Ha a gyereknek foltokban hullik a haja: 4 egészségügyi ok, ami meghúzódhat a háttérben

A gyerekkori hajhullás nem életkori sajátosság, mindig valamilyen ok húzódhat meg a háttérben.

GettyImages-896774890

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülők gyakran képesek túlaggódni a dolgokat, de valljuk be: ha azt látjuk, hogy a gyereknek viszonylag sok haja kihullik mindennap, vagy csupasz foltok jelennek meg a sűrű tincsek között, az valóban ijesztő lehet.

A legtöbb embernek nagyjából 100 ezer hajszál van a fején, ebből napi szinten 100-120-at veszít el. Ha a gyerek hajkeféjén ennél jóval több marad, az rögtön aggodalommal töltheti el a szülőt. Mivel a hajhullás akár egy kezelésre szoruló betegség szemmel látható tünete is lehet, ezért minél előbb utána kell járni az okoknak.

Autoimmun betegség

A foltos hajhullás - alopecia areata - következtében csupasz, ovális vagy kerek foltok jelenhetnek meg a fejbőrön. Ezt autoimmun betegség is okozhatja, amelynek révén a gyerek immurendszere nem csak a vírusokkal, baktériumokkal veszi fel a harcot, de a szervezet saját szövetei, sejtjeivel, jelen esetben a szőrtüszőkkel is. A foltok egyénenként változóak, lehetnek kis kiterjedésűek, de akár az egész test szőrzetét is érintheti a hiányosság, például a szemöldököt, szempillákat, a hónalj- vagy szeméremszőrzetet is.

GettyImages-1262580372

Az alopecia areata gyakran magától is elmúlik. Az esetek felében a hajhagymák egy éven belül regenerálódnak, és a haj újból kinő a kopasz területeken. Ettől függetlenül célszerű felkeresni a gyermekorvost és a bőrgyógyászt, hogy a szülő meggyőződjön arról, hogy a hajhullás hátterében valóban semmilyen jelentős szervi elváltozás nincs.

A fejbőr gombásodása

A tinea capitis a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése, amelynek szemmel látható tünetei a viszkető, kopasz foltok megjelenése a fejbőrön, a pikkelyes hámlás és erős hajhullás. A gyereket legyengült immunrendszere fogékonyabbá teheti a gombás fertőzésekre és bizonyos bőrbetegségekre. A fertőzést orvos által előírt, gomba elleni krémekkel és tablettával lehet megszüntetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vashiány

A vas segíti a vörös vérsejtekhez oxigént szállító anyag, a hemoglobin termelését. Vashiányos állapot során vérszegénység alakul ki, ilyenkor a szervezet csak a létfontosságú szervekhez irányítja az oxigént, a hajhagymák ilyenkor nem részesülnek megfelelő vérellátásban. A vashiányra utaló jelek, ha a gyerek haja törékenyebb és vékonyabb szálú lesz, a körmei töredezettek, sápadtabb, fáradékonyabb vagy nehezebben koncentrál. Érdemes minél több vasban gazdag ételt adni neki, illetve a gyerekorvossal konzultálni a vérvétel lehetőségéről.

GettyImages-1137563100

Cukorbetegség

A hajhullás az egyes típusú cukorbetegség egyik tünete is lehet, ami túlsúllyal, fokozott fáradékonysággal, pattanásos, zsíros bőrrel, szénhidrátéhséggel párosul. A cukorbetegeknél a vérerek fala megvastagodik, az artériák beszűkülnek, ami miatt a vér nem tud megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a sejtekhez, így a hajhagymákhoz sem. A betegség gyerekeknél általában 5-7 éves kor közt jelentkezik. Célszerű a gyermekorvos felkeresése, aki további vizsgálatokat rendelhet el.

Orrmandulaműtét gyerekkorban - A gyermekorvos válaszol

Dr. Bacsa Judit gyermek fül-orr-gégészt kérdeztük, mi az orrmandula feladata, miként betegedhet meg, és mit kell tudni az orrmandulaműtétekről.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük