Miért jó, ha verekedős játékkal játszik a gyerek? Meglepő kutatási eredmény született
A kutatási eredményt olvasva a verekedős játékok más fénybe kerülhetnek.

jatszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az én gyerekemnek soha nem lesz játékpisztolya, de kardja sem! Az én gyerekem soha nem játszhat majd verekedős játékokkal, és nem nézhet mást, csak aranyos meséket - ígérgetik sokan. Érthető, hiszen el akarják kerülni, hogy a gyerekükben az agressziónak akár egy kis morzsája is megtelepedjen.

Azután, amikor a gyerek a barátjánál mégis műanyag fegyverrel találkozik, majd megismerkedik a verekedős játékokkal, és letölt tucatnyit a mobiljára is, a védőgát, amit a szülő épített köré, egyszeriben összeomlik.

Tényleg árt a verekedős játék?

Felmerül a kérdés, vajon az, ha a gyerek agresszív játékokkal játszik, őt is agresszívvá teheti-e idővel a való életben is. Valóban biztonságosabb és nyugalmasabb jövő elé néz az a gyerek, akinek semmi köze ezekhez?

A verekedős játékok tulajdonképpen szerepjátékok. Épp olyanok, mint amikor a gyerek apát, anyát vagy épp másvalakit játszik el. A verekedős játék szociodráma, melynek keretében a gyerek belehelyezi magát a harc résztvevőinek szerepébe. Ezáltal a gyerek tanul. Fejlődik a szociális érzéke, megismeri határait. Beleképzeli magát a harcosok helyébe, ami empátiáját is fejleszti. Szélesednek az emberi érzelmekről szerzett ismeretei is, beleértve az egyes arckifejezések közvetítette érzelmeket is - állítják kaliforniai, a gyermekek lelki fejlődésével foglalkozó kutatók, Jennifer L. Hart és Michael C. Nagel vizsgálatokra alapozott tanulmányukban.

Stuart Brown, a National Institute of Play szintén kaliforniai kutatója fontos dologra hívja fel a figyelmet. Míg a szülők azt hinnék, az agresszív játékoktól való tiltás tartja jó úton a gyereket, ő, aki számos bűnöző előéletét tanulmányozta, felfedezte, hogy az általa kikérdezettek nagy részének közös jellemzője, hogy szüleik korlátozták őket gyerekkorukban a szabad játékban. Nyomatékosítja, hogy az agresszív játékokban kipróbált szerepek során a gyerek empátiája fejlődik, és megismeri a szociális interakciók jó és rossz megnyilvánulásai közötti különbséget is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szülő dolga

A szülőnek amellett, hogy ügyel arra, hogy ne töltse a gyerek minden szabadidejét a gép előtt, az a dolga a verekedős játékokkal, hogy beszélgessen róluk a gyerekkel. Ha ő nem hajlik rá elsőre, akkor a szülő egy kis cselhez is folyamodhat, és inkább lelkes érdeklődést mutatva szóra bírhatja a gyereket, tisztázandó, ki a jó, és ki a rossz fiú a játékban. Érdemes megemlíteni, hogy a valóságban, persze, ez nem így működik, ahogyan a kitalált harcosok megoldják a dolgot.

Megfelelő mértékű, nem túlzó szülői kontrollra van szükség, de túlaggódni semmiképp nem kell a dolgot. Az említett kaliforniai kutatók szerint mindössze 1%-os arányban fordul elő, hogy a verekedős játékokat játszó gyerekeknél agresszív viselkedés is tapasztalható. Ne feledjük, persze, hogy ha egy gyerek agresszívvá válik, az számos egyéb okból is történhet. Erről korábbi cikkünkben kérdeztük a pszichológust.

Ezt is szeretjük