Nem túl jó, ha a gyerek havat eszik: rákkeltő anyagok is lehetnek benne
Kutatók szerint nyomós oka van, amiért a vízfogyasztás csak folyékony halmazállapotban ajánlott.

gyerekek ho
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekek különösen, de még a szülők közül is sokan szívesen gondolnak vissza azokra az időkre, amikor a téli, önfeledt hógolyózások közepette bele-belekóstoltak a frissen fagyott csapadékba.

Ugyan ki gondolná, hogy, ami első ránézésre makulátlannak tűnik, valójában hemzseg az egészségkárosító kórokozóktól és baktériumoktól? Jennifer Johnson, a Mayo Clinic Health System munkatársa az Accutweathernek nyilatkozott, miért jobb távol tartani a csemetéket a hókóstolástól.

A hópehely már a talajra kerülése előtt is szennyezett

Johnson szerint az embernek eszébe sem jutna, pedig a hópelyhek már földet érésük előtt is szennyezettek, mivel rengeteg, légszennyezést okozó vegyületet magukba szívnak. A talajon pedig még több kórokozó és baktérium várja őket, nem beszélve az úttisztításhoz használt anyagokról vagy az ürülékről.

A szakértő úgy véli, bár a friss hó a legtisztább, annak az esélye, hogy szennyeződéseket és koszt tartalmaz, így is jelentős. Hozzátette, hogy a szennyezettség eltérő értékeket mutat a nagy- és kisvárosokban, valamint a falvakban. Csak, amíg a városokban a nagy népsűrűség, a járművek és az épületek, addig vidéken a mezőgazdaság miatt beszélhetünk szennyezett hóról.

Hasfájást, hasmenést, hányást is okozhat

Johnsonnak nincs tudomása olyan esetről, amikor a hóevés súlyos megbetegedéshez vezetett, ettől függetlenül, különösen gyermekeknél gyakori, hogy emiatt orvoshoz kell fordulni. Az emberek többségének elég erős immunrendszere van ahhoz, hogy a hóevés ne okozzon komoly gondot, gyermekeknél azonban erős hasfájás, hasmenés, hányás sem kizárt.

Rákkeltő vegyületeket is tartalmazhat a friss hó

A kanadai McGill Egyetem kutatói 2015-ös kísérletük során frissen hullott hó szennyezettségét mérték egy helyi városban. Parisa Ariya, az egyetem kémiai, légköri és óceáni tudományok professzora szerint már alig egy órával földet érése után rákkeltő, aromás szénhidrogének közé sorolt BTEX-vegyületeket mutattak ki a szilárd halmazállapotú csapadékban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ariya osztja Johnson nézeteit, miszerint nem célszerű összehasonlítani a nagyvárosi és a vidéki hó szennyezettségét, ettől függetlenül jobb félni, mint megijedni, és, ha egy mód van rá, a lurkók inkább ne kóstolják meg a havat.

Mit adj a gyereknek a szíve egészségéért?

A kálium a szív és a keringési rendszer segítőjeként rendkívül fontos tápanyag, mely a következő ételekkel mindennaposan bevihető. Mivel ezek az ételek és alapanyagok változatosan elkészíthetők, biztos lesz olyan ennivaló, melyet ezekből készítve szívesen fogad a gyerek. A káliumtartalom 10 dkg-ra értendő.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük