Egyszerű genetikai vizsgálat segít kiszűrni a trombózishajlamot: miért veszélyes a Leiden-mutáció?
A Leiden-mutáció gyakori genetikai probléma, mely trombózishajlamot jelez.

vizsgalat-orvos-beteg-konzultacio
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az ember családjában már több trombózisos eset felmerült, sajnos megvan az öröklődő hajlam esélye: ilyenkor akár életet menthet egy gyors szűrővizsgálat, melyet a társadalombiztosítás is támogat.

Bár több trombofília létezik, a Leiden-mutáció a leggyakoribb eltérés, így többnyire ezt vizsgálják első körben. Az öröklött trombózishajlam esetén a megfelelő életmód kulcsfontosságú, így pozitív diagnózis esetén az étkezéssel és a testmozgással is csökkenthető a kockázat.

A Leiden-mutáció veszélyei

A Leiden-mutáció az V. véralvadási faktor génjében alakul ki, melynek során az aminosavak nem megfelelő helyre kerülnek, így a zavar nyomán a vérrögök képződését megakadályozó proteinek hatásukat vesztik, és nagyobb eséllyel alakul ki a trombózis.

A vizsgálat vérből történik, így mindössze pár percet vesz igénybe, nem szükséges hozzá éhgyomor, és akár tb-támogatott formában, háziorvosi beutalóval is végezhető egyes intézményekben. Többféle diagnózissal zárulhat: amennyiben a hajlam csak az egyik szülői ágról érkezik, a mutáció heterozigóta formájában érintett a beteg. Ez a trombofília gyakori, a vérrög kialakulásának valószínűsége öt-tízszeres az egészséges szervezethez képest.

Ha mindkét szülői ágról érkezik a genetikai hajlam, homozigóta forma áll fenn. A trombózis kockázata ilyenkor rendkívül magas, akár a normális nyolcvan-százszorosa is lehet. Ebben az esetben a megfelelő életmód mellett vérhígító készítmények szedését is elrendelheti az orvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Életmódváltás Leiden-mutáció esetén

Megerősített hajlam esetén jelentős életmódbeli változtatások szükségesek. A dohányzás és a túlsúly tovább rontja az esélyeket, ezért a leszokás, a diéta, továbbá a rendszeres, vérkeringést javító testmozgás kiemelten fontos. Az étrend kialakításában dietetikus is segíthet, kiváltképp gyógyszer szedése mellett. 

A hosszú ideig tartó ülés, az ülőmunka, de még az egy helyben állás is veszélyes, ha mindenképp erre kényszerül az ember, óránként némi sétálással csökkenthető a trombózis esélye. A megfelelő mennyiségű folyadék pótlása is segít a megelőzésben. Terhesség során az érrendszer folyamatos megfigyelése szükséges. 

A szűrést gyakran végzik a fogamzásgátló szedése előtt, mivel a készítmények szedése is fokozhatja a vérrögösödést. A legjobb ilyenkor teljes körű trombózishajlam-vizsgálatot kérni, mivel más mutációk is fokozhatják a kockázatot a tabletta szedésekor. Az orvos javaslatára a hajlam fennállása esetén más fogamzásgátlási módszer alkalmazására lehet szükség.

Szív- és érvédő ételek

A szív és a vérerek egészségéért az étkezéssel is sokat tehet az ember. Néhány tápanyag különösen ajánlott a betegségek megelőzése érdekében.

Ezt is szeretjük