A terhesség alatt megnő a vérrögképződés kockázata: 4 figyelemfelhívó tünet, ami trombózisra utal

Terhesség alatt megnő a vérrögképződés kockázata, hematológus szakorvos beszélt arról, mit tehetnek az érintett kismamák.

Vérrög terhesség alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Várandósság során élettanilag megnő a vér alvadékonysága, így sajnos a kismamákat fokozottan veszélyezteti a trombózis. De mi van akkor, ha esetleg bekövetkezett a probléma?

Mit lehet tennie a leendő anyukának, hogy minél nagyobb biztonságban tudja kihordani a gyermekét? Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője ezt a kérdést válaszolja meg.

Terhesség és vérrögök

A terhesség során jelentős változások mennek végbe a szervezetben/testben. Ilyen többek között az, hogy fokozódik a vér alvadékonysága, ami azt hivatott támogatni, hogy szülés során a kismama ne vérezzen el. Ennek azonban van egy hátulütője, mégpedig az, hogy ilyenkor könnyebben alakulnak ki vérrögök. Keletkezésüket tovább segíti, ha a kismama esetleg a kezdeti rosszullétek miatt kevesebb folyadékot tud fogyasztani, dehidratált állapotba kerül. Sokat fekszik, még csak nem is sétálgat.

GettyImages-539291805

Amennyiben sérülést szenved, gipszrögzítést kap, vagy súlyosabb fertőzést, akkor szintén nagyobb az esélye a trombózisra. Ráadásul a növekvő magzat nyomhatja a medence ereit, ami lassítja a véráramlást, így szintén trombózishoz vezethet.

Panaszok esetén segítség

Amennyiben valakinél kialakul trombózis, az többféle tünetben is megnyilvánulhat attól függően, hol is alakult ki vérrög. Terhesség során leggyakrabban a medence és az alsó végtagok vénáiban szokott fellépni, melyre az alábbi tünetek hívják fel a figyelmet:

  • erős fájdalom,
  • livid, kékeslilás elszíneződés,
  • ödéma,
  • meleg tapintású bőr.
Ödémás, bedagadt láb.
Ödémás, bedagadt láb.

Az állapot nagy veszélye, hogy ha a vérrög leszakad, akkor a tüdőbe is kerülhet, ahol életveszélyes tüdőembóliát okoz. Ekkor nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpetürítés jelentkezik. A tüdőembólia a terhesség során észlelt egyik leggyakoribb halálok, így fontos a megelőzés, az időben történő felismerés.

Ha megtörtént a baj

Amennyiben bárki tüneteket észlel, úgy mielőbb szakemberhez kell fordulnia, lehetőleg a értesítenie a mentősöket. Amint bebizonyosodik a trombózis, úgy első körben akut ellátásra van szükség, hogy elhárítsák az életveszélyt. Pár hétig a betegnek kórházban kell maradnia, majd a várandósság hátralevő részében véralvadásgátló injekciót kell szúrnia, melyet a szülés után is folytatnia kell a betegnek, aminek pontos dózisa több tényező függvénye, melyről a szakorvos dönt. Emellett a kismamának kompressziós harisnyát szükséges hordania a vérkeringés fokozása céljából - ez nemcsak a trombózis, de a várandósság miatt fellépő vizesedés, ödéma ellen is hatásos. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Fontos, hogy a kismama kerülje a lábaiban a vér pangását és “besűrűsödését”, így fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, valamint végezzen könnyed testmozgást - ez lehet séta, kismamatorna, jóga is.

Hogyan tovább?

- Egy trombózis után fontos annak tisztázása, hogy vajon mi is okozta a problémát, hiszen gyakori, amikor a kismamának eleve fokozott a hajlama a vérrögösödésre, csak nem tudott róla. Éppen ezért meg kell vizsgálni, nincs-e esetleg valamilyen trombofíliája, illetve olyan betegsége, mely megnöveli a rizikót, mint az autoimmun betegségek - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője.

GettyImages-1213730332

- Ez fontos annak eldöntése céljából is, hogy mennyi ideig kell a szülés után használnia véralvadásgátlót a betegnek, valamint bizonyos állapotok során kell-e antikoagulánst használnia, például alsó végtagokon gipszrögzítés vagy repülőút estén.

Szülésélmény, ami nem olyan, mint a filmekben: magyar anyák mesélték el valós megélésüket

Három magyar édesanyát kértünk meg, meséljék el a terhességük, vajúdásuk és szülésük történetét őszintén, tabuk nélkül.

Szülésélmény, ami nem olyan, mint a filmekben: magyar anyák mesélték el valós megélésüket

Van, akinek elsőre is könnyen és gyorsan megy, de a legtöbb esetben bizony meg kell küzdenie az édesanyának azzal, hogy világra hozza gyermekét.

Elolvasom


(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük