Egyszerű genetikai vizsgálat segít kiszűrni a trombózishajlamot: miért veszélyes a Leiden-mutáció?

A Leiden-mutáció gyakori genetikai probléma, mely trombózishajlamot jelez.

vizsgalat-orvos-beteg-konzultacio

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az ember családjában már több trombózisos eset felmerült, sajnos megvan az öröklődő hajlam esélye: ilyenkor akár életet menthet egy gyors szűrővizsgálat, melyet a társadalombiztosítás is támogat.

Bár több trombofília létezik, a Leiden-mutáció a leggyakoribb eltérés, így többnyire ezt vizsgálják első körben. Az öröklött trombózishajlam esetén a megfelelő életmód kulcsfontosságú, így pozitív diagnózis esetén az étkezéssel és a testmozgással is csökkenthető a kockázat.

A Leiden-mutáció veszélyei

A Leiden-mutáció az V. véralvadási faktor génjében alakul ki, melynek során az aminosavak nem megfelelő helyre kerülnek, így a zavar nyomán a vérrögök képződését megakadályozó proteinek hatásukat vesztik, és nagyobb eséllyel alakul ki a trombózis.

A vizsgálat vérből történik, így mindössze pár percet vesz igénybe, nem szükséges hozzá éhgyomor, és akár tb-támogatott formában, háziorvosi beutalóval is végezhető egyes intézményekben. Többféle diagnózissal zárulhat: amennyiben a hajlam csak az egyik szülői ágról érkezik, a mutáció heterozigóta formájában érintett a beteg. Ez a trombofília gyakori, a vérrög kialakulásának valószínűsége öt-tízszeres az egészséges szervezethez képest.

Ha mindkét szülői ágról érkezik a genetikai hajlam, homozigóta forma áll fenn. A trombózis kockázata ilyenkor rendkívül magas, akár a normális nyolcvan-százszorosa is lehet. Ebben az esetben a megfelelő életmód mellett vérhígító készítmények szedését is elrendelheti az orvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Életmódváltás Leiden-mutáció esetén

Megerősített hajlam esetén jelentős életmódbeli változtatások szükségesek. A dohányzás és a túlsúly tovább rontja az esélyeket, ezért a leszokás, a diéta, továbbá a rendszeres, vérkeringést javító testmozgás kiemelten fontos. Az étrend kialakításában dietetikus is segíthet, kiváltképp gyógyszer szedése mellett. 

A hosszú ideig tartó ülés, az ülőmunka, de még az egy helyben állás is veszélyes, ha mindenképp erre kényszerül az ember, óránként némi sétálással csökkenthető a trombózis esélye. A megfelelő mennyiségű folyadék pótlása is segít a megelőzésben. Terhesség során az érrendszer folyamatos megfigyelése szükséges. 

A szűrést gyakran végzik a fogamzásgátló szedése előtt, mivel a készítmények szedése is fokozhatja a vérrögösödést. A legjobb ilyenkor teljes körű trombózishajlam-vizsgálatot kérni, mivel más mutációk is fokozhatják a kockázatot a tabletta szedésekor. Az orvos javaslatára a hajlam fennállása esetén más fogamzásgátlási módszer alkalmazására lehet szükség.

Szív- és érvédő ételek

A szív és a vérerek egészségéért az étkezéssel is sokat tehet az ember. Néhány tápanyag különösen ajánlott a betegségek megelőzése érdekében.

Ezt is szeretjük