Amikor a gyerek külön szobát kap: miért fontos a fokozatosság?
A külön szoba nagy mérföldkő a gyerek számára.

kulon-zoba-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A külön szoba a gyerek életében jókora lépést jelent, hiszen először lesz egyedüli lakója egy egész helyiségnek, így ezzel a ponttal az egyedül alvás ideje is elérkezik.

Kettős érzéseket kelthet a kicsikben ez a dolog, hiszen egyfelől örülhetnek saját kis birodalmuknak, másfelől meg is ijesztheti őket a szokatlan egyedüllét.

Miért fontos a fokozatosság?

Talán egy felnőtt szemével már nem akkora valami egy külön szoba, de jobb a gyerek fejével gondolkodni, aki épp hatalmas változáson megy keresztül. Számolni kell félelmeivel, beszélgetni vele arról, ami történik, törekedni megnyugtatni, és megtartani a fokozatosságot, hogy ne egyik napról a másikra történő drasztikus fordulat legyen számára a külön szobába költözés. Ebben az esetben a gyerek szorongani fog, nem alszik jól, esetleg rémálmok is gyötörhetik.

A félelmekről

Azt, fél-e a külön szobába költözéstől, természetesen nem érdemes megkérdezni a gyerektől, mivel azzal máris valami olyasmiként értelmezheti a dolgot, ami negatív. A külön szobába költözést mindenképpen pozitív színben érdemes feltüntetni a gyerek számára. Azzal, hogy milyen nagy kislány/kisfiú, milyen nagy tere lesz a játékra, és a szoba csak az ő birodalma, a szülő alapvetően szimpatikussá teheti számára a helyzetet.

A saját kuckó kialakítása is kedvet csinálhat neki, így jó, ha a szülő minél nagyobb szabadságot ad a színek, a bútorok és egyebek megválasztásában, elhelyezésében a gyereknek.

Félelmeire fontos, hogy nyitott legyen a szülő. Azokat kinevetni, elbagatellizálni nem szabad, ám mindig türelemmel, megértéssel el kell magyarázni, melyik aggodalmat miért engedje el bátran a gyerek. Ha a költözéstől előre szorong, esetleg el is mondja, hogy ezt nem akarja, akkor nem jó erőltetni. Itt jön képbe a fokozatosság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan költözzön fokozatosan a gyerek?

A fokozatosság és a türelem karöltve kell, hogy járjanak ebben az időben. Eleinte az is jó, ha a gyerek csak nappal játszik a szobában, éjjel pedig az addig megszokott helyén alszik. Idővel a délutáni alvásra is sor kerülhet a szobában, majd, ha a gyerek kedvet érez, jöhet az első éjszakai ott alvás.

A szülői jelenlét felől érdemes biztosítani a kicsit. Az ajtó nyugodtan nyitva maradhat, így láthat fényt, hallhat kisebb zajt kintről, ami biztosítja a szülők közelségéről. Érdemes kipróbálni azt is, hogy jó éjt puszi után, ha a szülő megbeszéli a gyerekkel, kis idő múlva visszanéz, ő nyugodt lesz, és könnyen elalszik, mert tudja, nem hagyják teljesen egyedül.

Ezt is szeretjük