Egyetlen fotó, amit ne posztolj a gyerekről
Nem is gondolnád, minek teszed ki
Kétszer is fontold meg, milyen képet raksz fel a gyerekről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Olyan világban élünk, ahol egyre gyakrabban hangzik el az a mondat, hogy ezt muszáj feltennem a Facebookra. Mert vicces, mert meghökkentő, mert édes, mert szép, mert büszke vagyok rá. Mindig van egy ok.

Vannak, akik okosan meg tudják húzni a határt, egyesek görcsösen védik a magánszférájukat, és még profilképet sem, vagy csak ímmel-ámmal tesznek fel, de olyan emberek is léteznek, akik viszont minden élményüket, szinte minden pillanatukat, gondolatukat megosztják, feltöltik a közösségi oldalra.

A gyerekek is veszélyben vannak

Pedig a dolog egyáltalán nem veszélytelen. A fotókkal, a megadott információkkal, a biztonsági beállításokkal - kinek engedélyezett az adott tartalom megtekintése - az embernek vigyázni kell, és nemcsak magára irányulóan, hanem gyermeke védelmében is.

Lépten-nyomon hallani, hogy a Facebook nem gyerekeknek való, ám arra sokan nem gondolnak, hogy a gyerekek nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is ki lehetnek téve a közösségi oldal rejtette veszélyeknek. Ha ugyanis felnőttként, szülőként valaki a gyermekéről posztol képeket, de azokat nem válogatja meg körültekintően, a gyerek valamilyen szinten akkor is prédává válhat a rossz akaratú, esetleg ferde hajlamú emberek számára.

Ezt ne töltsd fel

Éppen ezért, ha a közösségi oldalra te is szoktál a családról, a gyerkőcödről képeket feltenni, szűrd meg őket. Például soha ne tegyél fel róla olyan képet, amelyiken alulöltözött: éppen fürdik, fürdőruhában, alsóneműben van. Még akkor se töltsd fel ezeket, ha a gyerekről készült legeslegcukibb képről van szó. Ha csináltok ilyeneket, mert mondjuk a gyerek aranyosan játszik a buborékokkal a kádban, tartsátok meg magatoknak a fotót, ne tegyétek fel a Facebookra!

Legyetek óvatosak

Általában véve bármilyen képet is teszel fel a Facebookra, pláne, ha még a kicsik is rajta vannak, a képek ne legyenek mindenki számára publikusak. Tehát szűrd meg, ki láthatja az album tartalmát.

Az albumlistát megtekintve minden album jobb felső sarkánál láthatsz egy kis nyilacskát, melyre rákattintva megadhatod az album nyilvánosságára vonatkozó beállításokat. A földgömb azt jelenti, bárki, akár a Föld másik oldalán élő vadidegen is megnézheti a képeket. Választhatsz olyan verziót is, hogy csak az ismerősök láthassák a képet, de egyéni beállítással megjelölhetsz egy konkrét névsort is, kik nem láthatják az ismerőseid közül a képeket, így akár a szűkebb családi, baráti körre is redukálhatod az album közönségét.

Talán a legutóbbi a legjobb döntés. A nyilvános, illetve az ismerősök és azok ismerősei számára láthatóvá tett képek szülői felelőtlenségről árulkodnak. A gyereket bármilyen ferde hajlamú ember mustrálgathatja ugyanis, és ki tudja, milyen elvetemült dolgot is kieszelhet a képek láttán. Sohasem lehetsz elég óvatos, vigyázz a gyerekre ilyen módon is.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük