Honnan lehet tudni, hogy vérszegény a gyerek? A jelek, és amit tehetsz ellene
Sokakat érint a probléma, a te gyereked is köztük lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérszegénység, vagyis anémia sajnos sok gyereket érint. A szervezet vasigénye gyerekkorban fokozott, ezért fontos, hogy a problémát komolyan vedd, illetve - felismerve a tüneteket - változtass a gyerek étrendjén, és orvoshoz vidd.

Miért alakul ki?

Vérszegénység fennállása esetén a vérben a vörösvértestszám alacsonyabb a normális értéknél. A hiány azért nem elhanyagolható, mert a vörösvértestek feladata, hogy szállítsák a szervezetben az oxigént és a szén-dioxidot, tehát az oxigénellátásban van kulcsszerepük.

A vérszegénységet az étrendbeli hiányosságokból vagy a növésben lévő szervezet megemelkedett vasigényéből eredő vashiány, serdülő kislányok esetében a rendszertelen vagy túl sokáig tartó menstruáció is okozhatja.

Hogyan ismerhető fel?

Gyermekedet érdemes időről időre elvinni egy teljes vérképre, ahol vérvétel útján kiderülhet, fennáll-e nála vashiány.

A laborlelet mellett más árulkodó tényezők is lehetnek. A vérszegénységnek jól felismerhető tünetei vannak, amiket, ha odafigyeltek a gyerekre, könnyen észrevehettek. Ha felfedezitek a gyereken a tüneteket, forduljatok orvoshoz, aki tanácsokat adhat a vérszegénység orvoslására, valamint változtassatok a gyerek étrendjén oly módon, hogy vasban gazdag ételeket iktattok be. Cikkünk végén olvashatsz ezekre példákat, ám előbb következzenek a vérszegénység jelei.

Fáradékonyság

Ha gyermeked jobban szereti az ülve játszható vagy kevés mozgással járó játékokat, nem szereti a testnevelésórát, hamar elfárad, ha nagyobb sétát tesztek, akkor előfordulhat, hogy vérszegény.

Sápadtság

Vannak, akiknek veleszületett adottsága, hogy nem túl pirospozsgásak, de tény, hogy a fehér bőr és a szem körüli karikák jelezhetnek vérszegénységet is.

Étvágytalanság

A válogatósság nem összetévesztendő az étvágytalansággal. Abban az esetben, ha a gyermeked nem kívánja az ételt, nem éhes, vagy annyit eszik, mint egy kismadár, vérszegénység lehet a háttérben.

Rossz hangulat

A gyerekek jó esetben sokat nevetnek, viccelődnek, játszanak. ugrándoznak, de a vérszegény gyerekekre jellemző lehet a levertség. Ne feledd, hogy rosszkedve, szótlansága lehet valamilyen lelki probléma eredménye is.

Milyen ételek segíthetnek?

Ha gyermeketek vérszegény, az orvos utasításait pontosan kövessétek. Amennyiben étrend-kiegészítőt ír fel, azt adagoljátok az előírt módon, és figyeljétek a gyereket, javul-e közérzete, erőnléte. Pár hét múlva egy újabb vérvétel esedékes, de erre a gyerekorvos valószínűleg felhívja majd a figyelmeteket.

Étrendje tekintetében is érdemes egy kis változtatást megejteni. Iktassatok be vasban gazdag ételeket, mivel a vasnak vörösvértestképző szerepe van. Sok vas van például a tojásban, a marhahúsban, a májban, a pisztáciában, a spenótban és a banánban. Ide kattintva további vasban bővelkedő vérszegénység elleni ételek listáját találod.

A C-vitamin is szerepet kap

Ha a vasbevitel mellett a C-vitamin-bevitelre is ügyeltek, úgyszintén tesztek a vérszegénység ellen, mivel a C-vitamin segíti a vasfelszívódást. Kattints, és nézd meg a legjobb C-vitamin-forrásokat!

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezt is szeretjük