azonnal, legalább megközelítőleg tudni, mire utalhatnak a kicsin megjelenő kiütések? Ebben segítenek a lenti képek.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük